Munka mellett szeretnék tanulni egyetemen. A munkáltatómnak el kell engednie vagy hogyan működik ez ha nem a munkakörömhöz kapcsolódnak a tanulmányaim ?
Figyelt kérdés
Tanulmányi szabadság stb megillet e? Köteles elengedni van erre valamilyen jogszabály? Közalkalamazott vagyok könyvtáros2024. jún. 10. 17:43
1/8 anonim válasza:
Dehogy köteles, mért lenne? Fizetett szabadságot vehetsz ki, de tulajdonképpen azt se korlátlanul a saját magad által kért időben, csak ha jó fejek.
2/8 anonim válasza:
Hivatalosan (ha csak és kizárólag a jogot veszem alapul) akkor nincs akadálya a tanulásnak egészen addig, ameddig a munkádat ugyanúgy ellátod. Ezenetúl semmi köze nincs ahhoz, hogy te a szabadidődet (hétköznap délutánt vagy hétvégét) hogyan töltöd.
Gyakorlatban meg ugye vizsgázni kell, esetleg szakmai gyakorlatot teljesíteni. Erre viszont nincs specifikus megoldás, mindenkinek egyéni a helyzete.
Nekem a vizsgáim szombatra esnek javarészt, ami meg nem azt hónapokkal előre be tudom írni a szabitervezetbe. Gyakorlatot meg csak az utolsó félévben kell majd teljesítenem, addig van időm.
Szerintem megérne a munkaügyre egy telefont, hogy ez nálad hogy lenne megoldható. Már amennyiben szeretnél diploma után x évet ledolgozni...
3/8 anonim válasza:
Hol látod te a kérdésben a szabadidőt, 2-es?!
4/8 anonim válasza:
Nem köteles. Nagyon szar. Én nem is tudtam elvégezni, eleve ki bír tanulni, mire hazaér hullafáradtan, nem volt semmilyen tanulmányi szabadságom, a vizsgákra is úgy kellett könyörögni, hogy elengedjenek, az összes szabim arra ment rá, sosem pihenhettem egy napot sem. Pláne ha pl. be kellett íratni az indexbe a jegyet, fizethettem valakinek, hogy intézze el, mert arra már végképp nem volt elég szabadságom.
5/8 SZTANN válasza:
NEM. A munkáltatód nem foglalkozik a tanulmányaiddal, a szabadidődben tanulhatsz. Legfeljebb szabadságot veszel ki a vizsgákra. Csak egyetlen KIVÉTEL van, ha a munkáltatód valamilyen tanfolyam, iskola elvégzését kötelezővé teszi (ez a munkaszerződésben is benne kell legyen). Akkor adHAT tanulmányi szabadságot, támogatHATJA a tandíjat, tankönyveket ... De ez neki nem kötelező., hanem lehet a munkaszerződés része, pl. tekintheti akár cafeteriának is.
6/8 A kérdező kommentje:
Akkor esélytelen mert nyáron adják ki az összes szabadságot, év közben csak saját kérésre lehet 7 napot kivenni
2024. jún. 10. 22:26
7/8 anonim válasza:
Fizetésnélkülit még kivehetsz. Hány napról van szó?
8/8 anonim válasza:
Ezt a munkáltatóval kell megbeszélni, nem köteles egyébként, de ha normálisak szerintem meg lehet velük beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!