Matematika-fizika vagy matematika-könyvtár szak?
Osztályfőnököm töri-könyvtár szakos, de csak törit tanít, azt mondta azért ment erre a szakra, mert tudta hogy se magyarral, se földrajzzal nem akar hosszútávon foglalkozni, kár bele az energia.
Én nem vagyok így vele, szeretem a fizikát, és szívesen tanítanám. De eleve kevés órában megy, és bizonytalan hogy mat-fiz, vagy csak matek szakos állást kapnék, de ha tényleg összevonják a természettudományokat, és csak egy komplex tárgyat tanítanak, akkor teljesen feleslegesen végeztem el a fizika szakot. És mivel elég nehéz, nem tudom hogy megéri-e elvégezni, ha lehet hogy nem is tudom tanítani.
A fizikatanárság már nagy szívás.
Most már heti 1-2 órás tantárgy lett, így sok csoport kell egy tanárnak, hogy kijöjjön a heti 26 órája. Ez 13 csoportot jelent, azaz mondjuk 300 gyereket, megannyi dolgozattal, adminisztrációval.
Azután, ha kísérleteket is be szeretnél mutatni, akkor előtte is és utána is 30-60 perces pakolás, összeállítás, majd szétszerelés, elrakodás is. Mindezt ennyi csoport esetén...
Másrészt heti 1-2 órás tantárgy már alig érdekel valakit, megfeszülve sem lehet lekötni a mai gyerekek figyelmét. Ráadásul a mobilfüggő generáció nehezebben koncentrál, nem szereti a figyelmet, gondolkodást igénylő tantárgyakat.
Én matekot és fizikát végeztem, és mindig tanítottam is emelt szinten is mindkettőt, elit gimikben is. De fizikát már sok-sok éve csak magánúton vállalok, a mai iskolarendszerben semmiképpen.
Szóval a fizikatanár szakot már nem ajánlom senkinek.
"Osztályfőnököm töri-könyvtár szakos, de csak törit tanít, azt mondta azért ment erre a szakra, mert tudta hogy se magyarral, se földrajzzal nem akar hosszútávon foglalkozni, kár bele az energia."
Hát, ebből szerintem még ne következzen a könyvtárszak...
Van könyvtáros a családodban, akinek kb. ismered az életét, hogy hogyan telnek a munkanapjai, hogy mikről panaszkodik, miket szeret a munkájában? Vagy legalább szeretsz olvasni és jársz könyvtárba rendszeresen, hogy ilyen szemszögből láthasd a munkájukat? Ha semmi ilyesmi, akkor ezzel az erővel bármi mást is választhatnál...
Szabadidőmben sokat olvasok és gyakran járok könyvtárba.
Viszont elsősorban tanítani szeretnék, és ha taníthatnám a fizikát, az jobb lenne mint egy olyan szak, amivel valószínűleg nem kezdek semmit. De mivel a fizika alacsony óraszámú, és lehet hogy ki is vezetik, talán feleslegesen végeznék el egy elég nehéz képzést. Egy nehezen megszerzett, használhatatlan szaknál pedig lehet hogy még mindig jobb egy könnyű, amit csak akkor használnék, ha mégse akarnék tanár lenni.
Hát nem. A fizikatanár szakon a töredékét tanítják a fizikus tananyagnak.
A tanár szakon nincsenek komoly differenciálegyenletek, a Laplace-transzformáció csak említve van, vektoranalízis is csak mutatóban, szintúgy a komplex függvénytan. Fizikus szakon ezek keményebben szerepelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!