Érdemes lenne szerintetek belevágni a gyógypedagógia számba?
Egyetemista vagyok egy büfészakon. Már nagyon régóta próbálok keresni egy olyan karrier irányt amelyben kiteljesedhetnék és amely iránt hivatástudatot érezhetnék. Mindig is érdekelt a tanári pálya, kifejezetten a nyelvek területén. Felsőfokú angol nyelvvizsgámat 14 évesen, felsőfokú spanyol nyelvvizsgámat pedig 17 évesen szereztem. Ekkor még angol-spanyol szakos tanári volt a cél, de szinte mindenki megpróbált lebeszélni róla, nem való egy ilyen alulfizetett terület egy fiúnak, mert neki kell majd eltartania a családot. Természetesen ezt meg is értem, viszont úgy tulajdonképpen csakis a pedagógus pályában látok értelmet. Így valamelyest bánom, hogy nem jelentkeztem tanárira. Most közösségszervezés szakra járok, amit csak azért választottam, hogy eleget tegyek a szülői elvárásoknak. ("Muszáj lediplomázni, mindenféleképpen!") Felvettem a francia nyelvet is az egyetemen, azt is tanulom jelen pillanatban.
A gyógypedagógia szakkal is szemeztem annak idején, mivel a logopédia és a hallássérültek pedagógiája szakiránynak elég sok köze van a nyelvekhez és a nyelvészethez. Erről viszont lemondtam, mivel meggyőződésem, hogy nem vennének fel logopédia szakirányra és tartottam attól is, hogy a hallássérültes szakirányra sem. A fogaim fogszabályozásra szorulnának, olvastam több helyen is, hogy az kizáró ok lehet a logopédiai alkalmasságin. Kifejezett nyelvhibám szerintem nincsen, tájszólásom sem, viszont a fogaim tényleg rosszul állnak. A hallásos szakirány esetében pedig szerintem a kifejező arcmimika hiánya lehetne a gond, sokak szerint eléggé fapofa vagyok, nem eléggé kifejező az arcom. Bár ezen az utóbbin biztosan tudnék javítani eleget, hogy megfeleljek.
Mik a tapasztalataitok az alkalmassági vizsgákkal kapcsolatban? Szerintetek lenne esélyem?
Levelező tagozaton az ELTE-n van lehetőség egy szakirányon végezni, 6 féléves képzési idővel, amennyiben a jelentkező rendelkezik alapdiplomával. Ez számomra egy jó lehetőség lehet, mivel miután elvégeztem a közösségszervezést, elmehetnék gyógypedagógiára és így beleférne a 12 támogatott állami félévbe a két diploma.
Azt viszont nem tudom, hogy mennyire piacképesek a különböző szakirányok. Hallani, hogy hiány van a gyógypedagógusokból, ez viszont mindegyik specializációra egyenlően vonatkozik? Ha például sikerülne bejutnom hallássérültek pedagógiájára, akkor megegyezőek a lennének a kilátásaim egy logopédia hallgatóéval?
Előre is köszönöm a válaszaitokat, és további szép napot kívánok Nektek!
Szia! Ha motivált vagy a pedagógus-pályára, én ajánlani tudom a logopédiát, munkalehetőség van bőven. A fogszabályzó nem kizáró ok, de ha tényleg érdekel a szak, ajánlanám, hogy konzultálj logopédussal a beszédállapotodról, hogy szükség van-e bármilyen korrigálásra.
Üdv,
egy logopédus-hallgató
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!