23-4 évesen orvosi egyetembe kezdeni?
Nagyon sok feltett kérdést találtam az oldalon ezzel kapcsolatban, viszont egynél sem jelzett vissza a kérdező a későbbiekben, hogy mi lett a szituációval, úgyhogy megkérdezném:
Van olyan személy aki 23 éves kora után kezdett bele az orvosi egyetembe és el is végezte? Mik a tapasztalatok?
Már egy pár éve nagyon foglalkoztat az orvosi pálya, csak sajnos pályaválasztáskor még nem tudatosult bennem, jelenleg egy közgazdász diplomával rendelkezem a Corvinusról és szeretném elkezdeni a Semmelweist, viszont egyértelműen anyagilag nem lenne a legjobb döntés, így kíváncsi lennék mások akik hasonló cipőben járnak/jártak hogy oldották meg :)
Pár éve a SOTE-n végzett egy 53 ember. Tehát öreg nem vagy.
Viszont az orvosi 12 félév. Államilag finanszírozott féléves nem sok maradt. Tudod fizetni a költségtérítéses képzést?
Nem saját tapasztalat mert tőlem ez a pálya messze áll, de egy barátnőm 25-26 körül kezdte. Ő előtte is eü pályán mozgott, ápolói képzést végzett és kórházban volt ápolónő. Egy évet csúszott úgyhogy szegény 2020-ban fejezte be az egyetemet, egyből bele került a jóba... :) De nemrég kezdett szakosodni is már.
Amúgy nem számított egyáltalán idősnek ott, voltak olyanok is akik szerettek volna előbb kezdeni de nem volt elég pontjuk és újra érettségiztek (akár többször is) meg akik hozzá hasonlóan már eü pályán voltak csak más területen/pozícióban. Tekintve milyen idős rengeteg orvos, akár 70+ évesen is dolgoznak még bőven időben vagy :)
Anyagi része neccesebb, korábbi megtakarításból és ösztöndíjakból volt főleg pénze aztán amikor tudott pl. Nyáron akkor dolgozott hogy kiegészítse. Legrosszabb esetben lett volna diákhitel vagy aki szerencsés annak a családja/párja tud segíteni.
Szia! Mindenképp azt tedd, amit a szíved diktál, hidd el nem fogod megbánni. Engem is masodjara vettek fel, de egy pillanatig se bántam meg, mióta itt vagyok,hisz tovabbra is ez az almom es minden aron el akarom erni.
Hidd el halas leszel te is magadnak, hogy nem hagytad magad befolyasolni, felteve, ha tényleg ezt szeretned csinalni.
En is megjartam ezt, hogy kerdezoskodtem itt gyakorin, ismerosok stb.,de sajnos a legtobb ember ugy is azt fogja hajtani, amit a sajat eletebe bele tud illeszteni (nehez, sok ido, anyagiak, csalad)
Vegyél elo egy papírt, pro kontra ervek, oszinten. Hidd el megkapod a valaszt. Vegtere is, csak kepzeld el a szituaciot, hogy hol lennel szívesen
10 ev mulva.
Sok sikert neked! (Elnezest a helyesirasert.)
A kedvenc mondásom ilyen helyzetekben az, hogy 10 év múlva akkor is (a te esetedben) 34 éves leszel, ha elkezded az orvosit, és akkor is, ha nem. Az idő ugyanúgy eltelik, csak közben lesz egy orvosi diplomád is.
Nagyon fiatal vagy még mindig, nekem is voltak 40+ éves évfolyamtársaim is (másik szakon), utána még mindig dolgozhatnak az adott területen 20-30 évet is, ami nem elhanyagolható idő az életünkből. :) Te ráadásul ennél jóval többet is dolgozhatsz majd orvosként.
Az anyagi része tényleg necces tud lenni, de az jó, hogy államin tudnád végig csinálni, így csak a megélhetésre kell koncentrálni. Úgy tudom, hogy körülbelül a negyedik évtől szoktak orvosi mellett is dolgozni néhányan, addig nagyon nehéz lenne megoldani, tehát három évet ki kell valahogy gazdálkodni, nyári munka, diákhitel, szülők támogatása, akár a mostani diplomáddal kezdeni valamit amiből lenne pénzed, tanulmányi és szociális ösztöndíj stb. De ha ez az álmod, akkor én arra biztatnálak, hogy ne add fel, én is 26 évesen kezdtem a pszichológiát (pszichoterapeuta szeretnék lenni, ami szintén 10+ év és sok pénz. Most is önköltségesre járok, aztán majd a tandíjon kívül a továbbképzéseken fizetni kell az önismeretet is...)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kommenteket és a bíztatást :)
Igen a megélhetésem lenne probléma, amire még kikell találnom valamit, mert a szüleim nem tudnának támogatni, illetve nem is szeretném hogy támogassanak, főleg hogy ők nagyon ellene vannak ennek az egésznek.
Jelenleg, illetve egész életemben úgy gondolkodtam, hogy nem szeretnék családot, legalábbis gyermeket biztosan nem, úgyhogy ezzel nem lenne baj.
Az valamennyire motoszkál bennem, hogy igen ahogy írtad, a legtöbbeknek már saját lakás stb. én pedig csak akkor kezdenék bele, de ha megtudnám valósítani, hogy orvosira járjak, kibékülnék vele :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!