Egyetem külföldön vagy fogorvosi egyetem?
Sziasztok:)
Egy kisebb-nagyobb dilemmám van, amiben a véleményetekre lennék kíváncsi.
Hamarosan 20 éves leszek, jelenleg gazdálkodási és menedzsmentet hallgatok, most fejezem be a második félévemet. Mikor tavaly pályát kellett választanom, eléggé bizonytalan voltam, sőt még azt mondanám, hogy most is az vagyok, talán ezért is írom ezt a monológot.
Amit tudni kell rólam, hogy mindig is két nagy álmom volt: hogy fogorvos legyek és hogy világot láthassak. Még általános iskola 5. osztályában találtam ki, hogy én márpedig fogorvos szeretnék lenni és ez azóta sem ment ki a fejemből, pedig lassan 10 éve már. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból, nagyon szívesen tanulok a fogakról, illetve en bloc az emberi anatómiáról. Ennek ellenére mégis a közgazdász útra terelt az élet, ugyanis a végzős évemben teljesen elvesztettem a hitemet magamban és inkább meg sem próbáltam, hogy felvennének-e. Ezt utólag szörnyen bánom, hogy meg sem adtam az esélyt magamnak.
Idén jelentkeztem Svédországba egyetemre, ugyanúgy egy gazdasági szakra, mint amin most is vagyok, mert teljesen őszintén nincsen bajom a közgazdaságtani tárgyakkal sem. Szerintem ez is egy érdekes téma, de szenvedélyem egyáltalán nincs iránta. Úgy, mint a fogorvosi pályáról nem álmodozom, nem áhítozom iránta.
A svéd egyetemre felvettek. Nagyon örülök is neki, mert a külföldön élés szintúgy egy olyan régi álmom, mint a fogorvosi hivatás. Imádok nyelveket tanulni, egy skandináv nyelvet már a Skam sorozat óta elsajátítanék. Azt is tudom, hogy külföldön, főleg Svédországban, remélhetőleg színvonalas életet tudnék élni diplomázás után, így az az álmom, hogy világot láthassak megvalósulhatna.
Most, hogy dönteni kell viszont újra felmerült bennem, hogy milyen szívesen tanulnék fogorvosnak. Szerintem ez mindig is egy álmom marad, mert az istenért sem tudom elfelejteni, pedig esküszöm próbálkozom. De nem tudom érdemes-e feladni egy olyan lehetőséget, mint a külföldi egyetem, egy olyan dologért, ami lehet meg sem valósul. Nincs se kémia, se biosz emelt érettségim, ezt mind meg kéne csinálnom egy év alatt. Ellenben a végzős énemmel mostmár maximálisan hiszem, hogy képes lennék teljesíteni őket, de azért nagyon is benne van a pakliban, hogy mégsem vennének fel. Akkor pedig ott lennék 21 évesen, anélkül, hogy bármit is letettem volna az asztalra időhúzás nélkül. Az is fontos szempont, hogy 2 állami félévem már elveszett, így pont 10 marad, amennyi a fogorvosi is. Ha csúsznék, ami szintén esélyes, akkor elég summás összegeket kéne kifizetnem.
Mit gondoltok erről?
Kérlek, senki se támadjon nekem, mert tudom, hogy ez gyakori kérdéseken jellemző hozzáállás. :) Csak a véleményetekre vagyok kíváncsi, nem várom a megváltást senkitől.
Köszönöm, ha elolvastad és még inkább köszönöm, ha meg is osztod a gondolataidat velem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!