Gépészmérnökin matek, fizika milyenek?
Középsulit simán abszolváltam ötös átlaggal, matekból voltam csak hármas, igaz nem foglalkoztam vele havi szinten 1 óránál többet, szóval abból le vagyok maradva rendesen.
Statika, szilárdságtan érdekelt, ezeket középszinten vágom.
Akinek van ideje, azzal szívesen beszélgetnék privátban.
Én nem emelném ki, hogy a gépészmérnöki szak az a matek meg a fizika miatt nehéz, mert ha összeszámolom akkor van összesen mondjuk 50 kredit ami az alapképzésen matek meg fizika. Szóval ez még túlélhető is lenne, mert ez két félév. A bökkenő ott van, hogy ezen a szakon minden nehéz.
És ne is ringasd magad abba, hogy érdekes lesz, mert a tempó gyors és ez már nem középiskola, hogy ami érdekel azt megtanulom, ami meg nem azt meg nem. Beugrók vannak, minimumtesztek, pontosan úgy összeállítva, hogy nehezek legyenek.
Szerintem a másod meg a harmadév is ugyanolyan nehéz, csak akkor az ember már megtanul tételsort kidolgozni, jegyzetelni, odafigyelni, az idejét beosztani.
Vagy nem, és csúszik pár évet, vagy feladja és átmegy mást tanulni.
Persze egyéként jó, meg érdemes is azokkal foglalkozni amit az első mond, csak az egyetem nem arról szól, hogy mennyit tudsz, meg milyenek a készségeid, hanem, hogy azt a 12 hétbe sűrített anyagot ami a követelményben van te mennyire tanulod meg.
A mérnöki dolgok egyébként gyakorlati természetűek, úgyhogy igyekeznék gyakorlati projektekre koncentrálni, akár már középiskolában is.
Az ÓE-n végeztem ezt a szakot.
PTE-en a diákok 80% matek és mechanika miatt hagyja ott. Gyakori a 70%-80% bukás vizsgákon. De annyira nerettentsen el nagy részt a kitartáson mulik hogy sikerül vagy nem. A kőzépiskolai jegyed lényegtelen. kb 3-4 előadás alatt leadták a 4 éves tananyagott, matekból és fizikábol is.
Ha készülni szeretnél matekból keres egyetemi jegyzeteket. rengeteg van a neten. Ami nagy probléma szokot lenni hogy ugy gondolják legalább a hatványozás azonosságai, logaritmus azonosságai stb ismerik a diákok. Ami sok esetben nem igaz igy elvesztik a fonalatt az átalakitásoknál.
Mit szeretnél privátban kérdezni?
Inkább emelt szintű középiskolai tudás kell, különben sokat kell bepótolnod az első félévben.
A matematika, mechanika nehéz tárgyak, főleg BME-n. Bánki, Pollack, GAMF, Dunaújváros könnyebbek. Volt egy olyan mondás nálunk a BME-n, hogy a matematika tanszék dönti el, hogy mérnök leszel-e, a mechanika tanszék pedig, hogy mikor (sokan még a 6-7... félévben is szenvedtek a rezgéstannal, mechanika szigorlattal). A matematika a kreditrendszerben is alapfontosságú a ráépülések miatt. Egyébként később munkában, mérnöki gyakorlatban mi nem szoktuk használni a matematikai bűvészkedéseket, elég a középiskolai tudás.
Próbáld meg, aztán majd kiderül, hogy bírod.
Viszont mindenképpen sokkal több időt kell majd tanulásra fordítanod, mint középiskolában!
Előre is tudsz tájékozódni, készülni, tanulni. Ajánlom a Bolyai sorozatot matematikából. Neten is meg lehet találni pdf-ben. Első félév alapja az analízis, differenciálszámítás, integrálszámítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!