Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Jogász szakos diplomával...

Jogász szakos diplomával nehéz az érvényesülés ?

Figyelt kérdés
Mi a véleményetek a külföldi jogász - LL. B ( Anglia ) képzésről?

2023. jan. 24. 18:11
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:

3as a skót példa kb Európában az egyik legextrémebb, mert a skót jog egy vegyes jogrendszer, alapvetően a romanista jogcsaládba tartozik, de commonl law jegyeket is hordoz, pl. hogy alig kodifikált. Nyilván így elég egyedi a helyzete, kontinentálisnak nem eléggé kodifikált, case lawnak meg nem eléggé esetjog alapú.

Egyébként a UK rendszerét Európa többi részéhez hasonlítani szintén nincs kb semmi értelme, mert az egy common law jogrendszer, számos olyan eleme van, amit a kontinentális Európa jogrendszerei nem ismernek és vice versa.

A külföldi elhelyezkedésről én azt hallottam, hogy valóban korlátozottabb a jognál, de előfordul. Nyilván az elsődlegesek a nemzetközi szervezetek, EU szervei, ECHR, Hágai Bíróság, NGO-k stb. De az üzelti világban is előfordulhatnak olyan területek, amiknek a jogszabályi háttere EU jog alapú, és ott előfordulhat, hogy akkor is bekerülhetsz egy pozícióra ha nem az adott országból van a diplomád (pl. compliance, adatvédelem stb.). Ismerek olyan sztorit is, ahol a srác UK diplomával került be a londoni Clifford Chancehez és később associateként egy évig átmehetett a párizsi irodába dolgozni. Ez azért érdekes, mert ugye a francia jog szintén kontinentális jog, míg a brit common law, ő mégis át tudott menni dolgozni. A YOutube csatornáján bezsél róla: Liam Porritt.

2023. jan. 30. 00:07
 32/42 anonim ***** válasza:
49%

Kedves Kérdező,

Sajnos nem saját tapasztalat de nagyon közeli ismerősöm tanult jogot egy nagyon erős brit egyetemen. A képzés nagyon színvonalas, az oktatók nagyon jók, a körülmények szintén. Az egyetemen lévők komoly része eléggé woke, szóval ezek a szélsőlibsi dolgok mennek rendesen, de mivel nagyon sok országból jönnek össze emberek, mindenki megtalálhatja a társaságát. Ha nem vagy annyira érzékeny az ilyesmire akkor főleg, én pl. elvagyok itt is ott is érted. A lakhatás meg az élet elég drága.

Az oktatás a jogrendszer (common law) sajátosságai miatt erősen eltér az ittenitől, a jog egy jelentős része nem írott jogszabályokból, hanem akár egészen régi bírói döntésekből származik (precedensek), ezek megismerése, kutatása és prezentálása egy perben a UK-ban meghatározó. Nagy hangsúlyt fektetnek az érveléstechnikára és vizsgák helyett elég gyakran kell beadandókat készíteni. A verseny elég kemény, a nyelvet és a szaknyelvet nagyon ismerni kell, viszont ha egy előnye van a wokenak számunkra az az lehet, hogy a diversity népszerűsége miatt a nagyobb brit ügyvédi irodák szívesen veszik ha más országok tehetséges jogászai is dolgoznak náluk.

Írd be pl h Clifford Chance diversity vagy Freshfieds diversity és nézz rá.

2023. jan. 30. 00:17
 33/42 NTBS ***** válasza:
Szerintem tanulj itthon és maradj is itt.
2023. jan. 31. 16:08
 34/42 anonim ***** válasza:

