Befejezzem az egyetemet (japán szak)?

Figyelt kérdés
2019-ben kezdtem el, és közben elfogytak az államilag támogatott féléveim, és így is csúszok, mert vannak ráépülős tárgyak, amiken elhasaltam sajnos, null tudással mentem oda japán szakra, igaz, szépen felhoztam magam, de még mindig nem eléggé. Nagyobbik bajom, hogy sem egyetem mellett, sem passzív félévemen nem találtam munkát úgy tartósan, a válságra hivatkozva elküldtek a legtöbb helyről cirka egy-két hónap után, de már szeretnék dolgozni. Nem tudom, megéri-e. Az a baj, hogy diákhitelem is van rajta. Sajnos nem a legjobb családi/anyagi körülmények közül mentem egyetemre. Sokat veszekszünk rajta, hogy befejezzem-e. Az egyetlen, aki mellettem áll a kérdésben, az a húgom, pedig nekem kéne őt támogatni lelkileg, ő is hasonló cipőben van, neki még érettségije sincs, nem ment gimibe. Pedig javasoltam neki, hogy szakmázzon, lenne érzéke egy csomó mindenhez. Más is van hasonló cipőben, hogy sem az oktatás, sem a munkakeresés nem hozott sikert? Ha igen, drukkolok, hogy mégis legyen kiút ebből. Kitartást minden hozzánk hasonló nehéz helyzetűnek!

2023. máj. 9. 07:09
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én is nyelvszakon végeztem, és igaz, hogy nem mindig volt könnyű állást találni, összesen 2x 1-2 hónapig voltam munkanélküli, de azóta szerencsére találtam számomra megfelelő helyet. Egyàltalàn nem lehetetlen.
2023. máj. 9. 21:10
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
#9: Miből vontad le azt a következtetést, hogy a Kérdezőt nem érdekli ez a szak?
2023. máj. 10. 06:45
 13/18 anonim ***** válasza:
13%
Itthon nem éri meg dolgozni! Roboltolni havi 6-700 euróért? Mi az? zsebpénz bmeg, de semmire sem elég! Amint lehet koccolni kell, én ezt csináltam, léptem. Kedző fizum 2017-ben 3200 euró volt diplomásan. Mára 4900-5500-at keresek a saját vállalkozásomban átlagban! Idekint ez közép alja, de nem voltam olyan hülye, hogy itt költsem el, megtartottam az otthoni életem ha nyaranta hazamegyek arra a pár hónapra, ebből a pénzből otthon úgy élek mint a király!
2023. máj. 10. 06:53
 14/18 A kérdező kommentje:
Érdekel a szak, nem az van, kedves #9-es, hogy unnám, inkább az a bajom hogy sok tárgy ráépüléses, és elosztják őket tavaszi/őszi felvevéses tárgyaknak. Ez totál belassítja az egészet. És nehéz mellette olyan diákmelót találni, amivel még egy kis pénzt félre is tudnék tenni, és normálisan fizetne. B-kat jogsira gyűjtök, mert ma már a legtöbb álláshoz elvárt, akkor is, ha amúgy nem kell sehova furikázni, de valamivel bele kell kötni a jelentkezőkbe. :/ Kicsit félek, mert elég riasztó sztorikat hallok a munkaerőpiacról. Hogy nem fogok kellen is sehova, ha tanult vagyok. De köszi a megnyugtatást, akkor annyira nem vészes a helyzet, mint amennyire szeretik falra festeni az ördögöt.
2023. máj. 10. 09:26
 15/18 anonim ***** válasza:
34%
Persze, mert az emberek inkább hőbörögnek, mint hogy beismerjék, hogy saját magukon is változtatni kellene valamit, vagy tenni kellene azért, hogy több lehetőségük legyen. Az pedig ndm igaz, hogy ha tanult vagy, nem fogsz kelleni sehova. Ez inkább a tanulatlanokra jellemző. Nem biztos, hogy elsőre már valami hiper-szuper helyet találsz, sőt, valószínű, hogy nem, de el kell kezdeni valahol. Tapasztalattal màr egyre jobb lehetőségeid lesznek. És ne másokra hallgass + ne takarózz dolgokkal, hanem csak a célra koncentrálj, hogy vegyenek fel valahová. Jelentkezz minèl több helyre.
2023. máj. 10. 12:51
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Azt még hozzáteszem, hátha bátorít kicsit, hogy én nem ismerek olyat a szakomról, aki munkanélküli lenne.
2023. máj. 10. 12:58
 17/18 A kérdező kommentje:
15/16-os, köszönöm szépen a biztatást, már vannak terveim és meg is fogom valósítani őket, halasztással, de befejezem, mert mindenképp szeretnék azért dolgozni is, minél előbb pakol félre az ember a jövőjére, annál könnyebb lesz később. Amit csak lehet, megteszek, nem hiszek benne, hogy csak mert válság van, kevesebb esélyem lenne a nyugdíjas éveimre összetenni annyit, hogy kényelmesen megéljek belőle. Nem kell nagy luxus, sosem vágytam rá, de jó, ha van annyi, hogyha bármi történik, ne fogahúzott pofákat vágjak, ha hozzá kéne nyúlni kisebbecske összegekhez. <3 Mindenkinek köszönöm, aki így, vagy úgy, de segített a döntésben. :)
2023. jún. 9. 00:31
 18/18 anonim ***** válasza:

Szia! En ot eve vegeztem japan szakon, a Karolin. Megcsinaltam az origo komplex b2-t meg a jlpt n3-at. Illetve angolbol komplex C1, szakmai komplex b2, meg nemet komplex alapfok. En se ezzel a komoly diplomaval helyezkedtem el, hanem a szakmammal. En tanar szerettem volna lenni, de kb. a masodik evben mondtak el, hogy azok nem lehetunk, mert tanari vegzettseget, meg a MA diploma sem ad, ahhoz kellett volna meg egy eves atkepzes az ELTE-n… szoval vicc az egesz. azokat sajnalom, akik most allnak felveteli elott, es bele vannak melegedbe az animekbe, meg csomo mas lenyegtelen dologba… Aztan csodalkoznak, hogy egyaltalan el tudjak e vegezni a szakot vagy ha el is vegzik kapnak e munkat a nagy forditok xd elmondom neked, az eddig Karolin vegzett kb, 1000 fobol, talan 50-100 ember, ha a nyelvvel kapcsolatosan vallal munkat.

Egy jobb szakmanak tobb ertelme van. A tobbire meg ott van a chatgpt

nov. 30. 19:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!