18 éves korig van tankötelezettség. És ha valaki nem akar járni azelőtt suliba? Akkor nem kap családit?
A korábbi hozzászólásokat azzal egészíteném ki, hogy "kiskorú veszélyeztetése"-nek számít, ha valaki nem járatja iskolába a tanköteles gyerekét.
"195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Mostanában Borsod megyében a családsegítő szolgálat vagy kik a rendőrséggel karöltve járják a kocsmákat, plázákat, tereket, és ahol iskolásokat találnak, igazoltatják őket, majd elküldik iskolába, amit vagy megtesznek a fiatalok, vagy nem. Mondhatnak akármilyen történetet, LEELLENŐRZIK, hogy igaz-e.
Egy rendőrségi szóvivő nyilatkozott az újságban, hogy amióta ez az akció folyik, kevesebb eljárást kellett indítani szülők ellen kiskorú gondatlan veszélyeztetése miatt... Ha börtönbe nem is kerülnek a szülők (felfüggesztett, erkölcsi bizonyítványban szépen festhet, főleg ha munkahelyet váltanak és az újnál kérik =P), akkor megvonják a családi pótlékot, sőt, szép kis pénzbírságot is kapnak mellé, hogy legyen "pár méter autópálya, vagy a navahóknak segélyke", csak azért, mert az úri sejhajodat nem vagy képes elcipelni az iskolába, helyette viszont ki tudja hová mész.
Oda van kedved menni, le merem fogadni. Beszélnéd rá a haverjaidat, akikkel együtt lógsz, hogy "gyertek, menjünk suliba", ott is együtt lennétek, és a koszon kívül még ragadna is valami rátok. Érettségivel, sőt diplomával sem ér el semmit az ember (főleg, ha büfészak diploma, vagy olyan buta mérnök, mint egy marék lepke) SEMMIT! Ha otthagyod a sulit, neked még érettségid sem lesz! Mondjuk így van esetleg esélyed a munkaügyi központban egy tanfolyam elvégzésére, amit fizetnek neked, de csak akkor ha elvégzed! Ha otthagyod időközben, szoros határidővel vissza kell fizetned a pénzt. Amúgy nem is biztos, hogy kapsz tanfolyamra lehetőséget, mert a navahóknak, akiknek még a 8 általános sincs meg, esélyesebbek rá...
Mehetsz mondjuk a BOSCH-ba a szalag mellé, szalagmunkásnak. De hogy ne kelljen szégyenkezni a barátaid előtt, hívhatod magadat operátornak. Ezzel nem a szalag melletti melót nézem le, de tény, ott betanítják az embert, (még képekkel is illusztrálják, sőt, meghatározzák, hogy melyik kézzel mit és hogyan fogj meg), így "szinte" agyi kapacitás nélkül kell dolgozni. Valakinek ezt is el kell végeznie. De ha már van lehetőséged, akkor nem akarsz jobb sorsot magadnak? A szalag mellet dolgozóknak jobb híján nem volt más lehetőségük, most azért, mert nincs semmilyen piacképes végzettségük, vagy mert valamiből élni kell, így amit tudnak, elvállalnak. Én nem mennék szalag mellé dolgozni, de ha nem lenne más lehetőségem, bizony rá lennék kényszerítve! A kényszer nagy Úr. De nekem nem ez a célom az életben. Nem vágyok vezérigazgatói állásra, csak egy olyan állásra, ami egybevág azzal, amit most egyetemen tanulok, tisztességesen megfizetik, hogy esetleg a családomnak majd mindent megadhassak, amit nekem esetleg nélkülöznöm kellett.
Sajnos, magántanuló csak pszichológiai indokkal lehetnél... viszont akkor le kell vizsgáznod mindenből... külön tanárokat kell fogadnod, egyedül nem tudnád megtanulni mindet! Történelmet, irodalmat, stb, stb egyéb mesetantárgyakat azokat igen, de mondjuk a matekot... Bár kétlem, hogy egyedül bármit képes lennél megtanulni, írtad, hogy buktál is tavaly, nem jársz be suliba (jegyhiány erre utal) a sulit magasról lesz@rtad, ezért szerintem "nagyon jó" jegyeid lehettek... Nem vagyok idős, 22 éves vagyok, lassan 23, mondjuk, hogy 5 év van köztünk... Mégis, ég és föld a különbség a gondolkodásmódunkban... Hamarosan 18 leszel, elvileg "felnőtt" korba lépsz. Elárulom neked, rohadtul nem érzem magamat felnőttnek, sőt, a barátaim sokszor mondják rám, hogy bolond vagyok, bármilyen hülyeségben benne vagyok, persze a kultúra és a biztonság határain belül, mégis ha kell, tudok komoly témákról is beszélni. Tudod, előre félek, hogy mi lesz, ha "kirúgnak" diplomával a kezemben az egyetemről... Nem olyan biztos, hogy találok munkát! Mert nem vagyok a legjobb! Törekszek rá, de csak középszerű vagyok... Ez van. Majd lesz valami. Lehet melletted dolgozok majd a BOSCH-ban =P.
Az a baj, hogy nem látod át a dolgokat, az ok-okozati viszonyt az életben. Gondolkozz el rajta, mi éri meg jobban: hogy lesz egy jövőképed, vagy az illékony pillanat a jobb? Elhiszem, hogy szar suliba járni, de akkor szar a társaság is, elmondom miért: ha jó lenne a társaság, akkor legalább miattuk bejárnál, hogy velük légy. Ja, hogy velük vagy, csak nem suliban? Akkor csak rossz társaságba keveredtél. Katiztok, isztok, füveztek, meg ki tudja mit... Bocs, de ezt gondolom, akik lógnak suliból, biztos nem uszodába járnak vagy könyvtárba művelődni. Nincs elfogadható indokod, hogy miért nem jársz iskolába.
Gondolkozz el a dolgokon, de tényleg... Én azokat az embereket hanyagolnám a helyedben, akikkel együtt lógok, mert akkor nem viszem semmire az életben, és azt a kis célt, amit kitűztem magamnak, sohasem érném el. Neked is vannak biztos céljaid, de így csak szertefoszlik az egész... Bár ha alacsonyra teszed a lécet, akkor eléred, de minden leszel, csak elégedett nem...
Iskolafóbia?
Ne félj, a szüleid nem fognak azért meghalni, mert nem vagy ott velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!