Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Jogász szakos diplomával...

Jogász szakos diplomával nehéz az érvényesülés ?

Figyelt kérdés
Mi a véleményetek a külföldi jogász - LL. B ( Anglia ) képzésről?

2023. jan. 24. 18:11
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
100%
Akkor hajrá. Én szóltam.
2023. jan. 25. 14:00
 12/42 A kérdező kommentje:
Az tény, hogy oda már megfelelő szintű nyelvismeret birtokába kell rendelkeznie a jelöltnek. Aki ott végez, három év alatt angol nyelvterületen szerintem kompetens lesz jogi állások betöltésére.
2023. jan. 25. 14:12
 13/42 anonim válasza:
72%
Tekintve hogy ugye Angliában angolszász jogrendszer van ami elsősorban nem a római jogra épül mint nálunk vagy a legtöbb Eu-s országban azt hogy itthon ezzel dolgozz kapásból elfelejtheted. Másrészt igenis nagyon eltérő a jogrendszer a különböző országokban, a nemzetközi jog meg elképesztően általános és nagyívű számomra nem lenne olyan kielégítő mint elmélyülni egy ország jogrendszerében ami nyilván komolyabb és részletekbemenő, de ezt mindenki döntse el magának. Emellett iszonyatos költségekkel jár és szerintem a brexit óta egyáltalán nem olyan jó móka meg egyszerű ott élni,drága a megélhetés is. Bárhogy is igyekszel nyilván egy akadályt jelentene az hogy az angol nem az anyanyelved és igenis eleinte biztosan kevésbé alkalmaznának. Az egyetenek is rendkívül drágák kint. Persze jól hangzik de ha ilyen komoly ambícióid vannak megsúgom, itthon is elég kihívással jár elvégezni a jogot viszont ha eleg hamar elkezdesz gyakorlatozni pl. Ami egy kiváló alkalom az ismerettségek kötésére és a szakmai gyakorlat megszerzésére akkor biztosan előnnyel indulsz. Nem tudom pontosan mi szeretnél lenni, de bármilyen területen szeretnél elhelyezkedni a jog egy időigényes dolog ezt érdemes az elején elfogadni és nem siettetni.
2023. jan. 25. 15:31
 14/42 anonim ***** válasza:
100%

Én ugyan itthon végeztem, és itthon is "érvényesülök" (= vagyis itthon dolgozom). Az indulást nehéznek éreztem, viszont azóta imádom; az itteni városi legendák fele nem igaz (pl. hogy ne is reménykedj semmiben, ha a családod háromnegyede nem befolyásos ügyvéd vagy politikus, stb.).

A valóság az, hogy jónak kell lenni, keményen kell dolgozni, és az elején nem fogsz meggazdagodni egy csettintésre. Bizony, ez így van - szerintem a legtöbb szakmában. Viszont ahogy haladsz előre, egyre jobb és elismertebb leszel, úgy fog kiépülni az egzisztencia is.

Aki gyorsan akar meggazdagodni, és más nem érdekli, az ne ezt a pályát válassza. Aki hivatást akar, amivel akár még 90 évesen is dolgozhat, és amiből életkorának megfelelően szépen meg tud élni - ha dolgozik -, akkor ez szuper választás.

2023. jan. 26. 10:17
 15/42 anonim ***** válasza:
32%

Kedves EU/NJ kolléga! Mondjuk a kontinentális jogrendszerben a jogszabályok 90%-a közigazgatási jog, ott meg nem érvényesül az EU-s jogszabályok elsődlegessége. Mondj kérlek, három-három külföldön élő, világszerte ismert magyar EU vagy nemzetközi jogászt (lehet halott is).

Kedves kérdező! Végezhetsz Britanniában (ha bírod pénzzel/kapacitással), de soha nem fognak elfogadni, mert idegen vagy. Nemhogy lordkancellár nem leszel, de még irodatulajdonos ügyvéd sem. Haza pedig nem jöhetsz jogásznak, mert a magyar jogról halvány ideád sincs (meg úgy a kontinentálisról en bloc). Amúgy aki ügyes, jól dolgozik, simán lehet magyar jogászként itthon (akár nemzetközi irodában) bárki.

