Megéri tanárnak menni? Milyenek mostanában a viszonyok?
Sziasztok!
Gondoltam, felteszem én is, mert amit találtam az 2009 és 2019-es kérdés. 11.-es vagyok most, jövőre kell egyetemre jelentkezni, eddig úgy voltam vele, hogy vagy vegyész vagy közgazdász leszek, de idén rájöttem, hogy egyik sem áll közel hozzám. A tanítás közelebb áll, ha úgy nézzük, mert kitűnő tanuló vagyok és gyakran szoktam segíteni az osztálytársaimnak az anyag megértésében és elég jól magyarázom.
Matek-orosz (ha ma még lehet orosztanárnak menni) szakpárra gondoltam elsősorban, vagy matek-történelem, ha az oroszt nem lehet.
10-es, azt írtam, hogy már minimálisan készültem az óráimra, nem azt, hogy soha. Amúgy Petőfi-versei ugyanazok, mint 10 éve voltak, az nem nagyon változott.
Egyébként kétségtelen, hogy egy jó tanár azért visz be újításokat az órákra, de ez elég kevésre jellemző, a legtöbb tényleg ugyanazt tanítja 30 éve.
Na, meg pl. egy testnevelés órára nem hiszem, hogy olyan sokat kell készülni.
Nem állítottam, hogy nem dolgoznak, és könnyű. Csak azt állítottam, hogy szerintem túlzásba viszik mostanában a siránkozást a tanárok. Tanítottam, láttam, és most multinál dolgozom, ezt is látom.
Tény, hogy hiába van csak napi 4-5 órája egy tanárnak, nagyon fárasztó, főleg, ha fegyelmezési gondok is vannak. Egy irodában azért nem te vagy a középpontban egész nap.
Viszont az is tény, hogy más jellegű igénybevétel, nem nagyon ellenőrzi senki, a szülőknek semmi joga beleszólni, tanfelügyelet nincs, az iskolaigazgató meg szólni sem mer, nehogy felmondjon a tanerő. Szóval elég nagy a szabadsága egy tanárnak, azt csinál, amit akar, nincs kontroll. Ugyanakkor a fizetéssel kapcsolatban sok tanárnak nincs reális képe a munkaerőpiacról. Igen, egy multinál a főkönyvelő keres nettó 1 millát, viszont emellett meg van több száz szintén diplomás dolgozó, akik meg nettó 300-400-at.
Viszont azt látom, hogy a tanárok nagyon magas lóról beszélnek a többi emberrel. Mintha csak ők dolgoznának, mintha csak nekik lenne diplomájuk, a többiek munkája nem ér semmit. Pont ezzel vívták ki a legtöbb ember ellenszenvét.
Szerintem mindenki tudja, hogy egy jó tanár sokat dolgozik. Viszont ne beszéljen már velem úgy a gyerekem tanára, mintha nem is tudom honnan rántott volna elő. Engem ne utasítgasson, és ne legyen velem pökhendi, mert ahhoz aztán semmi joga. Eszméletlen, hogy egy szülői értekezleten milyen stílust engednek meg maguknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!