Informatika vagy jog?

Figyelt kérdés

Jelenlegi 10.-es vagyok, és őszintén nem tudom eldönteni, hogy a későbbiekben melyik irányba tanuljak tovább.

Érzésre a jog az jobban érdekel, mint az informatika, viszont azt is figyelembe akarom venni, hogy mennyire tudok belőle megélni.

Elég kiábrándító a jogászok fizetése, míg informatikában akár junior szinten is viszonylag magas.

A szívem a joghoz húz, viszont az agyam pedig az informatika felé.

dec. 14. 14:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
62%

Mindenképpen az infót mondanám. Én jogot tanultam, mert nekem is afelé húzott a szívem, de nagyon megbántam. Az hogy úgy érzed érdekel, nem jelent semmit, mert az egyetem és a munka kevés kivételtől eltekintve monoton, száraz és unalmas. Nagyon kell tudni magolni az egyetem elvégzéséhez, félévente tárgyanként több száz oldalas könyveket kell megtanulnunk szóról szóra szinte. Az eleje még viszonylag érdekes (a jogtöris tárgyak) de a hatályos jog nyelvezete kutya nehéz, bonyolult az egész stb stb

Ha nincs protekciód és nem vagy kiemelkedően jó, akkor tényleg nem fényesek a kilátásaid. Az átlag elég rosszul, pár száz ezer forintot max. Ehhez képest pedig rengeteg időt és energiát igényel, 5 nagyon nehéz év az egyetem +szakosodás + állandóan képezni kell magad, nyomon követni a jogszabályokat stb stb

Ezzel szemben az infónak sokkal nagyobb jövője van, több vele a lehetőség akár külföldön is. A fizetés 2-3× vagy többszöröse mint amit jogászként megkeresnél.

Joggal nem tudsz külföldön elhelyezkedni néhány kivételes esettől eltekintve.

dec. 14. 14:30
 2/15 anonim ***** válasza:
89%

Hello, informatikát csak akkor érdemes választani, ha valóban érdekel, és szereted is. Nagyon sok hallgató csak azért jön, mert jó a pénz. Akinek csak ennyi a motivációja, ők hamar kihullanak. A szakok emiatt eléggé felhígultak. Nem tanulnak meg rendesen programozni, szenvednek a matekos tárgyakon is, csak ki akarják húzni az a 6-7 félévet. Ha még el is végzik, nem nagyon kapnak jól fizető állást, mivel a végén nem fognak semmihez sem érteni igazán. Csak azok lesznek ezen a területen sikeresek, akik a kötelező tárgyakon túl, fektetnek be plusz időt az önképzésbe is.

Üdv: egy informatikus

dec. 15. 08:28
 3/15 anonim ***** válasza:
36%
2 a programozással még nem is lenne annyi embernek problémája. Inkább a brutál nehéz kalkulus meg diszkrét matek az, amin rengeteg ember kihullik. Szegeden van még formális nyelvek, bonyolultságelmélet és logika, ami szintén emelten emelt matek. Na ezeken sokkal többen megcsúsznak, mint a programozós tárgyakon. De ezeknek is meg kell lennie, hogy valaki programozó lehessen.
dec. 15. 19:28
 4/15 anonim ***** válasza:
83%
4 egyébként hogy a kérdésre is releváns választ adjak: ha egy nagyon durván humán szak mellé eszedbe jutott egy nagyon durván reál, akkor maradj a humánnál. Ég és föld a különbség a kettő között. Az informatikát azt ne úgy képzeld egyetemi szinten, hogy kimerül egy szimpla word meg powerpointban, mint egy átlag nyugdíjhoz közeledő középiskolai tanárbácsi által tartott informatika óra. Hanem nagyon durván kemény. Egyik barátom a szakdolgozatában egy időpontfoglaló rendszert készített, teljesen ő kódolta az egészet és kb 3-4 hónap napi 8-10 óra munka után lett neki bug mentes.
dec. 15. 19:32
 5/15 anonim ***** válasza:
43%
#4 ezt a humánról ugyanúgy el lehet mondani, a jog legalább annyira durva, csak az infóval tényleg lehet jól keresni, a joggal pedig csak az keres jól akinek protekciója van. Különben kb a semmiért szenvedik át azt a sok évet.
dec. 15. 19:34
 6/15 anonim ***** válasza:
21%

5 tudom 🤷🏻‍♀️ de joghoz elég kitartás meg az, ha tud huzamosabb ideig egy dologra figyelni és megtanulni szóról szóra a dolgokat. Az infó pedig színtiszta matek és logika meg kódolás. Ha jobban kell neki a jog, vagyis humán, akkor sokkal könnyebben megy az neki és öngyilkosság lenne infóra mennie.

