Pánikbetegség, depresszió miatt nem kezdem el az egyetemet. Már aktiváltattam a félévet. Mi lesz így?
Sajnos évek óta depressziós, pánikbeteg vagyok. Hol jobb, hol rosszabb. Jobb stádiumban voltam, amikor jelentkeztem egyetemre. Fel is vettek, be is iratkoztam, de egy pár hete olyan mélyre kerültem, hogy mindenért bőgök, nem tudok koncentrálni, se kimenni az utcára. Ha ki kell mennem, azt érzem, hogy a világ szégyene vagyok, nem merek hozzászólni senkihez, ideges leszek és ha van valami dolgom a nap folyamán, amíg haza nem érek szédülök, hányingerem van, stb.
Ilyen állapotban nem tudom megkezdeni a nappali egyetemet. Arra gondoltam, hogy most kijelentem a jogviszonyomat+egy tényleges terápiát, ha kell gyógyszerrel elkezdek, mert ez nem élet. Abban is legátol a betegségem, hogy tanuljak, emberek közé menjek. Tehát kiiratkozom, majd keresztfélévben, vagy jövőre felvételizek, ha jobban leszek. Ez járhatóbb út, mint aktív féléven maradni úgy, hogy képtelen vagyok teljesíteni?
Képes vagy teljesíteni. Jó lenne minél gyorsabban pszichológusi segítséget kérned. Az egyetemen azt hiszem van pszichológus egyébként.
Az egyetem nem középiskola. Nem kell senkivel se barátkoznod. Felveszed az óráidat, bemész az órákra, nem kell senkihez se szólnod. Végigülöd az órát, jegyzetelsz, utána hazamész és tanulsz. Végigcsinálhatod az 5 évet úgy, hogy senkihez nem szólsz egy árva szót sem.
Én ezt fejben mind nagyon jól tudom. De már tegnap sem mentem be, és olyan szégyen és bénulás érzet van rajtam, hogy képtelen vagyok. Sajnos.
Viszont magára a kérdésre, hogy hogyan oldjam meg a passziváltatást/kiiratkozást nem tudnál valamit?
Semmiképp nem kell kiiratkoznod. A legtöbb egyetemen a félév passziváltatásának határideje még nem járt le, így simán passziváltadhatod ezt a félévet a Neptun rendszeren keresztül.
Ugyanakkor a beiratkozás utáni első félévet különleges indok nélkül sok egyetem nem engedi passziváltatni. Ha a te egyetemed is ilyen, akkor (valószínűleg szintén a Neptun rendszeren keresztül) beadhatsz egy kérvényt rendkívüli passzív félévre, orvosi igazolást (pl. a legutóbbi ambuláns kezelési lapot) csatolva. (Gondolom, rendszeresen jársz pszichiáterhez.)
Én azt ajánlom, hívd fel a Tanulmányi Osztályt, vagy írj email nekik, az iránt érdeklődve, hogy lehet-e simán passziváltatni a félévedet, vagy csak a rendkívüli passzív félév iránti kérvénnyel. Mindenesetre nyugodj meg: ha nem lehet a beiratkozás után rögtön sima passzív félévvel kezdeni, vagy a sima passziváltatás határideje már lejárt, akkor is orvosi kezelésről szóló igazolással a rendkívüli passzív félévet mindenképpen engedélyezni fogják neked. (A rendkívüli passzív félév kérvényének nincs beadási határideje, azt akár a szorgalmi időszak végén is be lehet nyújtani.)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Azt még hozzátenném, főleg az első válaszra reflektálva, hogy tegnap kezdődött a tanítás, amire nem mentem be, képtelen voltam, kérdezgették a szaktársaim (előre megtaláltak facen), hogy merre vagyok, és én ettől is nagyon bepánikoltam már, nem mertem nekik visszaírni, ma már meg sem merem nézni a facebookot. Ilyen szinten szorongok. Az is hatalmas kihívás lesz, hogy a tanulmányi osztályt felhívjam. Tegnap reggel is összeomlottam, bőgtem, hogy nem tudok bemenni. Nagyon szégyellem, de ez van. Nem voltam rossz tanuló, fel is vettek majdnem 400 ponttal, csak sajnos ilyen helyzetbe kerültem. Utálom is magamat miatta rendesen. Most azonban megpróbálok tenni azért, hogy ez más legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!