Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tanári szakra menni 2025 ben?

Tanári szakra menni 2025 ben?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Mindjárt itt a felvételi és egy hatalmas fordulat történt a szívemben. Eddig minden úgy ment, hogy én az EÜ-ben szeretném folytatni az életemet, egyetemre is EÜ területen mennék tovább. Viszont 3 hónap segédápolóként melózás után teljesen megváltozott a véleményem...

Máskor is volt már ilyen az én elmémben, de csak kósza gondolatnak tartottam azt, hogy tanár legyek. Sajnos a környezetemben mindenki ellenzi az egész pályát valamiért, viszont most így jobban átgondolva az én szemszögemből már általános iskolában is nagyon szerettem előadni, többször megkértem a biosz tanáromat, hogy az egész órát had tartsam egy érdekes betegséget, kórt bemutatva. Most technikumban is nagyon szerettem előadni, érettségi előtt pedig sokat segítettem a társaimnak főleg matekból megérteni a típus feladatokat, többen vissza is jeleztek, hogy nekem köszönhetik az adott feladaton való pontokat. Van nekem már egy meglévő emelt biológia érettségim ami nagyon jól sikerült (90+%).

De a sok rizsa után a tényleges kérdésre is szeretnék rátérni. Mivel a környezetemben mindenki nagyon negatív a pedagógus pályával szemben, szeretném kikérdezni a ti véleményeteket is. Akár pros and cons mintán vagy bármilyen személyes tapasztalat alapján. Megéri-e 2025 ben tanárnak tanulni? Ott van-e mindenképpen a kiégés? Kiszabadulhat-e a jelenlegi oktatás ebből a mélységes mély szakadékból amiben jelenleg van...

Egyébként biológiai-matematika szakos tanárin gondolkodtam NYE vagy DE TTK-ján.

tegnapelőtt 19:18
 1/10 anonim ***** válasza:
69%

Mi az, ami miatt megváltozott a véleményed az EÜ-ről? Miért szerettél volna eddig ott dolgozni, mi hajtott?

Milyen EÜ szakra szerettél volna menni?

tegnapelőtt 19:41
 2/10 anonim ***** válasza:
77%

"én szemszögemből már általános iskolában is nagyon szerettem előadni"

Ez alapján azt tanácsolnám, hogy tényleg hagyd ezt a szakmát, mert csak csalódni fogsz. Ugyanis a tanítás ne csupán szereplésről, előadásról van szó, az egy módszertan közül az egyik, ráadásul egy gyakorlatiasabb tárgynál (mint a matematika), vagy ahol sok lehetőség lenne a kooperatív/egyéni munkára (mint a biológia) nem igazán tudnál kiteljesedeni.

tegnapelőtt 19:54
 3/10 A kérdező kommentje:
#2 Alapból EÜ technikumos voltam, végzősként megadatott a lehetőség, hívtak dolgozni. Viszont ami ott zajlik az kriminális. Szépen lassan ahogy találkoztam a kollegáimmal mindenki sürgetett, hogy meneküljek amíg lehet. Egymást folyton kibeszélik, szidják, orvosokat is folyton szidják... Igaz ez a másik oldalról is az orvosok nincsennek nagyon jó passzban velünk nővérekkel. Én próbálok csendben maradni, nem akarom, hogy utálat tárgya lehessek bármilyen megnyílvánulásomért. A szakmai protokoll betartása az teljes mértékben lehetetlen, én probáltam úgy csinálni a dolgokat ahogy a könyvben van leírva, de lehurrogtak, hogy ezt így biztosan nem. A betegeket nézve sem vagyok nagyon pozitív, így 3 honap alatt is volt már több olyan eset, hogy pl. XY nénit, bácsit megetettem reggel és délben is mégis délután közel nekem támad a hozzátartozója, hogy apuka, anyuka arról panaszkodik, hogy maguk egy falat ételt sem adtak neki (de ilyen eseteket még sorolhatnék) a papír munka rengeteg és még idéntől csak jobban nő mert a kórház már azt is felülvizsgálja, hogy valóban a beteghez használjuk-e el a dolgokat vagy hordjuk hazafele és így minden létező betegnek a nála felhasznált eszközök hulladékát egyénileg kell gyűjteni, dokumentálni... Lassan a beteggel törődni már idő sincs. Kollegáimmal nem volt konkrétan nagy problémám, viszont sokszor nagyon nehéz a team munka. Orvosok is nagyon gyatrán adják át az átadni valót így 10 szer kell visszakérdezni, aztán meg már egyre feszültebben állnak az emberhez. Milyen szakra is készültem én? Emelt biológiát már teljesítettem emellé gondoltam még egy emelt kémiát és akár orvosi is szóba jöhetett volna ha pedig a kémia nem lett volna olyan jó akkor ápolói bsc.
tegnapelőtt 19:57
 4/10 A kérdező kommentje:
Előző #1 -hez szól nem #2 bocsi
tegnapelőtt 20:00
 5/10 anonim ***** válasza:
29%

