Megéri tanárnak lenni manapság?
Éhenhalni nem fogsz, munka mindig lesz, és pár év tapasztalat után már a munka mennyiségébe se fogsz belehalni.
Másik oldalról annak a döntésnek a súlyát is leveszik a válladról, hogy milyen új luxusautót vegyél magadnak, vagy mely egzotikus szigetekre menj nyaralni.
Én a helyedben elvégeznék egy olyan szakot, ami lényegesen piacképesebb a tanárinál, és max utána egy 1-2 éves plusz képzéssel tudsz szerezni tanári diplomát. De akkor mindig ott lesz a lehetőséged visszamenni a versenyszférába.
Magántanárként nagyon megéri, ha jó vagy.
A béreket pedig emelik, szóval egyszer talán iskolai tanárnak is megéri majd lenni.
Ha szereted, megéri. De arra készülj, hogy jelenleg meg van kötve a kezed, mit, hogyan és miből taníts, a bér arra elég, hogy ne halj éhen, és nagyjából minden irányból szekálnak majd a feljebbvalók.
Egyébként egy nagyszerű hivatás lehetne.
Nagyon örülök, hogy ilyen szenvedéllyel állsz a tanári pályához! Ha a matematika és kémia iránti szereteted vezérel, és örömödet leled a tanításban, akkor érdemes elgondolkodnod ezen az úton.
A tanári pálya rengeteg jutalommal jár, például a diákok fejlődésének és sikerének látása, az, hogy hatással lehetsz mások életére, és a saját szaktudásod fejlesztése is. Emellett számos lehetőséget kínál a folyamatos tanulásra és szakmai fejlődésre.
Viszont, mint minden pálya, a tanári munka is rendelkezik kihívásokkal. Az iskolai rendszerek és a pedagógiai környezet sokszor nehezen kiszámítható lehet, és a tanári munka nem mindig jár magas anyagi megbecsüléssel. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a tanári szakma nem mindig a legjobban fizetett pálya, és a munkaterhelés is jelentős lehet.
Érdemes mérlegelned az előnyöket és hátrányokat, valamint fontolóra venned, hogy az oktatási szektorban milyen lehetőségek állnak előtted. Ha valóban élvezed a tanítást, és elhivatott vagy az oktatás iránt, akkor a tanári pálya minden bizonnyal értékes és teljesítő lehet számodra, függetlenül a kihívásoktól.
Annyi a problémás gyerek, hogy a legkevebb időt fogod oktatással tölteni, minden más egyéb dologgal kell majd foglalkoznod. Ha így is vonz a pálya, akkor neked megéri. Személy szerint én megbántam. A munkámnak egyre vékonyabb szelete szól arról, hogy a tantárgyamat tanítom. Olvasom a híreket és magam is látom milyen borzalmak történnek. Tanárként én pl. már egy kisebb szóbeli bántásra is ugrok, mert inkább megelőzném a problémát, erre, legutóbb megkaptam a gyerekektől, hogy szar tanár vagyok, mert mit avatkozok bele, meg ez még normális...
Szóval sem anyagilag sem máshogy sincs megbecsülés, erre is készülj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!