Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megéri tanárnak menni? Milyene...

Megéri tanárnak menni? Milyenek mostanában a viszonyok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Gondoltam, felteszem én is, mert amit találtam az 2009 és 2019-es kérdés. 11.-es vagyok most, jövőre kell egyetemre jelentkezni, eddig úgy voltam vele, hogy vagy vegyész vagy közgazdász leszek, de idén rájöttem, hogy egyik sem áll közel hozzám. A tanítás közelebb áll, ha úgy nézzük, mert kitűnő tanuló vagyok és gyakran szoktam segíteni az osztálytársaimnak az anyag megértésében és elég jól magyarázom.

Matek-orosz (ha ma még lehet orosztanárnak menni) szakpárra gondoltam elsősorban, vagy matek-történelem, ha az oroszt nem lehet.

nov. 21. 14:13
 1/10 anonim ***** válasza:
76%
Ha ezt szeretnéd csinálni akkor ez ne akadályozzon, pályakezdőként nem a legjobb a fizetés de idővel lehet egy szép összeget keresni is. Esetleg külföldön is tudsz tanítani, ott még jobban lehet keresni.
nov. 21. 14:56
 2/10 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem olyan középkategóriás fizetést lehet ezzel elérni manapság. Folyamatosan sírnak a tanárok, de azért, mert buborékvilágban élnek. A legtöbb tanár életében dolgozott 1-2 iskolában, és fogalma sincs, hogy egy multinál mik az elvárások, egyáltalán hogy néz ki egy állásinterjú, és valójában mennyi is a fizetés.

Ugyanis az a Kormánypropaganda, hogy az átlagfizetés nettó 500.000 Ft. Persze, hogy egy diplomás embernek rosszul esik, ha ennél kevesebbet kap. A valóság meg az, hogy ennél többet azért elég kevesen keresnek. Azok is a fővárosban, vezető beosztásban.

Ha karrierista vagy, és sokat akarsz keresni, nem való neked a tanári szakma. Viszont ha elhivatott vagy, szeretnél tanítani, akkor viszont menj nyugodtan tanárnak. Ha lesz egy férjed, aki legalább annyit keres, mint te, meg fogtok tudni élni. Munkahelyed egész biztosan lesz, főleg ha a matekot választod.

Létezik egyébként még orosz szak, csak kérdés, hogy érdemes-e ezt választani, iskolákban elég kevés helyen keresik. Én inkább a matek-törit választanám akkor vagy a matek-angolt. Ha angolul tudsz, és megunod a tanítást, bármikor átmehetsz egy multihoz. (Na azért nem kétszer annyi fizetésért, mint ahogy a legtöbb tanár hiszi.)

Mert azért vannak árnyoldalai is a szakmának, azt be kell látni. A sok neveletlen gyerek, a hálátlan szülők, a Klikk bánásmódja a beosztottakkal. Sokan kiégnek pár év után, csak nem tudnak váltani.

nov. 21. 15:23
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Mire végzel, nagy szükség lesz matektanárra. Sok sikert!
nov. 21. 17:48
 4/10 anonim ***** válasza:
73%

Ha valóban ezt szeretnéd csinálni, akkor mindenképpen vágj bele, de legyen egy B terved is! Én az oroszt elengedném a helyedben, nagyon kevés helyen tanítják, viszont ha régebben a vegyész szakot közel érezted magadhoz, nem ártana a kémia szakot számításba venni. Matek-kémia szinte bárhol el tudnál helyezkedni és magántanítványokat is tudsz fogadni.

A kérdésre válaszolva szerintem megéri tanárnak menni, ha valóban ez foglalkoztat téged, szép hivatás. A jelenlegi viszonyokról annyit, hogy ha jó iskolát fogsz, akkor szerencséd van, viszont egyes iskolában sajnos az új telsesítménybérezés belső feszültségeket szül a tantestületben. Szóval nincs 2 egyforma a hely, a viszonyokat előre nem lehet megmondani szerintem, mert nagyon változóak. Ha a képzéssel, felvételével kapcsolatban van kérdésed, szívesen válaszolok.

