Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Így bekerülhetek egyetemre?

Így bekerülhetek egyetemre?

Figyelt kérdés

3,7es átlagom van.

Megy ez jobban, csak most szabadultam ki egy mentális állapotból.

Nem értek az egyetemhez, nem tudom mit néznek stb..

Infóval terveznék tovább menni. 10.es vagyok

2023. márc. 16. 00:35
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az érettségi eredmények a döntő fontosságúak. Ha azokra jól felkészülsz és sikerül magas százalékot elérned, akkor nem baj, hogy az évvégi jegyeid kicsit rosszabbak.

Egyébként jegyekből csak az utolsó két tanult év számít, úgyhogy az idei jegyeid (egy-két kivételtől eltekintve) nem fontosak. Jövőre tedd oda magad és az érettségi tárgyakra koncentrálj.

Minden esélyed megvan rá, hogy bekerülj egy jó egyetemre.

2023. márc. 16. 00:41
 2/5 anonim ***** válasza:
93%
10.-ben konkretan semmi koze nincs a tovabbtanulashoz a jegyednek. Majd ha odajutsz 12.-ben, latni fogod, hogy a felvi sem keri. Csinalj nyelvvizsgat is, vagy ketto emeltet, hogy kimaxold a 100 tobbletpontot.
2023. márc. 16. 01:16
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

#2: Azért ez így nem teljesen igaz. Nem írta milyen suliba jár, ha nem gimnáziumba, akkor nem biztos, hogy lesz 11-12. osztályban természettudományos tárgya és akkor azokból nem tud mást vinni, csak a 9-10-es jegyeit. Ezért írják minden hivatalos oldalon azt, hogy utolsó két tanult évvégi jegyek számítanak, nem pedig azt, hogy a 11-12-es jegyek.

Illetve jövőre egyetemenként is változó lesz, hogy mire kaphat többletpontot. Az emeltekért pl pont nem fog mindenhol járni a plusz pont, vagy ha adnak is érte valamennyit, jó eséllyel nem 50-et emeltenként. Nyelvvizsgáért is egyetemenként változó, hogy mennyit adnak majd, olyat is láttam, hogy az angol/német valahol többet fog érni, mint a spanyol/olasz/francia, sőt olyan is van, ahol csak az angol/német nyelvvizsgáert fog járni pont, egyéb nyelvekért nem. Ezért erről nem lehet már úgy tanácsot adni, ha nem tudjuk pontosan melyik egyetem és azon belül milyen szak érdekli.

2023. márc. 16. 01:47
 4/5 anonim ***** válasza:
81%
Azt irta, hogy infoval megy tovabb, akkor gondolom, hogy nem a biosz, kemia jegyei aggasztjak. Illetve kulonosebben nem fejtette ki, hogy az infon belul milyen szakra menne, es meg azt sem tudjuk 100%-ig pontosan, hogy milyen rendszer lesz 2024-tol. En a jelenlegi rendszerrol mondtam el, hogy milyen. Ha mire 12.-es lesz es pl a corvinusra jelentkezne gazdinfora, semmivel nem valtozna a helyzete, annyi, hogy ha angolbol emeltezett meg angolbol van nyelvvizsgaja, utobbira nem fog kapni tobbletpontot. De errol mar az egyetemek fele kitette a tajekoztatot meg tavaly.
2023. márc. 16. 02:36
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

#4: Nem hinném, hogy az infó jegye aggasztja, ugyanis abból egyik év sem számít. Ellenben egy természettudományosé igen, függetlenül attól, hogy milyen szakra megy tovább.

Ha utánanéztél volna, akkor a felvin megtaláltad volna, a 2024-es pontszámítást. Egy-két apró részlet valóban hiányzik (pl ahol szerveznek szóbeli elbeszélgetést, ott pontosan mire lesznek kíváncsiak), de minden egyetemnek fel kellett már töltenie, hogy 2024-től mit fogadnak el a többletpontokhoz. Pontosan azért, hogy a mostani 10-11. osztályosok már tudjanak tervezni. De én is éppen azt írtam, hogy mivel nem írt konkrét szakot, egyetemet, ezért a többletpontokban nem tudunk segíteni, mert jövő évtől nem lesz egységes.

A jelenlegi rendszerre valóban igaz amit írtál, de a kérdező szempontjából irreleváns, sőt egyenesen zavaró, mert ha vakon elhiszi neked, hogy az ő esetében is elég lesz a két emelt a 100 pluszhoz, akkor óriási pofáraesés lehet belőle, ha későn derül ki, hogy mégse úgy van azon a szakon.

"ha angolbol emeltezett meg angolbol van nyelvvizsgaja, utobbira nem fog kapni tobbletpontot"

Ez a szabály eddig is így volt, ezt pont nem 2024-től fogják bevezetni.

2023. márc. 16. 03:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!