Ha átkerültél fizetős képzésre az egyetemen, és nem jelentkezel be a Neptun rendszerben, az nem feltétlenül mentesít a fizetési kötelezettség alól, mert a státusz addig marad ez a Neptunban, amíg nem rendezed az anyagiakat. Ha jól elmékszem, ez csak annyit jelent, hogy vizsgázni nem mehetsz el a félév végén, de attól még be vagy iratkozva az adott egyetemre/karra, és hát bizonyos idő után valamennyi kamatot is számolhatnak fel az elmaradásod után, de ebben valami erősítsen meg.
A legbiztosabb, ha az adott egyetem hallgatói ügyekkel foglalkozó osztályával veszed fel a kapcsolatot és tájékozódsz a teendőkről. Mindenképpen jobb mielőbb tisztázni a helyzetet, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.
2023. szept. 7. 00:30
2/11 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen. De akkor elvileg most elég, ha bejelentkezek és passziválom a félévet (még nem volt aktív önköltséges félévem) és majd ha nyitva van a tanulmányi osztály akkor kiiratkozok?
2023. szept. 7. 00:44
3/11 anonim válasza:
Egyáltalán nem biztos, hogy elég a passziváltatás. Nyáron volt a határideje a jogorvoslati kérelemnek, hogy ne soroljanak át. Most csak abban reménykedhetsz, hogy kérelmezed a hallgatói jogviszonyod megszüntetését és hátha nem köteleznek fizetésre. De ezt a kérelmezést még az átosorolás előtt lett volna szerencsés meglépni.
2023. szept. 7. 00:46
4/11 A kérdező kommentje:
de nem éretem, ha passziválva van a féléved akkor akkor sem kell fizetni ha eleve önköltségesre mentél, nem? hiszen az alatt a félév alatt nem tanulsz ott
2023. szept. 7. 01:05
5/11 anonim válasza:
Ha átsorolnak, akkor kötelezhetnek arra, hogy fizesd ki. A te felelősséged figyelni a határidőket, nyáron meg lehetett volna szüntetni a jogviszonyt még az átsorolási határozat előtt. És utána is volt lehetőség benyújtani a jogorvoslati kérelmet. Így, hogy már átsoroltak, simán kötelezhetnek arra, hogy kifizesd.
2023. szept. 7. 01:10
6/11 A kérdező kommentje:
Én azt hittem hogy ez csak annyit jelent hogy mostantól önköltséges leszek, szóval amíg tudom passziválni ezt a félévet, addig nincs mit kifizetni, mert eddig államilag támogatott voltam
2023. szept. 7. 01:14
7/11 anonim válasza:
Ha már átsoroltak, akkor sokkal kevesebb lehetőséged van variálni. Az a biztos, ha a TO-n megkérdezed, hogy mi ilyenkor a teendő.
2023. szept. 7. 01:18
8/11 anonim válasza:
Ha passziváltatod a félévet nem kell fizetni.
Engem is most soroltak át, én szeretném később folytatni, de ebben a félévben nem tudom. TO-n megmondták hogy a kiírt önköltséget be ne fizessem, hagyjam figyelmen kívül, állítsam passzívra a félévet és törölni fogják a tételt.
Ha kéred a jogviszony megszűntetését akkor se kell (egyelőre semmit) fizetni, csak az aktív félévekért kell önköltséget fizetni.
Az más kérdés, hogyha most nem folytatod ezt a szakot akkor az eddigi államilag finanszírozott félévekért mennyit kell majd visszafizetni, nem tudom a jelenlegi szabályozást, de ahhoz már se az egyetemnek se a neptunnak semmi köze nem lesz, majd az oktatási hivatal értesít róla.
2023. szept. 7. 09:40
9/11 anonim válasza:
Itt olyan sok marhaságot írnak olyanok, akik még a 8 osztályt sem végezték el.Az egyetemről íratkozzál ki, de ha passzívra állítod a félévedet, akkor sem kell fizetni.
2023. szept. 7. 10:47
10/11 anonim válasza:
9: mi marhaság abban, hogy inkább kérdezze meg a TO-n? Van már diplomám, és nagyon szigorúan veszik az ilyesmit. Főleg ha több kérelem benyújtása is rendelkezésre állt arra, hogy NE sorolják át. Ha nem szeretné folytatni a szakot, akkor jobb a hallgatói jogviszony megszüntetését kérvényezni passziváltatás helyett, mert ha ugyanarra az egyetemre vették fel, akkor el fognak fogyni a passzív félévei, amit 1 egyetemen azt hiszem, csak 2x lehet az egész képzés alatt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!