Kötelező elvégeznem az 5.évet a technikumból?
#7,#10
Ez a rendszer direkt úgy van kitalálva, hogy lényegében ne lehessen átmenni gimibe, mert annyi közismereti tárgyat nem tanulnak. Ez nem valamiféle hiba, hanem maga a szándék, ez volt a politikai akarat a rendszer kialakításakor. Formálisan biztos lehet.
Én is nagyon sok időnek tartom, és a lányom sulijából sokan mentek nyekes osztályba. Minek? Őszintén, mire számít egy szülő egy olyan osztályban, ahová hármasokkal bárkit felvesznek? Ráadásul látjuk, hogy a pedagógusokat is milyen szépen motiválja a rendszer.
14 évesen meg melyik gyerek tudja, hogy mit szeretne? Az én lányom pont azért ment gimibe, mert fogalma nem volt. Eltölt 5-6 évet egy középiskolában, utána onnan megy egyetemre, lesz 30 éves, mire elkezd dolgozni, szerintem is agyrém. Akkor inkább a gimi.
Szerintem gimibe nem nagyon lehet átmenni, pláne, hogy elég kevés van belőlük, és általában 110 %-on vannak. Ha mégsem, egy próbát megér, de lehet, hogy kell különbözeti vizsgát tenni. Alapban probléma pl. hogy gimiben 2 idegen nyelv van, szakgimiben meg egy.
Technikumban csak a tagozathoz kapcsolódó természettudományos tárgyakat tanítanak, illetve 9-edikben egy komplex természettudomány nevü tárgyat.
Pl. egy közgazdasági technikumban nincs se kémia, se biológia, se fizika, se földrajz, csak 1 évig komplex természettudomány.
Sok technikumban csak 1 idegen nyelv van. Illetve tesin kívül nincsenek készségtárgyak sem. Ha át szererne menni gimibe, mindezekböl különbözeti vizsgát kéne tennie. Már ha egyáltalán a gimi igazgatója nyitott lenne az átvételre.
A NYEK-es év szerintem nagyon jó, ha a gyerek kezdő szinten van a NYEK-en oktatott nyelvből, vagy pedig olyan haladó csoportba kerül, akik vele azonos szinten vannak.
Mindkét lányom NYEK-en kezdte az angolt. Egyikük gimiben, ő most lesz 11-edikes, és már C1 szint közelében van, jövő nyárra tervezi a nyelvvizsgát.
A kisebbik közgazdasági technikumba jár, ő 10-edikes lesz, és B2 fölötti szinten van kezdőről.
Ehhez persze az is hozzájárul, hogy olyan suliba járnak, ahol az osztálytársak is motiváltak, és lehet rendesen haladni az anyaggal.
Mivel a gyerekeim révén mindkét iskolatípusra van rálátásom, így csak megerősíteni tudom azt, hogy nincs (vagy csak igen nagy energiabefektetéssel van) átjárás a két iskolatípus között.
1972-ig valóban a technikum egy négy éves középiskola volt, képesítő oklevele egyenértékű volt más középiskolai végbizonyítványokkal (érettségi).
A szakközépiskola nem volt egyenértékű a technikummal, a 4 éves szakközépiskola (ami szintén érettségivel egyenértékű bizonyítványt adott) után hol kettő, hol egy évet kellett még ráhúzni technikusminősítő címén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!