Technikum vagy gimnázium?

Figyelt kérdés
Felvettek nemrég középsuliba német kéttannyelvű turisztikára. Anyukám mindenképp szakmát akar nekem . Viszont engem ez egyáltalán nem vonz. Talán a turisztika amire azt mondom ,hogy oké,de azt se az álomszakna ,nem mondom ,hogy azt fogom dolgozni.Épp azt mondja ,hogy menjek el inkább pénzügyi suliba ,lebbezzünk fel ,mert nekem több eszem van ennél ,a pénzügy nagyon jó. És utána bármilyen írányba vihetem az életem ,akár egyetemen is tanulhatok bármelyik szakon (ami szerintem nem tuti ,mert vabnak érettségi elvárások ,és egy 5-6 éves technikum után még scúszok egy évet ,azért azt későnek gondolom egy egyetem elkezdéséhez. Mármint ,mire abból karrier lesz.)Viszont a mostani sulim az inkább jobb(gimis általános),és ott is szivesen maradnék. De azt mondja egy sima érettségivel semmire se megyek. Az a baj nem tudom mi érdekel. Nagyon tág érdeklődési köröm van. Tantárgyak közül érdekel a magyar,a fizika,biólogia,informatika,a nyelvek,de egyébként tényleg nyitott vagyok bármire. A technikum azért előny ,mert ott havonta van ösztöndíj. Ami azért valljuk be nem rossz. Apukám viszont azt mondja maradjak a mostani sulimba a gimiben,meg is van hozzá az eszem és majd utána egyetem mellett dolgozok. Nem tudom ,néha nagyon bele tudom magam képzelni a turisztikára vagy valameliyk szakmába ,de néha sírni tudnék az egésztől. Elképzelésem talán az ,hogy ha nagy leszek légiutas-kísérő leszek ,vagy színész. Vagy ha komolyabb hivatáson gondolkozok akkor az orvosi-informatika . Vagy tényleg bármi, fogalmam sincs. Tovább lehet tanulni egy technikumból bármilyen szakra? Nem késő esetleg ? Valaki valami tanács? Előre is köszönöm .

2023. ápr. 30. 22:47
 1/6 anonim ***** válasza:
36%
Orvosira biztos nem.
2023. máj. 1. 00:19
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha egyetemre tovább tudsz menni, akkor gimi. Ehhez kell sok szorgalom és ész is. Anyád nem akar 18 éves korod után finanszírozni. Nekem ez jön le.
2023. máj. 1. 00:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, ha szakmát szeretnél, nem fontos a gimnázium. Illetve akkor éri meg a gimnázium, ha egyetemre készülsz.

Amúgy egyetemet (meg bármilyen tanfolyamot, tanulást) soha sem késő elkezdeni.

2023. máj. 1. 02:02
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem vagy biztos a turisztikában, akkor maradj inkább a gimnáziumban. Így nemcsak időt nyersz és megszabadulsz 5 év lehetséges kínszenvedéstől, hanem az egyetemi bejutási esélyeid is jóval magasabbak lesznek. Technikumból ugyanis emelt érettségit tenni legfeljebb magántanárral lehetséges.
2023. máj. 1. 07:47
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Gimnázium. Én úgy értelmeztem, hogy nagy eséllyel szeretnél egyetemen továbbtanulni. Ehhez pedig a gimnázium biztosít olyan felkészítést, amit nagy eséllyel egy technikumban nem kapnál meg. Például a természettudományos tantárgyak technikumban elég gyatrán állnak, de nyelvoktatásban is a gimnázium a nyerő.
2023. máj. 1. 09:22
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Amennyiben az orvosi is a lehetséges célok között szerepel, mondjuk úgy, jelentős hátrányból indul az, aki technikumba jár. Az orvosira kötelező a biosz emelt érettségi, emellé pedig kell még egy kémia vagy fizika emelt érettségi.

Mivel a turisztikai technikumban egyáltalán nem tanítják ezeket a tárgyakat, csupán 9-edik évfolyamon van egy komplex természettudomány tantárgy, így ahhoz, hogy érettségizhess egyáltalán ezekből a tárgyakból, magánúton, önszorgalomból meg kell tanulnod a teljes tananyagot, majd osztályozóvizsgát kell tenned belőlük. Ez a feltétele az érettségire bocsátásnak. És ez a felkészülés sok-sok időt és pénzt igényel.

És ezeket olyan szinten kell megtanulnod, hogy a felvételinél azok lesznek a versenytársaid, akik valamelyik gimi természettudományos specializációjú tagozataira járnak, és gimnáziumi keretek között megkapják az emelt biosz és kémia/fizika felkészítést.

Nyilván nem lehetetlen így felkészülni, de ez nagy fokú elkötelezettséget igényel, illetve finanszírozni is szükséges az extra órákat. Jellemzően nem technikumokból jutnak be a felvételizők az általános orvosi karokra.

2023. máj. 1. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!