Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Kereskedelem és marketing...

Kereskedelem és marketing szak vélemények?

Figyelt kérdés

Szakváltás után, szeptemberben szeretném elkezdeni a kereskedelem és marketing szakot Szegeden.

Megnéztem a mintatantervet, igyekeztem minél több internetes forrásból tájékozódni a szakkal kapcsolatban.

Lenne pár kérdésem:

Milyen ezzel a diplomával az elhelyezkedés?

Hosszú távon lehet vele igazán jól keresni? Van benne előrelépés? Sokan próbáltak elrettenteni azzal, hogy aktatologató vagy excel robot leszek. Szerintem azzal sincs semmi baj, viszont úgy gondolom, hogy sokaknak (nekem is) nem sok fogalmuk van erről a diplomáról és könnyű sztereotípiákat alkotni róla.

Milyen mesterképzést ajánlanátok hozzá?

Külföldön van esélyem vele? Van aki itthoni egyetemről ment ki külföldre és ebben is helyezkedett el?

Összességében bármilyen információt, véleményt szívesen fogadok, tényleg bármit. Úgy érzem hogy ez lehetne az a szak ahol ki tudnék teljesedni, de mivel annyi információ áll rendelkezésemre hogy nehéz a döntés, ezért jó volna olyanoktól olvasni pár gondolatot akik ezen a szakon tanulnak, akár Szegeden, akár máshol.

tegnapelőtt 01:20
 1/5 anonim ***** válasza:
38%

Elég gyenge önmagában.

"Milyen mesterképzést ajánlanátok hozzá?"

Egy survey statisztikával menthető a helyzet, ha már mindenképp a kermarkot sikerült választani. Egyébként keserves próbálkozások sora vár rád, hogy nagynehezen meg tudj csípni pár, az átlagbérnél kicsivel jobban fizető irodista állást, ami kb. nulla érdemi szakmai fejlődést garantál.

tegnapelőtt 02:00
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Videken kozgazdasz diplomaval jo nehez elhelyezkedni, hogyha nincs semmi extra, amit fel tudsz mutatni.

En is megjeloltem ezt a szakot anno, de maximum ugy mertem volna elkezdeni, ha mellette felvesznek valahova dualis kepzesre. (Aztan vegul mashova mentem, amit nem bantam meg)

“Sokan próbáltak elrettenteni azzal, hogy aktatologató vagy excel robot leszek”

Ebben egyébként igazuk van, nem tudom milyen elkepzeleseid vannak, hogy mit csinal egy kozgazdasz, de az allasok nagyresze ilyen. Nem igazan kreativ munkakorok, en is kozgazdaszkent dolgozom.

Az elso jol le lett pontozva, pedig jot irt. A survey statisztika kb. egyetlen ertelmes opcio mesterkepzesre a szakhoz.

tegnapelőtt 07:47
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen jó alap, sok minden lehetsz még onnan. Ha megnézed a tanterveket, olyan hatalmas különbség nincs a többi business alapszakhoz képest. Abszolút nem zár be egy szakterületre, egy mesterrel vagy egy posztgraduális diplomával bármikor válthatsz pénzügytől kezdve HR-en át a kommunikációig bárhova.

Amit tanácsolok, ha ezt a területet választod:

1. Legyen egy nagyon magabiztos közép, de inkább felsőfokú angolod.

2. Minél hamarabb próbálj meg valamilyen szakmai jellegű munkakört találni. Az se baj, ha a kezdeti munkáidban aktatologatás és excel robotkodás lesz, de hatalmas előny, ha a kötelező fél éves szakmai gyakorlaton felül be tudsz írni valamit az önéletrajzodba.

3. Kezdj el programozni tanulni, vagy legalább fejleszd az Excel skilljeid. Tudom, itt az oldalon is mindenki elmondja, hogy mennyire egy kalap sz_r az Excel, és mennyire nem jó semmire... IT szempontból igazuk van. A legtöbb közgazdász viszont valamilyen szinten rendszeresen használja, legyen szó multiról, KKV-ról, vagy akár a közszféráról. Emellett ha az Excel, és azon belül főleg a komplikáltabb függvények használatát, egymásba ágyazását megérted és megtanulod, az nagyon jó alap ahhoz, hogy komplexebb eszközöket, programnyelveket is megtanulj használni (pl. Python vagy R).

4. Képezd magad folyamatosan az egyetem alatt. Szinte fillérekért lehet online kurzusokat végezni és tényleg értékes certificate-eket szerezni pl. a Google ADS, Analytics vagy a SEO kapcsán, mindezt akár pár nap/hét alatt. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy egyből junior helyett senior pozícióba fognak felvenni, de ki fog emelni a többiek közül.

Amire figyelj, hogy valamivel tényleg próbálj kitűnni. Voltak olyan évfolyamtársaim, akik kettesekkel-hármasokkal végigszenvedték az egyetemet, mellette semmi érdemi dolgot nem csináltak, sokkal nehezebben tudták beindítani a karrierjüket, mint azok, akik a fentiek közül bármit csináltak pluszban az egyetem mellett.

tegnapelőtt 08:05
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#2. "Az elso jol le lett pontozva, pedig jot irt. A survey statisztika kb. egyetlen ertelmes opcio mesterkepzesre a szakhoz."

Nyilván látszik a válaszom mellett a kevés pipa, úgyhogy megy az auto-downvote, mintha mindig hasztalan válaszokat írnék (pedig nem, ezt a politika kategóriában szedtem össze, ahol egyszerűen úgy megy, hogy aki nem az én oldalamon van, annak bármilyen összeszedett válasza is legyen, arra megy a leszavazás). Ez öngerjesztő folyamat, de szerencsére teljesen érdektelen. :) Ettől még ahogy írod, nem baromság, amit írok...már csak azért sem, mert a feleségem épp ezt az utat járta be (vidéki kermark BA után stat MSc, és hát nyilván nem a kermark miatt végez a 30-as évei elején járva kiemelten értékes munkát milliós nettó fizuért, magasan átlagon felüli munkafeltételekkel). Korábban még volt is a stat mesternek piackutatás specializációja és kifejezetten fogadtak is kermarkon végzetteket teljes kreditérték-beszámítással (míg más gazdasági területen végzetteket nem). De nem kell rám hallgatni, senki sorsáért nem vagyok felelős.

tegnapelőtt 13:48
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Az elhelyezkedésről már írtak előttem, erről nem tudok nyilatkozni, mert még nem végeztem. Viszont ha magáról a szegedi szakról van olyan kérdésed, amire egy még benne lévő tud válaszolni, szívesen segítek :) Én elsőéves vagyok, pont itt, és a kari életben is elég aktív
tegnap 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!