A mai fiatalok miért nem akarnak szakmát tanulni?
Figyelt kérdés
Jobban megélnének mint egy diplomával.
Persze vannak az álomvilágban élő fiatalok is, akik mind streamer, insta ri*ancok akarnak lenni?
Hol lettek ennyire elcseszve?
#fiatal #Céljaik
2024. jún. 11. 12:50
1/12 anonim válasza:
Jó kérdés. El vannak kényeztetve sokszor az énnkorosztályom is. A fiatalabbakról meg ne is beszékjünk. Másrészt nehéz szakmát tanulni, mert az iskola sokszor nem biztosít mestert, akitől tudna tanulni a diák. És elvárják a szakiskolákban hogy olyan mestert kell találni, aki 3 éven keresztül tudja tanütani.
2/12 anonim válasza:
Mert még nem tudják, hogy ebben az országban csak a 8 osztályt végzett prolik keresnek jól. Értelmiségre régóta nincs igény. Legalább annyi lehetne az egyetemekben, főiskolákban, hogy puha papírra nyomtathatnák a diplomákat, mert így még arra sem jó, hogy a fenekedet kitöröld vele.
3/12 anonim válasza:
Te miről beszélsz? Láttál mostanában igazi gyerekeket? Nyomatja az állam ezerrel a szakképzést, lassan ciki a gimnázium, mert ott nem adnak pénzt, kétszer annyi gyerek megy technikumba, mint gimibe. Nyilván akinek van egy kis gógyija, az azért érettségit így is akar szerezni, a szakiskolákba csak a bukással küzdők mennek valóban.
4/12 A kérdező kommentje:
Te hü**e vagy utolsó.
Egy szobafestő, pl többet kell érés mint egy diplomás.
2024. jún. 11. 14:18
5/12 A kérdező kommentje:
*keres
2024. jún. 11. 14:18
6/12 anonim válasza:
Sehol...változik a világ...Most már könnyű bekerülni egyetemekre, és eleve is egy presztízs, ha valaki ott végez...Amit én látok, hogy pont a felsőbb korosztály a (szülők), akik, ha tehetik szeretnék, hogy a gyerekük egyetemre menjen. 1. Gondolom azt hiszik, hogy emiatt a gyerek jobban fog majd keresni és nem fog emiatt többet aggódni. 2. A szomszéd Marika néni és kb mindenki dicsekszik, hogy ide és oda vették fel a gyerekeiket és ez nyomást generál a gyerekben és a szülőben is, hogy akkor neki is legyen egy diplomája. 3. Amit már írtam, a felvétel teljesülni fog mert igen könnyű bekerülni az egyetemekre. 4. A gyerek nem csak otthon, hanem emiatt az osztályában is ezt látja, hogy mindenki egyetemre készül, és lehet hogy eleve ő is vagy csak a nyomás miatt adja be a jelentkezését egy egyetemre. Hozzá tenném, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több diák jelentkezik egyetemre és ugyancsak egyre több passzivátat, otthagyja az egyetemet vagy kibukik onnan. Aztán ott vannak az "álomvilágban élők"...figyi ha jobban keres, mint te azzal, hogy videókat gyárt, hát tegye...bár igen megosztó, ha valaki hülyeségeket rak ki magáról, de ha még fogyasztható is a tartalom, hát akkor megtapsolom, mert a fogyasztói társadalmat megszólítani egy értelemes tartalommal és fenttartani a nézettséget igen nehéz...És zárásképp hozzá tenném, hogy megesik, hogy valakinek már kicsi kora óta az-az álma, hogy Orvos vagy pedagógus legyen, akkor kénytelen lediplomázni...és be kell látni, hogy nagyon sok szakmát a diploma is ugyan úgy ad és lehet, hogy a legtöbben a szakma miatt mennek felsőbb fokú intézményekbe továbbtanulni. Az én esetemben az volt, hogy mindenki a környezetemben ment tovább egyetemre, én kihagytam egy évet és cserediák voltam 1 évig és lett egy szakmám, viszont én is jelentkeztem egyetemre, a következő évben, mert mindenképp szerettem volna az emberek jólétével foglalkozni így pszichológiát tanulok. A tapasztalatom, az hogy nagyon sok olyan értelmes ember vesz körül a szakomon, akik csak unszolásra jelentkeztek egyetemre...Az én szakom nem nehéz, viszont nagyon érdekes egy szakma, így vonza