Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen levelezőn a régészet?

Milyen levelezőn a régészet?

Figyelt kérdés

Egy ideje már egyetemre járok. Informatikusnak tanulok (Jövőre kezdem a PhD-mat), de rengeteg dolog érdekel, és bár reál agyam van, nagy szerelmem az ókori kultúrák, főleg Egyiptom.

Sokat gondolkodtam azon, hogy doktori mellett levelezőn megcsinálom a Pázmányon a régészet BA-t majd MA-t, de nem tudom, mennyire lenne durva, mennyi energiámat kötné le. Elég jól viselem a terheket, 40+ kredit mellett dolgozom 30+ órát hetente, de nem tudom, hogy ez beleférne-e vagy megérné-e.

Rengeteg sorozatot láttam, ásatások, izgalmas felfedezések, és bár szerintem ez nagyon csalóka, mert kevés ember életében történik ilyesmi, de mégis nagyon vonz.

Valahogyan össze lehetne kapcsolni az informatika és az ókori kultúrák iránt érzett szeretetemet? Nem igazán tudok ilyen munkalehetőséget (max LIDAR és hasonló kamerák fejlesztését).

Van esetleg lehetőség képzettség nélkül ásatásra menni? Kicsit olyan az ásatás számomra, mint a pecázás, amit borzasztóan élvezek. Várom a halat (itt a leletet), és lehet, hogy napokig nem fogok semmit, de végig ott van az izgalom, hogy mi van, ha igen, így sosem unom meg.

jan. 14. 12:30
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A régészet nehéz szak viszont piacképtelen és esélyed sincs ásatásokra menni még képzetten sem. Ma itthon alig vannak feltárások, külföldön meg reménytelen. Ott állami engedéyleket adnak ki bizonyos teameknek és csak azok áshatnak. Pl. a Károlin az egyik ókor tanárom minden évben fél évet Egyiptomban tölt ott ásnak. Ha Egyiptom a nagy szerelem miért nem ezt az ágat választod?
jan. 14. 16:40
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ!

Ezesetben nem biztos, hogy jó döntés lenne megpróbálni még levelezőn sem. Túl sok minden érdekel, ha rajtam múlna agysebészen át pszichológiáig mindent megtanulnék, de nincs erre se időm, se pénzem, viszont az ókori kultúrákat nagyon izgalmasnak találom.

Hogy hogy ezt az ágat? Mármint egyiptológus irányt? Ha jól tudom, az csak mesterképzés lehet, de ennek nem néztem utána részletesen.

jan. 14. 17:03
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Van az elte-n alapszak, önköltséges formában.
jan. 14. 17:26
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Tényleg, de sajnos doktori mellett nappali szak nem fér bele. Na, majd kitalálok valamit, valószínűleg csak hobbi marad.
jan. 14. 17:30
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is helyes, ha csak hobbi marad. Nagyon sok szakirodalom van a témában, ha van lehetőség elutazni Egyiptomba, az is remek, nagy élmény.
jan. 14. 19:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!