Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan juthatnék el így BSCre?

Hogyan juthatnék el így BSCre?

Figyelt kérdés

Ebben az évben érettségiztem, azonban nem raktam emelt szintű érettségit, vagyis BScre nem jelentkezhettem.

Úgy tervezem, hogy először lerakok egy programtervező informatikus felsőoktatási szakképzést a MATE-TECH-INFO-n, majd jelentkezem egy alapképzésre az EKKE-IK-ra (ugyan arra a szakra).

Az érettségi eredményeim a következők:

- (Közép) Informatika ismeretek: 92%,

- (Közép) Angol nyelv: 98%

- (Közép) Informatika alapismeretek: 88%

- (Közép) Matematika: 77%

(a többi nem lényeges)

Az érettségi eredményeim alapján a FOSZKra 380 pontom van, amivel garantáltan felvesznek.

A képzés alatt tervbe van véve egy angol nyelvvizsga, amire elvileg többletpontot számítanak.

Az igaz, hogy a FOSZK eredményéből is lehet számíttatni felvételi pontot, legfeljebb 400-at?

Kell emelt szintűt raknom informatikából ahhoz, hogy FOSZK után felvegyenek BSCre, illetve még az állam fizeti majd, vagy már csak önköltségesen tudom megoldani?

(Bocsi, ha rosszul fogalmaztam, eléggé stresszes volt az utóbbi pár napom)

2022. júl. 1. 16:02
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

"A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevéllel rendelkező jelentkezőket, ha a képzési terület szerinti alapképzésre nyújtanak be jelentkezést, az egyetem a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél alapján az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel is rangsorolja.

Az alábbiak szerint maximum 400 pont adható a jelentkezőnek:

- jeles minősítés 400 pont,

- jó minősítés 360 pont,

- közepes minősítés 320 pont,

- elégséges minősítés 280 pont"

[link]

2022. júl. 1. 16:16
 2/8 A kérdező kommentje:

Szóval ha jól értelmezem, akkor nem kell emelt szintű érettségit raknom, ha elvégzem a FSZ-t?

Ha ez így van, akkor a nyelvvizsgán kívül mire adnak többletpontot?

Szerintem egy 450 pontot minimum össze kellene kaparnom, hogy labdába rúgjak

2022. júl. 1. 16:20
 3/8 anonim ***** válasza:

A kérdésre nem tudok válaszolni, ahhoz sajnos nem értek. Szerintem nagy butaság volt nem emeltezned, hisz jók az eredményeid. Felesleges időt pocsékolnod a FOSZK-ra. Azt tanácsolom, hogy minnél előbb csinálj egy emeltet és jelentkez BSc-re.

Senkit nem fog érdekelni, hogy van egy FOSZK-od is a BSc mellett, mert az alacsonyabb képzettség, teljesen felesleges.

2022. júl. 1. 16:29
 4/8 A kérdező kommentje:

Hát azt, hogy nem emelteztem legfőképp annak köszönhetem, hogy utolsó év közben jelentkeztem át egy másik iskolába (az előzőben egy percet sem tanultam), így gyakorlatilag mindent nulláról kellett megtanulnom, ennek köszönhetően viszont nem voltam biztos benne, hogy sikerülne egy emelt. (bár így utólag már bánom, hisz szerintem egy 60% fölötti angol emelt, illetve egy informatika alapismeretek simán ment volna, és most itt lenne a kezemben egy ingyen nyelvvizsga).

Az viszont elég gázos lenne, ha átjelentkeznék BScre FSZ-ről, és kibuknék, majd végzettség nélkül maradnék

2022. júl. 1. 16:40
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Először is az EKE-IK-n tavaly 280-as ponthatárok voltak, úgyhogy nem kell izgulnod ( [link] ).

Szerintem kezdd el a FOSZK-ot, ott kiderül az első félévben, hogy fekszik-e neked az informatika. Ha igen, akkor tavasszal tegyél le egy emelt informatika érettségit (valószínűleg az anyagát már tudni fogod, ha nem, akkor néhány dolognak utánaolvasol) és jelentkezz BSc-re! Ha felvesznek, akkor a FOSZK-on jelentkezz be passzív félévre és kezdd el a BSc-t, ha mégsem menne, akkor tudod folytatni a szakképzésen.

2022. júl. 1. 21:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Kell emelt érettségi. Alapkövetelmény. Én nem pazarolnám az időm a FOSZK-kal. Ne legyél ennyire kishitű.
2022. júl. 1. 22:02
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem kell emelt érettségi. :)

"A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevéllel rendelkező jelentkezőket, ha a képzési terület szerinti alapképzésre nyújtanak be jelentkezést, az egyetem a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél alapján az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel is rangsorolja."

2022. júl. 3. 01:02
 8/8 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy valami hasonlót fogok akkor csinálni én is.

Nem tudtam, hogy passzíválhatom a FOSZKot és átmehetek BSc-re, majd ha nem megy, akkor vissza.

Az viszont biztos, hogy hajtanom kell, ugyanis emeltet és nyelvvizsgát is raknom kell, illetve jogsit és kocsit is kell szereznem, hogy normálisan be tudjak járni (busz elég gázos, koleszt meg inkább kihagynám)

2022. júl. 3. 19:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!