Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mérnöki/informatikai szakokról...

Mérnöki/informatikai szakokról miért mennek nagyon kevesen mesterképzésre?

Figyelt kérdés

[link]

Pl.. 2022-ben 229-en mentek a BME-n mechatronikai mérnök BSc-re, de csak 14-en MSc-re, 347-en villamosmérnök BSc-re, de csak 25-en MSc-re, 737-en mérnökinformatikus BSc-re, de csak 49-en MSc-re.

febr. 7. 19:57
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Mert már mérnöki/informatikai BSc-vel sokan jól fizető állást tudnak vállalni, és nem akarnak már tanulásra "vesztegetni" még 2 évet, úgy vannak vele, hogy a tapasztalat többet ér a munkaerőpiacon, mint a plusz diploma.
febr. 7. 20:11
 2/7 anonim ***** válasza:
79%
Teljesen fölösleges.
febr. 7. 20:21
 3/7 A kérdező kommentje:
Mérnökinfósok tudom hogy BSc-vel is jól keresnek, de mondjuk egy gépészmérnök, vegyészmérnök, környezetmérnök is?
febr. 7. 20:41
 4/7 anonim válasza:
67%

A gépészmérnök is, legalábbis én jól keresek vele már 1-2 év tapasztalattal is (előtte technikus voltam hasonló területen, az számított a tapasztalatnál).

Multinál dolgozom, senkit nem érdekel, hogy van-e Msc-m, sem a fizetésben, sem az előléptetés esélyében nem számít semmit.

Kizárólag a tapasztalat, a tudásod (abból is csak az, ami az adott cégnek hasznos tudás) meg, hogy mennyire tűnsz ki a hozzáállásoddal.

febr. 8. 12:13
 5/7 anonim ***** válasza:
81%
Az általad hivatkozott adatokhoz az is hozzátartozik, hogy mindhárom BSc szak 7 féléves, így a keresztféléves adatokat is tessék csak szépen hozzáadni azokhoz, amiket írtál! Nem mondom, hogy úgy is nagyon sokan mennek mesterre, de a kép úgy lesz teljes. Főleg, hogy ha azt a kissé sztereotipikus(!) gondolatot is beleveszem, hogy a jó tanulók 7 félév alatt végzik el a képzést, és ők mennek tovább mesterre is.
febr. 8. 19:35
 6/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a választ!

Megnéztem, és tényleg igazad van. Keresztfélévesekkel együtt kb. a diákok fele megy mesterre. 5-10 % azért durva lett volna.

febr. 8. 20:41
 7/7 anonim ***** válasza:
80%

VIK-en azért népszerű a mester, a BSc mérnökinfón végzettek döntő többsége jelentkezik mesterre. Még az MSc felvételit is kötelező megírni itt BSc záróvizsgaként.

Amit te linkeltél az az őszi felvételi, ott kevesebben jelentkeznek, mert alapból 7 féléves a szak, ezért egyenesben végezve januárban szoktak végezni és felvételizni ide a januári keresztféléves eljárásban. Tavasszal csak azok végeznek, akiknek úgy sikerült csúszniuk.

febr. 9. 01:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!