Fizika tanári mennyire matekos?
Sziasztok!
Jelentkeztem egyetemre tanárira, fizika-biosz szakpárral.
Érdeklődnék,hogy egyetemen tanult fizika mennyire matekos? Most fogok emelten érettségizni belőle, az nem jelent számomra még problémát,mármint az a matematika amit ott visszakérnek.
Fizikatanár egy szó. Öreg vagyok, ma minden egy kicsit más.
Általános iskolában 4 év alatt csak ötöst kaptam matekból, fizikából. Mindkét tanárnő arról referált a szüleimnek, hogy öröm tanítani. Élveztem, szerettem. Féltek feleltetni, mert tudták, nem lehet le sem lőni. Főleg fizikából.
Aztán középiskolában a fizika már szinte csak matek. matektanár olyan rossz volt, hogy minden érdeklődést kiölt belőlem, így a fizikával is sok gondom volt.
Igaz, diák szemmel írom ezeket, de hát ha nekem fizikaórán is egyenleteket kellett megoldanom, akkor felteszem a tanárnak is illik tudnia.
(De akkor miért tőlem kérdezte?)
Nagyon matekos, ezért utólag bánom, hogy kémia-fizika szakra mentem. Matek-kémia vagy matek-fizika szerencsésebb, mert matekot eleve tanulni kell. Annyi, hogy az alkalmazott matekon van a hangsúly, tehát a bizonyításokat nem kell tudni olyan szinten mint matek szakon. De tanultam nagyon sokféle matekot, határértékszámítás, mátrixok és determinánsok (=lineáris algebra), deriválás, integrálás, ugyanez többváltozós vektorterekben.
Ha megnézed a Maxwell egyenleteket:
vagy a Schrödinger-egyenlelet:
vagy a kémiai potenciál definícióját:
akkor látod, hogy ezeket középiskolás matektudással elolvasni sem lehet, szóval matekból is kell még fejlődni jócskán.
"Annyi, hogy az alkalmazott matekon van a hangsúly, tehát a bizonyításokat nem kell tudni olyan szinten mint matek szakon."
Nekem az egyik szakom matek, néhány tanár bizonyítás nélkül át sem engedett, úgyhogy ezt gondold végig még egyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!