23/F

Tanárszakos hallgató

nov. 21. 20:55
 5/10 anonim ***** válasza:
4-eshez még annyit hozzátennék, hogy a tanárok kiégése nem is elsősorban a fizetés miatt történik meg. Hanem a neveletlen gyerekek, és a helikopterszülők miatt. Olyan sztorik vannak nálunk is az iskolában, hogy normális ember csak kapkodja a fejét, hogy mik vannak. Én maximum elitgimiben lennék hajlandó tanítani, de oda meg még most is sorban állnak a tanárok. Bár egy matek-kémiával azért biztos lenne esélyed.
nov. 25. 22:18
 6/10 anonim ***** válasza:
Orosz tanárokra is ugyanúgy szükség van/lesz ;)
nov. 27. 16:04
 7/10 anonim ***** válasza:
6-os, hát, azért az életemet nem tenném az oroszra. Most kezdik amúgy újra felvenni az oroszt, valóban, de max. második nyelvnek. Általános iskolában, technikumban nem fogják tanítani.
nov. 27. 16:23
 8/10 anonim ***** válasza:

2, Szerintem fogalmad sincs miről beszélsz. Én elvégeztem a tanári egyetemet, alatta pedig dolgoztam pultosként, recepciósként, diákmunka során kereskedelemben is. Tehát mondhatni, hogy azért van tapasztalatom… majd 2 évet voltam tanár. Azért valamennyire szakfüggő is, de nekem a töri-angollal rengeteg teendőm volt.

Multinál dolgozom jelenleg másfél éve, de mai napig tart az imposztor-szindrómám és nem hiszem el, hogy ennyit lehet keresni Home Officeból, azok után amit tanárként átéltem.

Nem téged akarlak megsérteni, csak képet akarok adni arról a kérdezőnek, hogy a legtöbb ember inkább azzal nincs tisztában, hogy mennyit dolgozik egy tanár, - már az egyetem alatt is hisz rengeteg az elvárás - mert nem látnak a színfalak mögé, és nem hiszik el, hogy dolgozatot javítani nem 5 perc, sem összeállítani. Nem tudom hányszor tartotok a munkahelyeteken 45 perces előadást, de egy tanárnak ezt napi 5-7 x kell, és azt sem 5 perc megtervezni, főleg az elején…

Olyan adminisztrációs munkával keresem kétszer annyit, amit a tanároktól még plusszban elvárnak ingyen…. Hisz adminisztrációs munkatársra nyilván kincs pénzt. Na de mindenesetre, ha annyira akarod csináld, de az én tapasztalataim alapján tanítani ma jelenleg itthon nagyon rossz.

nov. 27. 16:51
 9/10 anonim ***** válasza:

2-es vagyok. Voltam 4 évig tanár, de már 20 éve multinál dolgozom. Szóval láttam mindkét oldalt.

Különféle munkahelyeim voltak, jelenleg auditon dolgozom, ami gondolhatod, hogy nem a leglazább munkakör, nagyon szoros határidőkkel dolgozunk.

Tudom, hogy a tanárok nagyon szeretik úgy beállítani a munkájukat, hogy az milyen nehéz és milyen fontos. Persze, kétségtelenül az.

De én 4 év után már minimálisan készültem csak az óráimra, ott voltak az összeállított feladatlapok, óravázlatok, szóval nem dolgoztam 40 órát. Aki meg 20-30 éve tanít, az pláne nem dolgozik annyit.

A fizetésekről meg annyit, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. A fővárosban biztosan jól lehet keresni, de vidéken elég kevés az irodai állás, és hatalmas a túljelentkezés, szóval jelenleg egy tanár jobban keres, mint egy irodista. Most persze ne a céges főkönyvelőre gondoljunk, hanem egy junior alkalmazottra. Kezdőként nem fogják milliós fizetésekért felvenni, erről ne is ábrándozzunk.

dec. 8. 15:37
 10/10 anonim ***** válasza:
A 4-es vagyok, tanárszakos hallgató. Annyit szeretnék hozzátenni az utolsó hozzászóláshoz, hogy szerintem egy jó tanár állandóan megújul és nem használja 4 év után ugyanazt az összeállított feladatlapot és nem tanít ugyanabból az óravázlatból. Ez hosszútávon kiégéshez vezet. Mindegyik osztály más beállítottságú, más módszerek alkalmazása szükséges. Nem lehet egy bevett sablon szerint ugyanúgy tanítani. Ráadásul az anyagot is tekintve állandóan meg lehet és még is kell újulni.
dec. 8. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!