Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egy tételnek a megfordítását...

Egy tételnek a megfordítását is bizonyítani kell? (Emelt Matek szóbeli)

Figyelt kérdés

2024. jún. 2. 16:59
 1/8 anonim ***** válasza:

Általában nem, de lehet olyan témakör, ahol érdemes.

(Ugye az is kérdés, hogy mi az, hogy kell, de szerintem minden témakörből lehet 35 pontra felelni nélküle, hogy érdemes lehet, az nálam csak annyit jelent, hogy úgy picit könnyebb.)

2024. jún. 2. 18:01
 2/8 anonim ***** válasza:
52%
Nem értem mit gondolsz megfordítás alatt, csak selyem. Az olyan tételeket, amikben a "pontosan akkor", "akkor és csak akkor", "szükséges és elegendő feltétele" szerepelnek, ott mindkét irányba kell bizonyítani, ez nem opcionális.
2024. jún. 3. 16:23
 3/8 anonim ***** válasza:
Ez jogos, de ugye van olyan tétel is, amiben ezek nem szerepelnek, viszont igaz a megfordítása is. Erre az esetre értettem az első válaszban, hogy nem kell.
2024. jún. 3. 16:38
 4/8 anonim ***** válasza:

A tegnapi 16:23-asra én nem biztos, hogy hallgatnék. Ha az a tételed, hogy A ⇔ B (azaz (A ⇒ B) ∧ (B ⇒ A)), és ezt sikerült bizonyítanod, akkor ne állj neki annak a bizonyításnak, hogy B ⇔ A, mert azt fogják gondolni, hogy nem érted az ∧ kommutativitását…

Ha meg csak annyi a tétel, hogy A ⇒ B, akkor a B ⇒ A nem is feltétlenül (sőt, igazándiból „elég gyakran”) nem igaz. Persze vannak kivételek, és például a 4. témakörhöz határozottan fontos is mondani ilyen példákat, akár egyet be is bizonyítani (még talán a 25-ösnél tud jól jönni ilyesmi).

[link] dload-oktatas.educatio.hu/erettsegi/nyilvanos_anyagok_2024tavasz/matem_emelt_szob_temakorok_2024maj.pdf

De ettől még kitartok amellett – még ha nem is javaslom, hogy alapból erre hajts –, hogy a 4. témakörből is lehet maxpontosra felelni oda-vissza bizonyítás nélkül, csak oda kell figyelni, hogy hangsúlyozd, hogy a tétel, amit bizonyítasz, az csak az egyik irányra vonatkozik (hiába lenne igaz a megfordítása is).

2024. jún. 4. 07:58
 5/8 anonim ***** válasza:
Én azt próbáltam leírni, hogy (A ⇒ B) mellett be kell bizonyítania a (B ⇒ A)-t is...
2024. jún. 4. 14:50
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Konkrétan arra gondoltam, hogy például a Thalesz tételnél be kell-e bizonyítani a megfordítását is.
2024. jún. 4. 20:35
 7/8 A kérdező kommentje:
Vagy a körröl és húrnégyszögekről szóló témánál, miután bebizonyítottam azt a tételt, miszerint ha egy négyszög húrnégyszög, akkor szemközti szögeinek összege 180, azután a fordítottját is be kell-e bizonyítanom? (Ha egy négyszög szemközti szögeinek összege 180 fok, akkor az húrnégyszög)
2024. jún. 4. 20:38
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem kell. (Persze be szabad, és nem is árt, ha van egy második bizonyításod, mert ha az egyik jobban sikerül, akkor arra kapod a pontot. De az is igaz, hogy a több bizonyítással nem tudsz plusz pontokat szerezni, ha már az első is tökéletes volt…)
2024. jún. 4. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!