Tanárként pedig majd a gyerekekkel, szülőkkel, fenntartóval kell harcolni... Kibeszélés is lehet akárhol, adminisztráció a tanároknál is pont borzasztó mennyiségű. A tanítás csak egy része a szakmának, a mindennapi küzdelem ott is megvan.

A biológia emeltedből kiindulva ha ilyen jól tanulsz, akkor én nem mennék tanárnak, és hasonló gondolkodáson vannak mások is, ha megnézed a felvételi statisztikákat, ahol az egyik szakpár a kémia/biológia eszük ágában sincs tömegével odajelentkezni, nem véletlenül. Sokkal több potenciál van egy orvosi/gyógyszerész/fogorvos vonalban a jövődre nézve.

tegnapelőtt 20:15
 6/10 anonim válasza:
68%
#2 Szerintem az, hogy valaki szeret előadni, nem azt jelenti, hogy csak ezt az egy módszert tudja vagy akarja használni. Az előadás készsége egy nagyon erős alap a tanári pályán, hiszen a tananyag érthető és érdekes átadása az egyik legfontosabb része a munkának. A tanárképzés során pedig rengeteg másik módszert is meg lehet tanulni, amikkel kiegészítheti az előadásokat, például kooperatív vagy egyéni tanulást segítő technikákat. Ha egy tanár szeret tanítani és másoknak segíteni, az sokkal fontosabb, mint hogy pontosan milyen módszert használ most. Ezek mind fejleszthetők! Nincs olyan pályakezdő akinek egyből bevált módszertanja lenne.
tegnapelőtt 20:17
 7/10 anonim ***** válasza:
77%
Csak annyit mondanék, hogy a lányom 3 napig bírta, aztán felmondott. Magán tanár, a saját maga főnöke. Nyugalom van és siker élmények a tanításában.
tegnapelőtt 20:19
 8/10 anonim ***** válasza:

Nehogy azt hidd, hogy a tanári más. A középiskolámban a tanári kar is utálta, kibeszélte egymást még osztályoknak is. Az mellett amíg 25 év alatti vagy (leghamarabb 23 évesen végzed a tanárit, szóval 2 évig) van jó fizetésed, ameddig szja mentes vagy. Onnantól maszekolhatsz a heti 30-35 tanórádon felül, hogy meg tudj élni. Az, hogy 1-1 témát nagy ritkán elmagyarázol olyanoknak, akik SZERETNÉNEK tanulni, még olyanoknak is el kell tudni, akik nem szeretnének, de valahogy át kell lökni őket, mert ők lesznek a legjobban felháborodva, ha ez nem lesz így. Úgyhogy ezt is elvetném, csöbörből vödörbe mennél.

Az, hogy segédápoló voltál, egy nagyon kicsi szeglete az egészségügynek (úgymond a legalja, bocsánat, ha ezzel megbántom valaki érzéseit). De elmehetsz orvosira, gyógyszerészre, fogorvosira, biomérnökire, gyógytornászra, dietetikusra. Nemcsak az ápoló létezik. Egy 90%-es emelt kémiával (de már egy 80%-ossal) is jó esélyed van orvosira. Azt meg tudod magánban, szép rendelőben is csinálni és ott a magad ura vagy, nem valakinek a szolgája (mint ápolóként).

ma 10:16
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem egy bajom van a tanárival: tegyük fel , hogy emelik a béruket most mert valóban alacsony. Úgy néz ki, hogy ez teljesül is. Létre hoznak gondolom én valami tanári bertablat. De az mondjuk 5.ev múlva nem fog újra kevés lenni ? Verseny szférában nem hiába szokott az esetek többségében bér emelés történni. Legalabb infláció követő ha nem tobb. Ilyen kozszférához köthető meloknal nem tudom, így ez hogyan zajlik. Ha rendbe tették címszóval a következő kormányok nem nyúlnak netán hozzá évekig akkor megint nem lesz túl jó a helyzetük nem ? Hiába néz most ki nekik netán tényleg komolyabb emelés. 5-6 év alatt egy fizetést az évenkénti infláció egyszerűen megesz.
ma 16:34
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha valóban van matekhoz érzéked akkor talalhatsz ennél jobb utat is.
ma 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!