Óvónői vagy a tanítói munka a családcentrikusabb?
Sziasztok.
Ezen a két hivatáson gondolkodom.
Már van gyermekem és próbálok olyan hivatást elvégezni amit szívesen csinálok, de jut időm a saját gyerekemre is. Nem tudom melyik szakkal járnék jobban.
Melyikre kell többet készülni? Azt gondolom tanítónak többet kell, hiszen mindennap órát tart a gyerekeknek, az óvó néni heti váltásban van. A tanító cserébe tudja hozni vinni a gyerekét, hisz egy időben kezdenek és kb. egy időben végeznek. Az óvó néni hamarabb jár, később vagy hamarabb végez. Az óvónőnek rövidebb a szünet egy hónappal, ahol meg kell oldani a gyerek elhelyezést.
Örülnék, ha óvó nénik, tanítók, pedagógusok adnának választ nekem.
Azt gondolom mindkettőben van nehézség, hisz egy óvónő is sokszor egyedül van a 30 gyerek között, akik még sok kezet igényelnének. Az iskolában már kicsit önállóbbak, viszont ott megint csak nagy a csoport létszám és az aktív gyerekeknek végig kell ülniük az órát és figyelni, csendben. Azt gondolom a tanítónak se lehet könnyű. Bár a készség tárgyaktól nem félnél, mint rajz, ének, tesi. Inkább az írás és számolás tanításától, hisz az nehéz lehet szerintem, fent tartani mindennap a lelkesedést az olvasás és számolás iránt.
A kérdés inkább az, hogy mekkora gyerekekkel foglalkoznál szívesebben?
Ez alapján dönts, mert ha csak az a kérdés, hogy melyik kényelmesebb, akkor egyik sem neked való.
5-ösnél a pont. Alapjáraton a kettő közül szerintem az óvónő jobban szervezhető, nővérem volt tanító, most tanár, és kb. ugyanannyit dolgozik rá a munkájára otthon, mint a munkahelyén (mert neki a szakmája a hivatása és komolyan veszi).
Az sem igaz, hogy "egyszerre végez" a gyerekeivel, eleve minden órarend más, van amikor például csak 11-től van órája, illetve van, amikor a gyerekek még szakköröznek stb. Meg tegyük fel, járnak kb. 8 évig egy intézménybe, de a többi évet ugyanúgy meg kell oldani, mint bárki másnak.
Azt vedd mérvadónak, hogy miért, hogyan és mekkora gyerekekkel szeretnél foglalkozni, mert nagyon nagy különbség van a 3-7 és a 7-10 éves korosztály között.
Köszi a válaszokat.
Nagyon szeretem az óvodás és a kisiskolás korosztályt is.
Talán ha a szívemre teszem a kezem az oviban boldogabb lennék és talán ott szabadabban tervezhetem meg a napokat.
Azért mert írtam melyik a családcentrikusabb, mert fontos nekem, hogy a gyerekemre sok időt tudjak mellette szánni.
És úgy tudom tanítóknak hosszabb a szünet, hamarabb végeznek a munkában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!