Én nem akarok a vitába becsatlakozni, csak egy valamit szeretnék megemlíteni: létezik ilyen, hogy honosítás. Én beszéltem olyan 2 jogásszal, akik külföldi egyetemen végeztek, az egyik abból úgy emlékszem Angliában. Mindkettő évekkel később hazajött. Hogy miért, azt nem tudom, de honosítatták a diplomájukat. Ezt azt jelenti, hogy itthon egy egyetemen a szükséges tárgyakból záróvizsgázol. Az már más kérdés, hogy elég nehéz lesz úgy, hogy amúgy nem tanultad az évek alatt a magyar jogot, de azért ők is meg tudták csinálni. Közben meg már itthon dolgozott az egyik valamilyen nemzetközi ügyfélkörű irodában, a másik valamilyen gyógyszeripari vállalkozásnál. De hogy kinek hogy jön össze az élet, az nagyon eltérő és egyéni, illetve azt nem tudom, hogy ők alap-és mesterképzést is elvégezték külföldön, vagy hogyan csinálták. Viszont, mindkettő végül hazajött, aminek feltételezem nem az volt az oka, hogy hiányzott a család.

Ilyen "EU-jogász" nagyon kevés van, magyar jogi végzettséggel + EU ismeretekkel/szakképzéssel elhelyezkedni külföldön nagyon kevesen és csak a legügyesebbek tudnak, ebből kár kiindulni. Konkrétan egy ilyen ismerősöm volt az Eltén, aki egy rangos nemzetközi perbeszédversenyen első helyet ért el, indult francia nyelven és angol nyelven is, többször volt ilyen-olyan helyezés, és kapott állásajánlatot talán az Európai Parlamenttől, vagy másik EU szervtől. Az egyetem elvégzése óta Luxemburgban él és dolgozik, csak látogatóba szokott hazajönni, közben meg már párkapcsolata is van odakint, eljegyzés is volt egy luxemburgival, ha megházasodik és gyerek is lesz, nem hiszem, hogy már valaha is visszatelepülne. De az ilyenek rendkívül ritkák és tényleg nagyon-nagyon okosnak kell lenni. Ő viszont eleve nagyon gazdag családból származott, nem okozott problémát a nyelvtanulás és az egyetem finanszírozása és mivel mellé még tényleg tehetséges és szorgalmas is volt, szerintem itthon is jól megélt volna.

2023. febr. 15. 09:04
 35/42 A kérdező kommentje:

Èn nem honosítani akarom a diplomámat hanem LL. B alap jogi képzésre szeretnék jelentkezni.

Számomra logikátlannak tűnik, hogy ha be tudom fejezni a képzést ne lenne munkám! Három èv angol tanulás után angol környezetben nem hiszem,hogy a nyelv gondot okozna!

2023. febr. 15. 19:28
 36/42 anonim ***** válasza:
55%
Akkor hajrá. Miért minket győzködsz? Menj, és csináld.
2023. febr. 15. 19:29
 37/42 anonim ***** válasza:
59%

Három év angol tanulás? Hát az nem sok:)

De a 36-nak igaza van, akkor menj

2023. febr. 15. 19:35
 38/42 A kérdező kommentje:

Tévedés!

Èn senkit sem akarok meggyőzni!

Én úgy gondolom, hogy angol diplomával angol környezetben labdába rúghat egy magyar anyanyelvű is!

2023. febr. 15. 20:05
 39/42 anonim ***** válasza:
Oké... hajrá.
2023. febr. 15. 20:07
 40/42 anonim ***** válasza:
40%

Nem egy magyar ismerosom van angliaban aki ugyvedkent dolgozik,kanadaban is van magyar ugyved ismerosom es az allamokbol is ismerek egy magyart aki az eskudtek koze tartozik (o mar allampolgar)

Ne hallgass rajuk, fogsz tudni kint is ervenyesulni jogi vegzettseggel de NE hallatszodjon vagy latszodjon az angolodon hogy te kulfoldi vagy. 2-3-4 ev alatt zerora leviheted az akcentusod angolul cserebe magyarul lesz de jobb ilyenkor 100%-ig anyanyelvunek hangzani

En egyetem alatt megvaltoztattam a vezetek es a keresztnevem is, meg a vegzes utan 2 evig volt magyar allampolgarsagom is aztan felvettem a britet a magyart pedig leadtam

Barmit meglehet oldani csak akarni kell

Par ev utan pedig eltudod tuntetni a magyarsagodat teljesen enis ezt tettem

2023. ápr. 4. 20:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!