Szerintetek Bme mérnökinfóra milyen érettségit érdemes csinálni?
Szerintem inkább fizikát csinálj, az infó könnyebben "ragad".
Egyébként nekem a bátyám csinált mindháromból.
Mindegy.
Az első évben a társaság kb 1/3 része kiesik. Pár éve, amikor én voltam gólya, akkor az ismeretségeben több gimiben matek faktost is kiszortíroztak Analízis1-ből. Köztük volt olyan, aki emiatt teljesen feladtam a szakot és kiiratkozott, mert az Analízis1 bukás elég durva csúszást eredményez.
BMEn minden tantárgyban elmondanak maximálisan mindent, amit számonkérnek (kivéve Grafika, de arra nincs érettségi :D ) és sokszor ez azzal is jár, hogy első 1 előadáson (vagy annak egy részében) középiskolás összefoglalót tartanak. Pl.: 3. félévben a Valószínűség számítás első előadása lényegében a középiskolai ismereteket foglalja össze 45 percben, vagyis azt a részt, ami tárgyhoz szükséges és utána kezd el csak ráépíteni.
Analízis1-ből is első előadás lényegében csak középiskolás anyag. Az a baj, hogy hiába járt valaki matek faktra középiskolában az ott megszerzett többlet tudás elég hamar elfogy. Csak arra jó, hogy néha néha ráeszmél, hogy "Ez már tanultam" és rá 5 percre már ő is ugyan olyan félelemmel nézi a táblát, mint az aki akkor látja előszőr.
Hiába vannak technikailag átfedések a témákban, teljesen más a kettő és nem éri meg csak emiatt emelt szintű érettségit tenni.
A Fizikán meg kb mindenki átszokott menni. A tanszéken nem veszik komolyan az informatikusok oktatását, ők is tudják, hogy ez nekünk egy alibi fizika tantárgy, hogy mérnöknek hívhassuk magunkat.
Amit viszont érdemes szerintem előtte megcsinálni.
- Első féléves programozás tantárgyat otthon végig tolni nyáron és megcsinálni a nagyházit. Nem nehéz tantárgy, de rengeteg időt vesz el és azért mindig vannak páran, akik belebuknak. Meg ez tipikusan olyan tárgy, amire előre tudsz készülni.
- Analízis 1 online megtalálható tankönyv és gyakorlat anyag alapján elkezdeni készülni az adott tárgyra. Nem emelt érettségire, hanem az adott tárgyra. Nagyon jól leírnak mindent a tankönyben. Előadásra be sem jártam, viszont nagyon időigényes a tanulása, így ha itt is minimálisan megérted az anyag egy részét, akkor már sok időt adtál magadnak.
A BMEn nem várják el a lehetetlent, csak kevés időd van és első félévben azt is rosszul osztják be a diákok, így 6. héttől kezdve jönnek a napi 12 órás készülések, de sokan itt már megcsúsznak picit és pót, meg pót-pót zh-kra, pót laborokra és késedelmi benyújtással kell házit beadniuk és amikor már bőven vizsgára kéne készülniük ilyenekkel szórakoznak. Majd vizsgaidőszakban emiatt jön a napi 12-16 óra tanulás.
Persze ha valaki normálisan beosztja az idejét és mindenen elsőre átmegy, akkor elég laza tempóban is lehet tolni.
A kérdésre válaszolva. Az info felesleges, akkor inkább csinálj fizikát, hátha ragad rád valami.
"Az a baj, hogy hiába járt valaki matek faktra középiskolában az ott megszerzett többlet tudás elég hamar elfogy."
Ezt annyival javítanám ki, hogy iskola függő.
Nekem a 4. félév közepéig kb. semmit nem kellett tanulnom, mert gimiből hoztam majdnem mindent.
Én most vagyok gólya, és csak infóból emelteztem, mert elég későn jöttem rá, hogy ide akarok jönni. De összességében azt mondanám, egyik sem annyira vészes egyelőre, a 2-es nagyon jól összefoglalta. Programozás tudásod nem árt, ha van. Bár elvileg 0-ról indul a tárgy, de én biztosan rengeteg mindent nem tudtam volna megérteni, ha nem tanulok előtte programozni. Ez talán a legidőigényesebb tárgy, nem feltétlen nehéz, csak pl. a nagyházival nekem elment legalább 50 órám. Úgyhogy én is javaslom, hogy ha nem is nekiállni megcsinálni, de azért nézegesd, hogy milyen feladatot fogsz csinálni, és gondold át, hogy hogyan lehetne megvalósítani. De nem lehetetlen megcsinálni, ha nem emeltezel belőle.
A fizika sokkal sokkal lazábban van véve, míg a programozás egy 7 kredites tárgy, addig a fizika kemény 2. És vizsga sincs belőle.:) A legtöbben úgy jöttünk ide, hogy szinte 0 fizika tudásunk van, és el is mondták év elején, hogy ez a tárgy pont nekünk van, ugyanis egy közép érettségi szintre hoz fel félév végére. Azért hasznos, ha tudod az anyagot, mert év elején írhatsz egy 0. ZH-t, amivel megajánlott jegyet szerezhetsz, és utána egész félévben nem kell ezzel foglalkoznod. Hozzáteszem, programozásból is van ilyen lehetőség, de az azért sokkal nehezebben teljesíthető. A fizika viszonylag egyszerű.
Progból ha mégis nekiugranál, akkor nagyon jól kell tudnod C-ben programozni, pointerek, láncolt listák, dinamikus memóriakezelés, stb. Húzós...
De azt mondanám az eddigi tapasztalataimmal, hogy a matek alap a legfontosabb, ha az megvan, akkor nagyon nagy szívás nem lehet. Bár erre is vannak jó eszközök (pl. Mateking), amivel viszonylag egyszerűen jó eredményeket lehet elérni. Magamból kiindulva matek és fizika emelt nélkül, eddig csak 5-össel azt mondanám, hogy nem nehéz az anyag, csak k*rva sok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!