Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Akik egyetemre mennek, azok...

Akik egyetemre mennek, azok tisztában vannak azzal, hogy mire végeznek már a szakmunkások javarésze többet fog keresni náluk?

Figyelt kérdés

Már most is sok diplomásnál keres jobban egy szaki már alkalmazottként is. A tendencia pedig egyértelmű. Nézzetek meg Németországot, Svájcot stb. A külföldi építőipari munkások jobban keresnek, mint a német mérnökök meg gazdászok.

Ezzel mennyire vannak tisztában az egyetemre jelentkezők? Vagy ők azt hiszik, hogy a diplomások keresnek jobban? Mennyire vannak tisztában azzal,hogy nem kell évente 6-7 ezer gazdászok meg menedzser, bem kell 5 ezer pszichológushoz (ennyit vettek fel tavaly). Ha kiesik a fele akkor is sok, főleg a mesterséges intelligencia terjedésével.

Ezek, az elvileg értelmiségiek, nem gondolnak bele ezekbe? Vagy leszarják mennyiért dolgoznak majd, ha egyáltalán lesz munkájuk, csak irodai munka legyen?

Nekem eszembe nem jutna ilyen szakokra menni ilyen jövőképpel.

jan. 31. 16:41
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/78 anonim ***** válasza:
100%
Fejezd már be, kérdező. Ezredszer csámcsogsz ezen, de továbbra sem értünk veled egyet.
jan. 31. 20:11
 22/78 anonim ***** válasza:
93%

6.

A mérnököket felesleges kategóriába vizionálni, ezt azért gondold át. 😂😂😂

jan. 31. 20:48
 23/78 anonim ***** válasza:
100%

19.

Ne is mondd!

Az építkezés befejezése után megbeszéltük, ide több tróger, buta, szaki be nem teszi a lábát.

Tavaly télen gipszkarton falat építettünk.

Most télen kifestettem egy házrészt, idén folytatjuk a ház többi részével.

Én a közgazdász feleség, műszakis férj, medikus gyerekek, és leendő szoftverménök gyerek. (Nem ő sincs beijedve, az AI-tól.)

jan. 31. 20:55
 24/78 anonim ***** válasza:
100%

2 magyar és egy külföldi diplomám van, egyik se durván piacképes (de azért van bennük potenciál, főleg külföldön). Én speciel sosem gondolkodtam a jövendőbeli fizetésemem mielőtt egyetemre mentem, mert elsősorban nem ezért csináltam. Érdekelt a világ és szerettem volna többet tanulni róla. És hát tényleg kinyitotta az egyetem előttem a világot, rengeteget tanultam, megismerkedtem rengeteg briliáns emberrel határon innen és túl, a teljes kapcsolati hálómat, beleértve a barátaimat is, ennek köszönhetően szereztem meg. Nekem ez hatalmas érték.

És a fizetésemmel is elégedett vagyok egyébként. :)

jan. 31. 20:59
 25/78 anonim ***** válasza:
100%

Igen, és?

Nekem meg nem lesz 40 évesen porckorongsérvem, mint a szomszéd kőművesnek, stb.

jan. 31. 23:57
 26/78 anonim ***** válasza:
92%
Milyen érdekes, hogy a szakmunkások többet foglalkoznak a diplomás fizetésekkel, mint azok akik ilyen munkakörben dolgoznak. A sok kőműves, pék, stb nemhogy örülne inkább a millióknak amit havonta keres, de nem, inkább ezen rugóznak. XD
febr. 1. 05:40
 27/78 anonim ***** válasza:
100%
Itt a gyakori kérdések nevű álomvilágban a diplomások már kétszer éhenhaltak, miközben a szakmunkácsok pénzzel törlik otthon a s.ggüket. Csak azt nem értem, hogyha minden szaki milliárdos, akkor miért mennek ki sokan külföldre? Hiszen itt milliók potyognak nekik az égből.
febr. 1. 05:49
 28/78 anonim ***** válasza:
100%

Most azért nagy a pofája mindnek, mert az eröltetett, gazdaságilag eltorzított, aránytalanul megdrágult építőiparban fut a szekér.

Ez a réteg a mának él, villog, veri magát, hogy megmutassa mire vitte.

Majd meglátjuk a dekonjuktúrában is ekkora pofája lesz-e, a tanulj szakmát, nézd én mire vittem együgyű proliknak.

Nonszensz, hogy pl. egy szobafestő milliókat kér, és az is, hogy a sok hülye kifizeti.

Egy új háznál a tulaj is simán megcsinálja géppel, sőt hengerrel is.

Súrlófényben lesz 0.001 mm egyenetlenség, és akkor mi lesz?

Semmi. Nem kell súrlófénnyel nézegetni. 😂😂😂

Ez csak egy példa volt, rengeteg ilyen "szakma" DIY.

Akik érnek valamit mondjuk a villanyosok, mert agyonbaß a 220, ha elszúrja valaki.

Vagy a gázosok, mert felrobban a házad, vagy megfulladsz.

Vagy más terület, pl. egy autószerelő.

De a többsége pótólható, 0 kihívás egy tanult embenek.

febr. 1. 09:17
 29/78 anonim ***** válasza:
100%

#28 Tényleg ez van, az összes szaki kb pótolhatatlannak érzi magát. Pedig a legtöbb megrendelést nem egymástól, hanem az általuk lesajnált tanultabb rétegtől kapják. Nem a kisnyugdíjas Rozi néni fog milliókat fizetni egy budi kimeszelésért, hanem a diplomás orvos, közgazdász mondjuk egy teljes lakásfelújításért.

Én is amit tudok inkább megcsinálok magamnak (persze gázhoz nem nyúlok) kisebb villanyszerelés, festés, ilyesmi simán megy, nem egy rakétatudomány.

febr. 1. 09:38
 30/78 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, ha az általad lesajnált diplomások is szakmát tanultak volna, akkor szakmunkásokból most nem lenne hiány, és nem keresnél ennyit 😁.
febr. 1. 09:46
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!