A biomérnöknek mi a feladata?
Mit csinál egy biomérnök?
A fáma szerint:
A szakon mind a természettudományoknak, mind a műszaki tudományoknak nagy jelentősége van. A biomérnöki szakmát megalapozó több tárgyat (kémia, géptan, vegyipari mûveletek és készülékek ismerete) -azért nem kell nagyon megijedni tőlük- a biomérnök- és vegyészmérnök hallgatók együtt tanulják. Már az elsõ félévben is van biológiai tárgy, de kezdetben viszonylag sok a kémia, a matematika és a műszaki ismeretek. A későbbiekben a biológia kerül elõtérbe, különös tekintettel a sejt szintű biológiára -elárulom, h kb kizárólagosan csak ez Razz-. A tárgyak jórészt az alkalmazási területek ismereteit tartalmazzák. A szakon gazdasági és jogi ismereteket is oktatnak, a gazdasági- és társadalomtudományi tárgyak a képzés kb. 10 %-át teszik ki. -nem vészes, még ha úgy is útálod mint én Very Happy-
A biomérnökök az ipari biotechnológia, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és az egészségügy biológiai és kémiai alapú műszaki feladatainak ellátásával, a gazdaság minden területén speciális környezetvédelmi problémák megoldásával, műszaki-biológiai rendszerek irányításával, ellenõrzésével, fejlesztésével, továbbá a szakterületükhöz kapcsolódó tudományos kutatással foglalkoznak. - Forrás BME.hu -
Na lényeg: ez tényleg mérnöki képzés, szóval nem poénból fognak megtanítani integrálni, diff egyenleteket megoldani. Ezeket bizony használni is kell majd. Minden karon vannak szopatós tárgyak, így ez alól mi sem vagyunk kivételek... de aki eddig azt gondolta, hogy úgy szerez BME-s diplomát, hogy közbe bulizik folyamatosan és csak olyan tárgyakkal találkozik ami tök ééééérdekes és igazságosan kérnek számon, érteni fogod, hogy miért is kell tanulnod... na az nagyon buta! Smile
Biomérnök szakirányok:
Alkalmazott biotechnológia szakirány:
A szakirány a mikrobiológiai folyamatok ipari méretű felhasználásával és alkalmazásával ismertet meg. Ez leginkább különböző anyagok (pl. gyógyszer hatóanyagok, élelmiszer-alkotók) ipari előállítását jelenti mikrobák segítségével.
A biológiai technológiák működéséhez szükséges elméleti ismeretek (pl. mikrobiális genetika, enzimológia) és a gyakorlati ismeretek (pl. biotermék technológia) egyaránt fontos részei a szakirányi képzésnek, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vállal.
Az alkalmazott biotechnológiai szakirányon végzett biomérnökök többféle területen (pl. gyógyszerek, élelmiszerek és alkoholos italok előállítására alkalmas fermentációs iparban -inkább ezt lehet hallani- ) vagy az említett termékek gyártása során használt eljárások kutatásában és fejlesztésében dolgozhatnak.
Fontosabb szakirányi tárgyak: Mikrobiális genetika / Gyógyszeripari biotechnológia / Enzimológia ...
Hallottam már erről a szakirányról, hogy "gyűjtő", azt, hogy innen bárhova lehet kb menni... nekem még kicsit ködös ez a szakirány. De majd még érdeklődök felsőbbéveseknél.
Egészségvédő szakirány:
A szakirány az orvosi munkával kapcsolatos, több kémiai és biológiai ismeretet igénylő tevékenységekre készít fel, a szakirányi tárgyak jelentős része (pl. anatómia, élettan, klinikai kémia) is ezt tükrözi. A képzésben fontos szerepet vállal a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A szakirányon végzett mérnökök például klinikai laborokban, állami egészségügyi intézetekben, gyógyszeripari területeken helyezkedhetnek el.
Fontosabb tárgyak: Biológia kisérleti módszerei / Kórélettan (Nem BME-s oktatók tartják, hanem SE-sek Razz) / Klinikai kémia / Táplálkozásbiokémia és dietetika.
Azt beszélik, hogy ez inkább a kutatós terület...
Szakmai gyakorlat után sokan könnyen, vagy épp ott tudtak spec. elhelyezkedni, ahol volt gyakszijuk. Ergo a munkáltatók és a hallgatók kölcsönösen meg voltak elégedve.
Élelmiszerminősítő szakirány:
A szakirány megismertet az élelmiszeripari ágazatok felépítésével, az élelmiszerek kémiájával, az élelmiszerelőállítás technológiáival, az élelmiszerkomponensek vizsgálatával (érzékszervi minősítések, beltartalmi, mikrobiológiai és fizikai vizsgálatok). Hangsúlyosak a laboratóriumi gyakorlatok és a minőségbiztosítási ismeretek.
Az élelmiszerminősítő szakirányos biomérnökök elsősorban élelmiszerekkel foglalkozó cégeknél, állami élelmiszervizsgáló intézetekben és élelmiszer-minőségbiztosítással foglalkozó vállalatoknál helyezkedhetnek el.
Fontosabb tárgyak: Élelmiszeranalitika / Élelmiszertechnológia / Komplex élelmiszer labor ...
Perspektíva: ÁNTSZ Twisted Evil
Itt nincs nagy zsákbamacska. Kb azzal is fogsz foglalkozni. Lehet az gyártósor melletti minőségellenőr vagy élelmiszertechnológus vateröv.
Környezetvédelmi szakirány :
A szakirányi ismeretek a környezetvédelem számos területére kiterjednek: szennyvíz- és hulladékkezelés, a környezetet szennyezõ anyagok vizsgálata, elemzése, szennyezett területek állapotának felmérése és helyreállítása stb. A környezeti elemekrõl (talaj, víz, levegõ) a képzés alapvető ismereteket nyújt. Hangsúlyosak a laboratóriumi gyakorlatok és a gyakorlati alkalmazások. A képzésben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vállal.
A környezetvédelmi szakirányon végzett biomérnökök környezetvédelmi munkára (pl. szennyezett területek helyreállítása, hulladékkezelés) szakosodott cégnél, nagyobb vállalatok környezetvédelmi részlegeinél vagy a környezetvédelmi módszerek kutatásának és fejlesztésének területén is elhelyezkedhetnek.
Fontosabb tárgyak: Körny.védelmi analitika / Biológiai víz- és szennyvíz techn. / Levegő és vízvédelem
Erre azt szokták volt mondani jópoénból: "Ha erre akarsz menni, akkor menj eleve környezetmérnöknek!"
Nekem pl. olyan laboráns tartotta a egyik mikrobi labort aki erre ment, de nem hallottad tőle, hogy baja lenne vele.
Azt hallani erre csak kevesen jelentkeznek.
(forras:www.bmeforum.info)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!