Egyébként jogból is vannak különböző szakágak különböző lehetőségekkel. De mivel 90%-ban azért mennek az emberek jogra, mert bírók vagy ügyvédek akarnak lenni, na az tényleg protekciós állás. De pl egy adótanácsadó, adójogász már sokkal piacképesebb. Ahhoz megcsinál egy adózás közgazdasági mesterképzést, 7 számjegyű fizetése lesz. És nem túltelített a pálya, mert kevesen értenek hozzá. Még egyéni vállalkozó is lehet ezzel simán. Nemcsak a büntetőjog létezik 🤷🏻‍♀️

dec. 15. 20:24
 7/15 anonim ***** válasza:
38%

#6 én jogot tanultam, úgyhogy kicsit jobban belelátok a lehetőségekbe mint te. Az adójogászok sincsenek könnyű helyzetben, ez megint hülyeség amit írsz. Méghogy 7 számjegyű fizetés... Te teljesen el vagy tévedve. Igenis túlképzés van, és baromi nehéz érvényesülni

illetve pár száz ezer ft-nál többet keresni vele. Nem igaz ez sem hogy a joghoz "elég kitartás meg az , ha tud huzamosabb ideig egy dologra figyelni és megtanulni szóról szóra dolgokat"

Megint csak ordít rólad hogy fogalmad sincs mi zajlik a jogi egyetemen. Ez egy képesség, igen nagyon sokat kell magolni, de már első félévtől jogesetmegoldások vannak a vizsgákon, ami logikai képességeket igényel+ háttértudást+ közgazdaságtan, pénzügy jog stb tantárgyak vannak, amihez szintén logika kell. Nagyon kell érteni és összerakni a dolgokat, nem elég bemagolni. Az egyik legnehezebb szak, nem véletlenül. Sokkal nagyobb a lemorzsolodás mint az infós szakokon.

A kérdező egy szóval nem írta milyen beállítottságú, nyilván megy neki a matek ha infón gondolkozik.

Ha felmerül a kérdés hogy a jog helyett valami mást választanál kérdező, akkor semmiképpen se a jog legyen, mert azt csak úgy lehet csinálni ha csak azt szeretnéd mindenáron, fizetéstől függetlenül, és hajlandó vagy sok évet feláldozni ezért valószínűleg alacsony fizetésért dolgozni később. Vagy ha van protekciód.

dec. 15. 20:52
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
7 ja tényleg rhadtul nem látok bele, azért is adójogász végzettségű az anyukám 🤦🏼‍♀️ te is egy tipikusan olyan idióta vagy, aki elszakosodott egy bizonyos irányba, ami nem kínált olyan lehetőségeket, mint gondoltad és az összes többi irányból semmilyen fogalmad sincs, csak pofázol, mert te jOgOt végeztél. Egyébként meg igenis van hiány adójogászból. Meg könyvvizsgálóból is. Aki kiemelkedően jó és tud is még ügyfelet, céget vállalni, azt nagyon kell vadászni. Való igaz, sok a kontár, azokból túltelítettség van, de aki igazán jó szakember ezen a területen, abból nincs sok. Nemcsak ügyvédek meg bírók léteznek. Bár az adózáshoz tényleg kell tudni némi matekot is, az nemcsak magolás mint a nagyra tartott jogszak. Főleg mikor évente változik a minimálbér értéke meg minden második szabály és 5 évre visszamenőleg jön az idiótája, hogy kéri a visszaigényelhető adót és már csak 1 hónapig lehetséges. Na stressz az van bőven, de fizetésre sem lehet panaszkodik. De akinek annyi az össz tehetsége, hogy magológép, az ne várjon milliókat.
dec. 15. 21:18
 9/15 anonim ***** válasza:
65%

#8 igen, lehet hogy anyádnak bejött, de ő gondolom nem az elmúlt években végzett. Akkoriban más volt a jogászok helyzete amikor ő végzett.

Ez csak a te rosszindulatú feltételezésed hogy nekem nem jött össze. Van jól fizető állásom, viszont azt a kapcsolatimnak köszönhettem. Látom hogy az átlag szaktársaim hol végezték, és én sem vágtam volna bele ha nem lett volna meg a helyem eleve. Senki nem mondta hogy csak ügyvédek és bírók léteznek. Persze vannak akik kiemelkedőek, de az nagyon kevés ember. Nagyon nehéz az egyetem, a többség a kettesre hajt. Te egy ember alapján írsz véleményt, de továbbra sem vagy jogász. Én az vagyok, nemrég végeztem, és elég sok jogászt ismerek a saját generációmból. Nem vitás hogy kinek a válasza mérvadó. Nekem semmi bajom a munkámmal, de a kérdezőnek szerettem volna reális képet adni a kilátásokról.

dec. 15. 21:28
 10/15 anonim ***** válasza:
70%
A legreálisabb kép az az, hogy annyira képzed magad, amennyire tudod. Egy osztatlan jogász és valamilyen közgazdasági mscvel nem lő mellé. Nyilván ha megelégszik mindenből csak átmenni és semmilyen pluszt nem csinál, akkor nem fog messzire jutni. De senki nem pályakezdőként keres milliókat, kell pár év, mire kirajzolódik a végzettségeinek az értéke, lehetősége. Elhelyezkedni meg egyébként is körülményes más szakkal is, nemcsak joggal. Informatikus haveromnak is kellett vagy 3 év, mire talált olyan állást, ahol 900-at visz haza. Mivel manapság mindenhova olyan munkáltatót keresnek, aki minél fiatalabb, az életkorához képest 2x annyi éves tapasztalata legyen, ne legyen fiatal nő, mert akkor az úgyis pár éven belül gyereket vállal, de gyerekes anyuka se, mert akkor az állandóan otthon marad a gyerekkel. Férfi meg csak akkor legyen, ha jól néz ki és lehet vele viszonyt folytatni. Ez minden munkakörnél így van. Nem kell ehhez jogot végezni.
dec. 15. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!