Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az összes egyetem onkoltseges?...

Az összes egyetem onkoltseges? Melyek azok az egyetemek budapesten ami államis? (meg kozepiskolas vagyok nem igazan ertem meg h mukodik ez)

Figyelt kérdés
nagyon erdekel a biologia

okt. 19. 19:21
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Minden magyar egyetem minden szakmának van államilag finanszírozott és önköltséges formája.

A felvi.hu oldalon kell majd jelentkezned az egyetemi képzésekre, ezen az oldalon egyébként minden fontos tudnivalót megtalálsz az egyetemekről (például a kritériumokat).

okt. 19. 19:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Kb. majdnem minden szaknak van önköltéges és állami formája, de tulajdonképpen egyik sem ingyenes.

Először is, a két finanazírozási formára eltérő felvételi pontok kellenek, ennek az adott szaknál tudsz utánanézni a felvi.hu-n. Egyes szakokon nagy, máshol kisebb a különbség, illetve ez évről évre változik.

Másodszor, a forma között van átjárás, mivel ahhoz, hogy államin maradj bizonyos követelményeknek meg kell felelni (tanulmányi átlag, teljesített kreditek száma). Ha ez nem sikerül, akkor átsorolnak, illetve, ha tudsz egy bizonyos szintet hozni, akkor kérheted az átsorolásod önköltségesről államira.

Harmadszor, az állami sem "ingyen" van. Általában 12 féléved támogatott, (hosszabb képzések esetén, amik eleve 10-12 félévesek ott 14-et adnak), tehát ha ennél több időt töltesz el a felsőoktatásban (mindegy, hogy milyen szakokon), akkor fizetned kell. Valamint a képzést csak akkor állja az állam, ha diplomát szerzel. Tehát, ha 2-3 félév után úgy döntesz, hogy ez mégsem a te utad, és otthagyod az egyetemet, akkor a 2-3 félév képzési díját az állam be fogja rajtad hajtani. Továbbá, mindezen felül akkor is köteles vagy visszafizetni a tanulmányaid költségét, hogyha x éven belül, nem dolgozol y ideig az országban. Most nem vagyok egészen képben vele (szégyen- nem szégyen, pedig aláírtam én is a szerződést :)), de ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy tegyük fel 6 félév után diplomázol, akkor a képzési idő (talán) kétszeresét, tehát 6 évet kell dolgoznod itthon, talán 15-20 éven belül (?). Tehát egyetem után nem kell feltétlenül itthon maradni, kimehetsz külföldre, de határidőn belül kell itthon is dolgoznod.

okt. 19. 21:38
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem minden szak indul államin, BME-n a repülőmérnök pl nem, de az biológiás érdeklődéssel nem is releváns. Ha orvosi, egészségügyi szakma érdekel, akkor csak a Semmelweis releváns számodra Pesten belül. Vidéken indul Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Miskolcon is. De ezekhez kémiás érdeklődés is kell.

Ha viszont nem az embertan része érdekel a biológiának, hanem az állat és növény, akkor Eltén van biológia alapszak, BME-n meg biomérnök (a MATE-n is). Most így hirtelen fejből ennyi jött. Nézd meg a szakleírásokat felvin és ott még azt is látod melyik egyetem indítja ezeket a szakokat. A biotechnológia is nagyon érdekes, ha állat és növénytannál maradunk, de az csak Debrecenben és Pécsett indul, utóbbinál angol nyelven csak.

okt. 20. 12:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!