Corvinus adatelemző vagy ELTE survey statisztikához melyik lenne a legjobb alapszak?
Matematikus, proginfó vagy gazdinfó lenne a legjobb.
Vagy, az a terület, aminek a domain tudása szükséges az elemzéshez.
Ha biostatisztikával akarsz foglalkozni, akkor értelemszerűen a biosz is játszik. Én pl az egészségügyben használt műszerekkel kapcsolatos adatelemzéssel foglalkozom, mérnökinformatikus alap-és mesterszakkal, orvosi informatika szakiránnyal.
Majdnem egyetértek az előttem szólóval, kivéve, hogy a gazdinfó teljesen irreleváns szak ezen a területen. Az itt végzettek NAGYON gyengék statisztikában, adatelemzést nem is láttak, a domain ismeretük pedig nagyrészt irreleváns. És ezt egy fél tucat itt végzett szakembert személyesen ismerve írom.
A matek, proginfó akkor jó, ha kifejezetten az adattudomány matematikai, elméleti része érdekel, például új algoritmusokat akarsz kidolgozni, PhD-zni akarsz ebből stb. Ezek nagyon erős alapszakok, de nem mindenkit pont ez a része érdekel.
A domain ismeret rész viszont nagyon fontos, ezért jó alapszakok GPME, alk. közgáz, pénzügy, marketing, szociológia, biológia, fizika stb.
A marketing és szociológia szakok természetes mesterszakja az elte survey statisztika és adatanalitika. (Én nem ide jártam marketing alapszak után, hanem külföldre data science mesterre, de ez is jó.) Előnye a nagyon erős kutatási módszertan ismeret, nagyon jó viselkedéstudományi domain ismeret, jó adatelemzési készség. Hátránya az alapképzésben gyenge vagy nulla matek (nekünk 2 félév baba analízis volt marketing szakon, nulla lineáris algebra == tömény szívás a data science mesteren, külön kellett pótolnom).
A témára rátérve: a nemzetközi gazdálkodás is teljesen jó alapszak. Told meg a statisztikát, vegyél fel R vagy Python programozást, kalkulust/analízist, lineáris algebrát, ökonometriát. Érdemes rendesen megtanulni a pénzügyet. Utána meg majd válogatsz magadnak valami jó mesterszakot. Ha kevésnek érzed, majd felveszel mellé +1 szakot jövőre (matek, vagy akármi más), ez nem élet és halál kérdése.
Párom gazdinfóval data analyst. Konkrétan volt náluk pénzügyi adatelemzés szakirány... Az előző munkahelyemen az elemzők többsége gazdaságinformatikus volt.
Légyszi ne..
4. Oké, akkor ne.
Itt vagyok a corvinus gazdinfó tanterv előtt. Van 1 félév analízis, 2 félév statisztika és 1 félév valszám. Talán valami programozás is, de ez nem egyértelmű. Hát őszintén ez így sovánka.
Az adatelemzés egyébként belépő szintű szakma, többnyire egyszerű riportolgatás. Én pedig data science-ről beszéltem (adatmodellezés stb.).
Ui: mint említettem, én is ismerek 5-6 gazdinfón végzett szakembert. A szakon bebeszélték nekik, hogy az a jó a szakjukban, hogy egyszerre informatikusok és üzletemberek is. A gond az, hogy ez így többnyire nem működik. De erre egyébként hamar rájönnek az érintettek, így lesz belőlük scrum master, sales-es, esetleg adattárházas stb.
Ez kizárólag azért fontos, mert itt pályaválasztókat tájékoztatunk, és szerintem korrekt dolog reális képet adni egy szak (de nem a szakon végzettek) képességeiről. Én is őszintén leírtam az én szakomról, hogy mi a gyengesége, szerintem ez korrekt dolog. 🤝
Először is köszönöm a hasznos válaszokat!
Azt viszont még hozzá szeretném tenni, hogy maradnék még ötödéven az iskolámban, ezért mindenképpen halasztanék egy évet, ezért jövőre még nem kezdenék. Ennek függvényében is inkább hagyjam a nemzetközi gazdálkodást vagy inkább ne iratkozzak be és jövőre fussak neki ismét?
Én is gazdinfo után mentem erre a szakra:D
Nagyon is van köze hozzá, több, mint a nemzetközi gazdálkodásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!