Továbbtanulás emelt kémia érettségivel?
Sziasztok! Jövőre fogok érettségizni, viszont nem tudom eldönteni, hogy melyik szakokat és egyetemeket jelöljem majd meg. 2 szak jöhetne számításba, mégpedig az egyik a kémia alapszak, a másik pedig a vegyészmérnök alapszak. A felvi.hun átbogarásztam már az összes lehetőséget, és az én esetemben ez a 7 variáció lenne opcionális.
Kémia alapszak esetében: ELTE, Szeged, Debrecen vagy pedig a Pannon Egyetem, Veszprémben.
Vegyészmérnök alapszak esetében: BME, Debrecen, Pannon Egyetem.
Alapvetően maga a kémia érdekel, mint tudomány, és annyit tudok, hogy ezzel szeretnék majd foglalkozni. Sajnos a fizika tudásom nem épp kiemelkedő, ezért elég rossz alapokkal indulnék belőle, de az egyetemen a szükséges tudást úgyis eltudom majd sajátítani. Vegyészmérnök esetén viszont gondolom több fizika van, és talán kevesebb kicsit a kémia, ugyanakkor talán jobbak lennének az elhelyezkedési lehetőségek.
Tudom, hogy végső soron nekem kell majd dönteni, de ha valaki tudna személyes tapasztalatokat írni az egyetemekről vagy a szakokról, esetleg leírná, hogy ő hogyan döntene és miért, azt nagyon megköszönném! :)
Korábban gondolkoztam azon is, de rájöttem hogy az egyszerűen nem érdekel.
Egyébként alapszak után terveznék menni mesterszakra is.
Én SZTE kémiára járok. A vegyészmérnökiseknek keményebb a fizika jóval, a kémia pedig lazább. Nagyrészt egyébként közös óráink vannak. Sok mérnökis dögunalom tárgyuk van, nem tudom miért akarná bárki olyannal szivatni magát :D Egyébként meg lehet azt is csinálni, hogy kémia BSc majd vegyészmérnöki MSc így egy pár undi mérnök tárgyat kikerülhetsz.
SZTE-n elég kemény a kémia szak, de ha jó alapokkal jössz, akkor nem pusztulsz bele az elején. Én szeretem, a tanárok is jók, az órák is közel vannak egymáshoz.
Sokan csinálják, hogy kémia Bsc-t végeznek és utána mesterre már vegyészmérnökire mennek. Én személy szerint sosem mentem volna mérnökire, rengeteg unalmas mérnöki tárgy van és a munkájuk sem olyam izgalmas. Gyógyszergyárban dolgozom és látom mik a mérnök kollégák feladatai.
Én az ELTE Kémia szakára jártam és itt is maradtam mesteren, gyógyszerkutató szakiránnyal. Ezután kaptam munkát gyógyszergyárnál, szóval nem panaszkodom.
Ami a Ranking-et illeti:
Kémia szak:
1. ELTE (ha kutatás a célod, akkor erre az ELTE tud a legjobban felkészíteni!)
2. SZTE
3. PE/DE (ha a gyógyszeripar érdekel érdemes a DE-re menni.
Vegyészmérnök szak:
1. BME (ez komolyan a legjobb, hatalmas koponyák vannak ezen a karon!)
2. Pannon Egyetem (sok vegyészmérnök kollégám van innen, nincs baj a tudásukkal).
3. DE (ne, ezt tényleg nem javaslom, semmi extra kutatás vagy kiemelkedőbb oktatók a karon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!