Miért nehéz felnőttként tanulni?
#7-8 és a többiek is
Az, hogy könnyen jó átlaggal vizsgázik valaki idősebb korban az egyetemen nem feltétlen a szokásos (értsd - a kérdező elképzelései szerinti) értelemben vett tanulásra utal.
De ettől még szerintem is jogos tanulásnak nevezni.
Fiatal korban még az adatokat gyújti az agy. Ez a magolás.
A tudás viszont inkább az adatok értelmezését takraja, azaz a hasznosíthatóságot viszonyítási térben. Azaz itt információról beszélünk.
Idősebb korban a viszonítási tér fejlettebb, így az értelmezés, azaz az adatok információvá alakítás könnyebb. Végeredményben a használható tudás könnyebben fejleszthető...
... legalábbis ha az, az általános élettapasztalathoz hétköznapi szinten kapcsolódik. Ez elég sok mindenre igaz.
Kvantummechanikára szerintem kevésbé, de pl stochasztikára tapasztalatom szerint igen.
És, hogy jobban érthető legyen, mindez miként kapcsolódik az eredeti kérdéshez:
A példákból érzékelhető:
A bevált és megszokott logikai rendszerbe, eltérő logikai összefüggésekkel bíró viszonyrendszereket beépíteni, vagy párhuzamosan értelmezni nagyobb nehezebb, mint a még formálatlant megformálni.
Az agy információ kezelési rendszere a sejtek közti kapcsolódási hálóztaban meterializálódik - konkrétan a gyermekkor során a világról szerzett tapasztalatok formálják az ideghálózatot. A hétköznap logikaként értelmezett képzettársítások(asszociációs kapcsolatok) az idegsejtek közti fizikailag is létező kapcsolatok bizonyos értelemben.
Az emberi test sejtjei nem múködnek emberöltőn át, ezért az élet során többször lecserélődnek teljesen. De, hogy milyen gyorsan az szervenként, szövetenként változó. Az idegsejtek cserélődnek a leglasabban. Ha pedig nem használják, nem frissítik a tárolt infót, az a sejtek elhalásával elveszik - nem íródik át az új sejtekbe. Hasonlóan a mágnese adattárolókhoz, melyeket időnkét érdemes átírni, az adatvesztés elkerülése végett.
"#7-8 és a többiek is"
Azt nézem, hogy te még értően olvasni sem tudsz. Én a #7-ben azt írtam, hogy tudományos kutatások azt bizonyították, hogy van olyan jelenség, hogy idősebb korban (40 fölött) nehezebb addig teljesen ismeretlen témakör elsajátítása. Nem írtam egy szót sem arról, hogy idősebb korban könnyebb jól vizsgázni. :D
"Nem írtam egy szót sem arról, hogy idősebb korban könnyebb jól vizsgázni. "
Te nem, de a többiek (mások, akiknek beszólogatsz) gyakorlatilag ezt írták, másrész én is ezt tapasztaltam.
Te a többiek közé is sorolod magad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!