Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Akik egyetemre mennek, azok...

Akik egyetemre mennek, azok tisztában vannak azzal, hogy mire végeznek már a szakmunkások javarésze többet fog keresni náluk?

Figyelt kérdés

Már most is sok diplomásnál keres jobban egy szaki már alkalmazottként is. A tendencia pedig egyértelmű. Nézzetek meg Németországot, Svájcot stb. A külföldi építőipari munkások jobban keresnek, mint a német mérnökök meg gazdászok.

Ezzel mennyire vannak tisztában az egyetemre jelentkezők? Vagy ők azt hiszik, hogy a diplomások keresnek jobban? Mennyire vannak tisztában azzal,hogy nem kell évente 6-7 ezer gazdászok meg menedzser, bem kell 5 ezer pszichológushoz (ennyit vettek fel tavaly). Ha kiesik a fele akkor is sok, főleg a mesterséges intelligencia terjedésével.

Ezek, az elvileg értelmiségiek, nem gondolnak bele ezekbe? Vagy leszarják mennyiért dolgoznak majd, ha egyáltalán lesz munkájuk, csak irodai munka legyen?

Nekem eszembe nem jutna ilyen szakokra menni ilyen jövőképpel.

jan. 31. 16:41
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/78 anonim ***** válasza:
81%

Nem vagy valami széles látókörű egyetemista létedre.

#40 Mert nem egyetemista, csak hazudik.

febr. 1. 19:33
 42/78 anonim ***** válasza:
17%

40. A korlátolt szó inkább rád illik a kettőnk közzül, mert te nem látod a földet a magas lóról, amin ülsz.

"Manuális munkám volt előtte, nem ez az első szakmám"

Megkérdezhetem, milyen manuális munka? Mert ezen belül azért elég eltérő szintek vannak. Egy postás és egy asztalos azért más kategória. Amúgy én is melós voltam. Építőiparban dolgoztam mielőtt egyetemre mentem. Szóval én sem a hátsómból beszélek.

"Mindent meg lehet tanulni"

Ennél semmitmondóbban ezt nem lehetett volna megfogalmazni (ez egyébként is egy kétirányú kijelentetés). Persze, elméletileg mindent meg lehet tanulni. De egy olyan ember, akinek alacsony kézügyessége, motorikus koordinációs érzéke van, sosem lesz olyan jó szakember, mint az, akinek ez megvan. Aki fizikailag gyenge, annak meg vért kell izzadnia mire megedződik. Tehát a feltevésed, miszerint ha akarnák, akkor pl. a közgazdászok csak fognák magukat és átvennék a szakik munkáját, azért egy kicsit meredek.

"Ez nem szakmunkás kiváltság, ez betanított szint."

Mi az a "betanított szint"? Egy közgazdász képzés 3 évig tart. Három, vagy még több év alatt lesz valakiből valamire való szaki, addig csak kezdő. A különbség a kettő "szint" között az, hogy a szaki munka közben tanulja ki a szakmát néhány év alatt, a közgazdász meg néhány év tanulás után dolgozik.

febr. 1. 23:04
 43/78 anonim ***** válasza:
0%

41. Ezt a legkönynebb mondani. Nem fogom elmagyarázni neked a seromucinosus acuinusok felépítését, hogy higgy nekem.

Szóval inkább maradjunk a témánál.

febr. 1. 23:21
 44/78 anonim ***** válasza:
100%

Az építőipari munkások nagy része feketén dolgozik vagy félig feketén és minimálbérre bejelentve. Nincs kafetéria, nem adnak fizetett szabadságot, nincs fizetett ünnepnap, nincs fizetett táppénz. Nincsenek multik akik alkalmaznának mint köműves vagy festő hanem kisvállalkozóknak tudsz csak dolgozni.

Nincs szamárlétra amit meg tudnál mászni, esetleg brigádvezető lehetsz ha olyan cégnél vagy ahol van brigádvezető, de legtöbb esetben ez a tulajdonos.

A fizetés egyébként olyan 350-500 ezer körül mozog, ennél többet aligha fizetnek.

Ellenben diplomával egy rakás különböző multinál dolgozhatsz ahol rendesen bejelentenek és a törvény által előírt össszes juttatást megkapod. Van ranglétra amin feljutva elég jól tudsz keresni és végzettségtől függően milliós fizetésed lehet.

Festőként dolgoztam Magyarországon amig ki nem mentem külföldre, szóval tudom miről beszélek. Egyetlen egy olyan vállalkozónál sem dolgoztam aki folyamatosan garantálni tudta volna a munkát. Mindig voltak üres járatok mikor épp nem volt munka, vagy hamarabb hazamentünk mert hideg volt, esett az eső, túl meleg volt és így arra a napra kevesebb volt a pénz. Így nehéz megélni egyedül és számlákat fizetni hogy nincs egy stabil fizetés. Szerencsére a szüleimmel laktam, különben sokszor bajban lettem volna mert éves átlagban alig kerestem többet mint a minimálbéres dolgozók, cserébe sokkal nehezebb munkát végeztem.

Vállalkozóként más a helyzet mert többet tudsz keresni de idő mire felépíted a vállalkozást és lesz egy jó reputációd. Vannak olyan vállalkozók akiknek nem kell hírdetni mert kézről kézre adják az emberek a telefonszámukat de ide eljutni nem megy egyik napról a másikra.

febr. 2. 01:45
 45/78 anonim ***** válasza:
81%
# 44 Ne zavard össze tényekkel a gyakori kérdések nevű álomvilág lakóit.😅
febr. 2. 07:31
 46/78 anonim ***** válasza:
100%

"egy olyan ember, akinek alacsony kézügyessége, motorikus koordinációs érzéke van, sosem lesz olyan jó szakember, mint az, akinek ez megvan. Aki fizikailag gyenge, annak meg vért kell izzadnia mire megedződik"

Pontosan. Pl ezért sem megy mindenki szakmunkásnak, ezért baromság eleve az egész kérdés. Egy jól működő gazdaságban ugyanúgy szükség van szakmunkásokra és diplomásokra is, nem kell sok ész ahhoz, hogy ezt valaki észrevegye. Úgy látszik a kérdezőnek mégsem sikerült, azért ez feltételez valamit a szellemi képességeiről.😅

febr. 2. 07:40
 47/78 anonim ***** válasza:
100%

"Már most is sok diplomásnál keres jobban egy szaki már alkalmazottként"

Persze...Kíváncsi vagyok, hogy egy pék mennyivel keres jobban egy közgazdásznál. Illetve melyiknek jobbak a munkakörülményei.

Mondjuk szívesen megnéznék egy álláshirdetést is, ahol milliós fizetésekkel keresnek szakmunkásokat.

febr. 2. 10:02
 48/78 anonim ***** válasza:
24%

42.

Sosem fogod kinőni, hogy a szakmunkas rétegből vergődtél fel az egyetemig.

Mindig frusztrált, tudálékos szaki maradsz, már ha igaz egyáltalán az egyetem, ezzel a primitív attitűddel.

febr. 2. 10:50
 49/78 anonim ***** válasza:
24%

42.

Akkor végeztem, amikor osztatlan 5 év volt az egyetem te szakmunkás.

febr. 2. 10:51
 50/78 anonim ***** válasza:
100%

Ja. Csak a szakmunkások egy része majd 50 éves korára lerobban a sok megerőltetéstől, plusz a munkájuk sem higiénikus.

Mit kezd majd 50 évesen a pénzzel a manus, ha felegyenesedni sem bír?

febr. 2. 10:52
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!