Melyik a nehezebb egy emelt biosz vagy egy emelt töri érettségi?
Ha neked a biologia konnyu volt, tok jo, ennek orulok.
Ha jartal volna, akkor nem irnal hulyesegeket az #5 valaszodban, hogy a szobelin barmi lehet.
A vizsgakovetelmenynel amit belinkeltem kozepszintu tudas pl. Geza, Istvan, de utana mar a IV. Bela kovetkezik. A sulikban siman leadjak Laszlot, Konyves Kalmant, III. Belat is, mert nem fogod erteni mi a sz.r tortenik, hiaba emelt szintu kovetelmeny. Es meg rengeteg ilyen van, amit nem lehet kikerulni, szoval siman le van adva. Csak mondom, nem tudsz rola.
Én hasonló helyzetben jártam kérdező, mint te. Szintén pszicho és a minél több pont (volt) a cél.
Én érettségiztem már és érettségiztem újra is emiatt, így van valamennyi rálátásom. Szerintem nagyban függ attól, hogy te melyik tantárgyat tudod elsajátítani könnyebben és az iskoládban mennyire jó az oktatás. Nálunk 3 év alatt (azt hiszem tizediktől volt biosz :D) 3 tanár vitte a bioszt, nem feltétlen ugyanabban a minőségben így nálam nem volt kérdés, hogy a töri emelt lesz a nyerő, hiszen jó is volt a tanár és élveztem is a tárgyat. Nálunk sem adták le az emeltes anyagot a rendes órákon, a tanár direkt átlépte és ki is húzatta velünk a legtöbbet főleg 11.-től. Fakton persze leadta valamennyire, már amennyire belefért az időbe, de inkább saját magunknak kellett megtanulni.
A bioszra nincs rálátásom, de nálunk a faktosok jártak pluszban magántanárhoz sokszor, mert nem úgy adták le a suliban az anyagot, sok is volt stb. A törit magadtól is meg lehet tanulni és gyakorolni rá. (lehet a bioszt is, azt nem tudom) Én ebből érettségiztem újra kb 1,5 évvel később, majdnem nulláról, annyit felejtettem, de akkor már csak az emeltes (B. Mátyus - Bori) könyvből tanultam, nem pedig az akkori sulis Száray könyvekből ami nekem nem volt elég. Csak az emeltes könyvvel lett 90% a vége, pedig lerontottam a szóbelivel.
A töri nem egy nagy dolog, főleg ha rááll az agyad a feladatokra és arra, hogy hogyan kell esszét írni. Nekem a legtöbbet a típusfeladatok begyakorlása jelentette, (meg akár 4-5x megcsináltam a korábbi érettségiket 2005-től) hiszen nem csak tanulni kell emeltre a törit, hanem érteni is és ok-okozatot, összefüggéseket keresni, felhasználni a megtanult tananyagot, de természetesen elengedhetetlen a sok-sok tanulás hozzá.
Én ajánlom a törit, bár nincs az új rendszerrel tapasztalatom. Az emeltes anyag mindenképp jóval több, de nem lehetetlen nagyon jó pontszámot elérni vele, főleg ha csinálsz mellé egy nyelvi emeltet :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!