2023. jan. 26. 22:47
 16/42 anonim ***** válasza:
96%

Ez a kontinentális vs angolszász jog elválasztás nagyon túlzó, pedig nincs olyan nagy különbség: a híres-neves common law országok is mára már dugig vannak jogszabályokkal. Hidd el, anélkül befulladna a közigazgatás és az igazságszolgáltatás. Oké, a bírói döntéseknek elvileg nagy szerepe van. De miért, talán a kontinentális jogban nem? Kezdő ügyvéd vagyok, és ahogy veszem át a jogterületeket, azt látom, hogy a bírói gyakorlat ismerete nélkül a jogszabályok egy része értelmezhetetlen. pl: "a végrehajtási jog elévülését a végrehajtási cselekmények szakítják meg". Oké, ez a szabály, de mik azok a végrehajtási cselekmények? Erre van egy bevett felsőbírósági gyakorlat, amelynek ismerete nélkül az ember könnyen véthet hibát.

A jogászi mentalitás pedig mindenhol ugyanaz: szabályok tanulmányozása, rendszerbe foglalása, azoknak az életre való alkalmazása. Nem mondanám, hogy feltétlenül előnye van egy itthon végzett jogásznak egy Angliában végzettel szemben, ha itthoni elhelyezkedésről van szó. Talán a merevebb helyeken, mint a közigazgatás, a magyar diplomás lenne a nyerő, de ott, ahol szerepe van az angol jogi szaknyelvnek (ahol annak ismerete az adott irodának kemény milliókat jelenthet bevételben!), szerintem semmivel se indul rosszabb helyzetből az Angliában végzett személy. Már ha egyáltalán haza akar térni ide dolgozni.

2023. jan. 27. 14:35
 17/42 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy lehet e ide konkrét személy nevét kiírni, aki LL.B képzést végzett, de egy csomó EU ból èrkezett ember van a neten. Írd be a keresőbe.

A másik dolog, hogy èn tudok olyan magyar ügyvédet, aki az USA ban bejegyzett ügyvéd!! ! Szóval nem gondolnám, hogy aki angol LL.B képzésen vesz részt, az ne tudna èrvènyesülni.

2023. jan. 28. 07:50
 18/42 anonim ***** válasza:
100%

De azt tudod, ugye, hogy az LLM nem az alap jogi képzést jelenti? Diplomás jogászok szakjogász-képzése, ami nem is kötelező. Persze, hogy azt már csinálhatod bárhol - ha egyáltalán csinálsz. Nekem is van olyan ismerősöm, aki angliai LLM-képzést csinált, de a magyar jogászképzés után, nem helyett! És távoktatásban, online csinálta, kiment kb. kétszer vizsgázni. Azóta is itthon dolgozik.

Általában azok csinálják ezeket, akiknek pontot jelent a pályázataiknál (ügyészség, bíróság, vagy tanítani akar). Az ügyvédek meg nem nagyon, mert nekik ez semmire nem kell. Vagy, ha egy terület érdekli, megcsinálja később, akár 50+ évesen csak úgy.

Ami egy itthon dolgozó ügyvédnek kell, az az itthoni szakvizsga. Anélkül is lehet egy EU-ban végzett jogász itt ún. "európai közösségi jogász", de limitált jogkörrel járhat el egy magyar ügyvédhez képest, ha nincs magyar szakvizsgája.

Ez fordítva ugyanígy van, ha kimegy valaki, és kinn akar dolgozni itteni végzettséggel.

2023. jan. 28. 09:54
 19/42 A kérdező kommentje:
Én LL. B. képzést írtam.
2023. jan. 28. 10:06
 20/42 anonim ***** válasza:
100%

Az meg itthon nem lesz elég, mert nálunk nincs jogi alapképzés, és nem 7 félév, hanem 10 a jogi egyetem.

Szóval olyat akkor végezz kinn, ha itthon nem akarsz utána jogászként dolgozni.

2023. jan. 28. 10:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!