Mit szóltok ahhoz, hogy 2024-ben szóbeli lesz az orvosi egyetemeken?

Figyelt kérdés

Mi a véleményetek arról, hogy az orvosi egyetemeken 50 pontot érő szóbeli vizsga lesz?

Jó vagy rossz dolog?

2023. szept. 6. 23:59
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
93%

Véleményem szerint ennek az új szabálynak van pozitív és negatív oldala is, viszont amíg nem láttunk egy ilyen felvételit sem élesben, nehéz nyilatkozni.

Alapvetően szükséges lenne egy szóbeli elbeszélgetés minden egyetemre, de egy emberekkel foglalkozó munkakörre feljogosító diplomát adó szakra mindenképpen. Sajnos kiváló eredménnyel kerülnek be hallgatók, akik jobb ha meg sem szólalnak, borzalmas a kommunikációs készségük, a helyesírásuk, ráadásul beképzeltek. Nem elég jó és nagytudású orvosnak lenni, az empátia és a folyékony kommunikáció is alapvető kellene, hogy legyen. Sajnos nem egy rezidenssel találkoztam már, akik olyan pongyolán fogalmaztak, hogy nem is részletezném..

Sajnos hatalmas árnyoldala a dolognak az országunkban erősen gyökereket verő korrupció. Biztosra vehetjük, hogy xy orvos pici fiát/lányát be fogjak nyomni az egyetemre, elvéve más, alkalmasabb hallgató elől a helyet. A pontszámítást sem tartom előnyösnek, munkaviszonyra és egyéb abszurd dolgokra jár a pont, ami nem igazán akad egy 18 éves frissen érettségizett diáknak.

Jogos aggály az egyetemek részéről, hogy egy biológia és kémia érettségi nem szűri le, hogy melyik diák alkalmas az orvosi egyetem nehézségeire, de talán egy saját orvosi központi írásbeli lenne a megoldás, mint anno, amivel célirányosan csak az orvosi aspektusára koncentrálnának a biológiának és kémiának.

Nálunk a 480 ponttal bejutott hallgatók gyorsan távoztak az egyetem padjai közül, míg a tőlük gyengébb érettségit írok vígan elvoltak. A nyelvvizsga pedig alap kellene, hogy legyen 2023-ban, pontot kellene rá adni, de a követelményből butaság kivenni.

Én nagyon sajnálom a mostani felvételi “áldozatait”, mert sokkal erősebben fog dominálni a korrupció, bár az egyetem falai között sem ritka, hogy orvos apuka odaszól a kicsi gyermeke érdekében.

Egy orvostanhallgató

2023. szept. 7. 20:59
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Vizsgákon is külön vannak értékelve az orvos szülők gyermekei. Ez is pofára fog menni.

Egy orvostanhallgató

2023. szept. 8. 16:43
 13/16 anonim ***** válasza:
31%
Tévéknél, és színházaknál erős a protekció.
2023. szept. 8. 17:47
 14/16 anonim ***** válasza:
92%
Nem. Lehet azt mondani, hogy jó lenne kiszűrni a mentálisan alkalmatlanokat, de arra egy ilyen beszélgetés nem alkalmas. Nem pszichiáterek fognak ott ülni, akik ezt felmérhetnék. Emellett vannak orvosi szakágak, ahol egyáltalán nem kell emberekkel beszélgetni meg foglalkozni, így ha valaki meg se tud mukkanni a szóbelin, nem jelenti azt, hogy nem lehet jó orvos. Már ha egyáltalán le akarunk vonni ilyen következtetéseket egy stresszelő, megilletődött 18 éves kapcsán, akinek nem is nagyon volt még magas téttel bíró szóbeli vizsgája. Ha egy tárgyi tudást felmérő, tételek mentán zajló szóbeli felelés, az okés, de az ilyen "motivációs" elbeszélgetés tényleg csak arra lesz jó, hogy a professzor úr gyereke max. pontszámot kapjon, és ezzel ellensúlyozza valamennyire, ha gyengébben szerepelt valamelyik emelten. Azt meg, aki bármiért nem szimpatikus a feleltetőknek, azt jól le lehessen húzni. Mondom ezt végzettként, akinek nem igazán kell izgulnia már a felvételin.
2023. szept. 9. 09:51
 15/16 anonim ***** válasza:
91%
Igy van, ugyanoda jar egyetemre a leendo pathologus, a rontgenes orvos, a biokemikus kutato es a labormedicinas is, mint ahova a belgyogyasz, az agysebesz meg a pszichiater... na es akkor most mi alapjan szelektalsz, mert mindegyik szakaghoz mas-mas szemelyi alkati habitus es kompetenciak kellenek.
2023. szept. 9. 21:33
 16/16 anonim ***** válasza:
93%

Nagyon nagy hülyeség szerintem, mert mint már előttem is leírták, nem lehet ennyi alapján felmérni valakinek a motivációját. Es pl mi lesz azzal, aki később 30-40 évesen kezedné az orvosit? Ott nyilván nem fogják jó néven venni ezt a motiváció dolgot az életkor alapján.

Teljesen pofára fog menni az egész.

2023. szept. 9. 21:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!