a "nem tudom, még ki szeretnék lenni, de legyen egy diplomám" falyta embereket, ilyen a GTK is. Sokan ott hagyják a szakot vagy nem dolgoznak majd benne. Egyik ismerősöm a jogot hagyta ott és már a diploma kapujában ált. Mint utólag kiderült a családja akarja, hogy jogász legyen. Hogy utólag mi lesz ezekkel az emberekkel? Szakmát tanulnak és abban helyezkednek el. Sokan választanak mostanság olyan szakmákat, amelyek inkább elméleti mintsem gyakorlati tudást kínálnak majd a jövőbeli munkahelyeiket. És, hogy ez miért van? Nem kell sajnos szépíteni, itt jön be az, hogy változik a világ, és hogy sokan lenézik, azokat akik kétkezi munkát végeznek...Mivel nagyobb a valószínűsége, hogy nem diplomás, és azért mennek inkább sokan elméletibb irányba, hogy a látszatot fenntartva ugyan abban az irodában dolgozhassanak, mint a diplomás társaik igaz kevesebbért, még így is...Holott, ha olyan szakmát választani, ami megérné fizetés szempontjából jobban járja....De sajna a presztízs, hogy esetlegesen öltönyt viselhessen valaki, vagy hogy Dr. legyen a neve előtt sokkal fontosabb a számukra. Ezek, olyan tények tudnak lenne, amiket az nem merünk vagy nem akarunk kimondani, mint az "érzékenyítés" elve, hogy a csúnya is lehet szép...De azt senki sem mondja, hogy az erősebb kutya b...vagy, hogy a csúnya valójában nem szép. Lehet, azt mondani, hogy amit mondok az nem így van, viszont sok ember itt csak arra fog maximum gondolni amit kihagyhattam, nem pedig azt, hogy amit állítok az hamis. És az utolsónak abban igaza van, hogy egyre felkapottabb a szakgimnázium, abban viszont nincs igaza, hogy ezzel alá aknázna a sima gimnáziumoknak. És kérdező...Kérdezz meg egy egyetemen lévő diákot, hogy miért nem szobafestő...Attól, függetlenül, hogy jobban keres egy szobafestő mint majd ő a diplomájával. Ha egy ember is választ fog adni, hidd el a többi nem kell megkérdezni, mert valószínűleg túlnyomórészt ugyan ez lesz a válaszuk. Ha engem kérdezné...én pl lány vagyok és nem túl magas, így szobafestő nem lennék, viszont cserébe van egy fotós és egy körmös szakmám, ami jó bevételt biztosít az egyetem mellett, még jó hosszú időre. De ezt a praktikus dolgot, hogy legyen szakmád az egyetem mellett esetlegesen nem sokan élik, vagy nem bírnák a nyomást esetlegesen...Mindent egy lapra tesznek. Ezt még lehetne boncolgatni, de most csak ennyit hagyok itt neked megemészteni.
7/12 anonim válasza:
Nem érdeklik a fiatalokat a szakmunkák? Ma már több tanulót vesznek fel technikumba, mint gimnáziumba.
8/12 anonim válasza:
Én például szakmát tanultam, 25 vagyok. Jártam egyetemre is, igaz, senki se erőltette, én mentem magamtól, aztán annyira elegem lett belőle, hogy inkább otthagytam 2 év után. Én ilyen típus vagyok, a kétkezi munkákkal jobban elvagyok, mintsem, hogy üljek éveket egy íróasztalnál mind az egyetem évei alatt, mind pedig aztán egy irodában. De ezzel sztem semmi baj nincs. Mindenki azt csinál, amit akar, amíg másnak nem árt vele. 1
9/12 anonim válasza:
Szerintem a legtöbben azért mennek egyetemre a szakmatanulás helyett, mert kényelmes, irodai munkát akarnak.
10/12 anonim válasza:
Én gépészmérnöknek tanulok, azért mert érdekel, élvezem csinálni, aránylag jó a pénz és emellett vagy kényelmes irodai, vagy ha nem akkor se megterhelő fizikai munka. Persze lehet mondani hogy egy szakmunkás mennyit kereshet, de ha figyelembe vesszük hogy ezért mennyit dolgoznak, és hogy 40 év után milyen fizikai állapotban lesznek máris nem olyan szép az. És ezt úgy mondom hogy egyetem előtt végeztem egy technikusi képzést
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!