Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Gépészmérnöki képzésen mennyir...

Gépészmérnöki képzésen mennyire van szabadkezes ábrázolóigeometria?

Figyelt kérdés
Nagyon nem megy nekem ez itt technikumon, viszont szeretnék egyetemre menni
2022. nov. 4. 13:58
 1/8 anonim ***** válasza:
44%
Kockáspapírra nem vagy képes skiccelni? A gépészmérnökin már valamilyen CAD programban kell nyomnod!
2022. nov. 4. 14:56
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Amikor tanultam elég volt a felismerhetőség, pedig akkor még nem volt komputer, amikor meg tanítottam a BME Gépgyártás-technológia tanszéken már volt komputer, meg nyomtató, meg elfogadnak idomvonalzók által szerkesztett rajzokat is, mert főleg a körök, ívek szoktak torzak lenni, de megnyugtatlak, egy kis gyakorlással bele lehet jönni, hogy olyan szinten ábrázolj, ami már elfogadható.

Nem ez a lényeg, hanem a szakrajz általános ismerete.

2022. nov. 4. 15:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos még sok egyetemen túltolják a kézzel való rajzolgatást, pl így van a Széchenyin is Győrben. De az alapvetően otthoni szerkesztés, pár beadandó a félév során. Szabadkézzel max vázlatot kell rajzolni órán, ZH-n. Elölnézet, oldalnézet, stb egyszerű testekről, nagyon egyszerű alkatrészekről.

Ne ez tántorítson el, nem hiszem, hogy ezzel lesz a legnagyobb problémád az egyetemi éveid alatt.

2022. nov. 4. 16:06
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Géptervező szakirányon végeztem (ME), első félévben volt ábrázoló, ahol többnyire test transzformálás volt gyakorlaton, második félévben géprajzon kézzel tanultunk csapágyazást, fogaskerekeket rajzolni, harmadik félévben szintén kézzel rajzoltam a beadandókat gépelemek 1-re, nem emlékszem akkor ki rajzolt cadben, de gépelemek 2-n már elég sokan csinálták úgy a hajtóművet, én még akkor is rajzoltam:D pedig akkor már rajzoltunk Creoban. Szakirányon már csak Solid Edge... Viszont felvettem a design alapjait, ahol azt tanultuk, hogyan kell dimetrikusan rajzolnunk, ez igazából akkor jön jól, ha gyorsan fel szeretnél skiccelni valamit (én pl ez pont csináltam ma, zártszelvényből és I tartókból hegesztett tárolót kellett lemodellezni).
2022. nov. 4. 17:30
 5/8 anonim ***** válasza:
A "szabadkezes" nem azt jeleni, hogy nem használsz vonalzót, körzőt, stb.? Mert ha igen, akkor az már segédeszközökkel determinált precíz rajz! Miért lett lepontozva az első válasz?
2022. nov. 4. 19:00
 6/8 anonim ***** válasza:
46%

#5 én két okból nyomtam rá pirosat. Egyrészt, mert a saját tapasztalatommal erősen ellentétes. Másrészt "kockás papír"? WTF? Szabadkézi vagy bármilyen rajz csakis sima papírra, még soha nem láttam vagy hallottam olyat, hogy kockás papírra rajzolni, ki is dobtak volna az első gyakorlatról, ha olyannal jelenek meg.

Szerintem nem járt mérnöki egyetemre az illető. Legalábbis nem Mo-on. Igen, illene ma már szinte csak CAD programokat használni és tanítani egyetemeken, de sajnos sehonnan nem ezt hallom, pedig kollégák azért elég sokfelé végeztek.

2022. nov. 4. 19:20
 7/8 anonim ***** válasza:

A kockás papírt pontosan a valódi "szabadkezes" rajzhoz találták ki, hogy legalább szemre arányos és ezért jól áttekinthető legyen a rajz.

(Az #1 illető pedig tudományegyetemre járt, de azóta sokat praktizált műszakilag is.)

2022. nov. 4. 19:27
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Minket is xopattak rengeteg műszaki rajzzal papíron
2022. dec. 27. 07:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!