Milyen az értékelhetetlen szakdolgozat?
Akinek már dobták vissza szakdolgozatát min hasalt el? Van olyan, hogy egy teljesen kész szakdolgozat annyira rossz legyen, hogy el se engedjék bírálatra? Mi kell ehhez, hogy ennyire vacak legyen?
Nemrég fejeztem be a szakdolgozatot, rengeteget szenvedtem vele, még nem kaptam rá visszajelzést, de nagyon félek, hogy visszadobja a konzulensem és értékelhetetlennek titulálja. Én is érzem, hogy ez most nem lett sajnos a legjobb minőségű munka, de elviekben minden kötelező elemet tartalmaz. Akinek esetleg vissza lett utasítva az utolsó pillanatban tudott még rajta javítani annyira hogy elfogadják?
Nekem egy ismerősömmel történt meg, a külsős bíráló dobta vissza. Mivel egy teljesen új szak volt, és az első szakdolgozatok születtek, azt gondolom, hogy a külsős bírálónak eltérő elképzelése volt arról, hogy milyen követelményeknek kellene megfelelnie, mint a konzulensnek.
Ha a megadott követelményeknek megfelel, akkor nem lehet gond. Akkor esetleg súlyos szakmaiatlan következtetések, esetleg plágium miatt lehet visszadobni a dolgozatot.
De ez ugye nem pont az, amit Te kérdezel, hanem hogy át sem engedi a konzulens: hát, ez már konzulenstől függ, és ezért van szükség arra, hogy vele egyeztess a részekről, az elkészült részeket elküld neki. Mert ha rád lett bízva, de Te hanyag voltál, rázúdítasz hirtelen valami összecsapott munkát, akkor érthető, ha nem engedi tovább, és sokat már nem tudsz rajta javítani.
Ha követted a konzulensed útmutatásait, akkor nemigen van okod aggodalomra. Ha nem konzultáltál rendesen vagy nem csináltad meg, amit a konzulensed javításra jelölt ki, akkor lehet gond.
Én 5 esetről tudok a környezetemben
- plagizált, több oldalt egybefüggően (külső bíráló vette észre, karó is maradt)
- a konzulens teljesen más szemléletű volt, mint a külső bíráló (külső bíráló javasolt elégtelent, ezt a tanszékvezető felülvizsgálta és továbbengedte, sikeres védés lett, sőt, a munkát konferencián is bemutatták)
- a külső bíráló vagy elmebeteg volt vagy csak a tanszék iránti rosszindulatból akarta megvágni az illetőt (ezt kiadták 3. bírálatra, sikeres védés lett belőle)
- a munka egy kísérletre épült, ami nem sikerült, megismételni meg már nem volt idő, ezt a konzulens kaszálta el, karó is maradt
- a munka egy kísérletre épült, ami nem sikerült, megismételni meg már nem volt idő, a maradékot próbálták feltupírozni, amennyire lehetett, és mivel nem a hallgató hibája volt, a konzulens átengedte, ezt a külső bíráló kaszálta el, karó is maradt
Hasonlóan vagyok, túl tág a téma, kicsit ilyen "mindenbe belekapok"-fajta lett a szakdolgozat, ezt is, azt is felületesen tekintem át csak.
A konzulenssel 2x találkoztam, max helyesírási és stilisztikai hibákat javított.
Jövő héten le kell adni, de 2 hete szabin van... Szóval hétvégén lesz, ami lesz, elküldöm, aztán viszem köttetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!