Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha orvosira szeretnék menni,...

Ha orvosira szeretnék menni, érdemes a latint választani második nyelvként vagy hasznosabb egy élőnyelvet tanulni ?

Figyelt kérdés

2023. máj. 13. 13:23
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt csoporttársam, aki gimiben tanult latint, pontosan emiatt, de amit ott tanult az nem orvosi latin volt, hanem inkább vers-szöveg fordítgatás és egyebek.

Egyetlen előnye, hogy tudta a declinatiokat, de szinte minden szó új volt, úgyhogy ő személy szerint bánta, hogy nem tanult más nyelvet.

Én angol-spanyolos voltam gimiben és semmi hátrányom nem volt, főleg amiatt is, mert relatíve kevés suliban lehet latinul tanulni és úgy is egyetemen lesz elég órád ezzel kapcsolatban.

2023. máj. 13. 13:43
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképp élő nyelvet tanulj!
2023. máj. 13. 14:25
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Élő nyelvet mindenképp! Nekem is volt olyan csoporttársam, aki latint tanult gimiben, nyelvvizsgája is volt belőle, de mindez nem sok előnyt jelentett (a latin tényleg nem egy fajsúlyos tárgy a szakon). Az élő nyelvből minden szempontból több hasznod lenne.
2023. máj. 13. 14:36
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem, max ha kifejezetten orvosi latint tanítanak. De nálunk ez Horatius műveinek fordítgatására korlátozódott. 6-an tanulták a csoportban összvissz, egy kivétellel mind az orvosi miatt, hát jól megszívták.
2023. máj. 13. 14:41
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A középiskolai latinórán nem William Harvey-t és tsai.-t tanítanak, hanem kizárólag az ókori auktorokat.

Az egyetemen is csak a terminológia kell.

2023. máj. 13. 14:42
 6/9 anonim ***** válasza:
74%
Ha van eszed nem latint tanulsz hanem használható nyelvet.
2023. máj. 13. 15:49
 7/9 anonim ***** válasza:
83%

Az orvosin orvosi latint mindenképpen tanulnod kell!

Azon kívül meg inkább angolt !

2023. máj. 14. 07:06
 8/9 anonim ***** válasza:

Én jogot végeztem, de előtte tanultam 5 évet latinul. Röviden: semmi értelme nem volt. Szerintem az orvosi is hasonló lehet.

Ha nem latint tanulok, hanem spanyolt vagy franciát, akkor most nem csak német és angol felsőfokúm lenne, hanem beszélnék még egy élő nyelvet.

Sokan mondják, hogy előny a latin nyelvtudás újlatin nyelveknél, továbbá a magyar nyelvtant jobban érteni fogod, ráadádul az orvosi és jogi szakszavakat is könnyebben megjegyzed, de az igazság az, hogy az előnyt, amit a latin nyelv tudása ad, azt megszerezheted francia vagy spanyol, de még akár nagyon jó angol nyelvtudással is. Ha csak nem történelemmel, jogtörivek, ókori civilizációkkal akarsz foglalkozni, akkor egyszerűen nem éri meg. Ne érts félre, nem bántam meg, mert ingyen volt és belefért az időmbe, de ha helyette lett volna más élő nyelv lehetőségnek, tuti azt választottam volna.

2023. máj. 14. 12:26
 9/9 anonim válasza:
Franciát sem érdemes már tanulni szerintem. Jobb a spanyol...
2023. máj. 21. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!