Jó vagyok biológiából és kémiából, viszont a magyar és a történelem csak hármasra megy. Lehetek így orvos?
Azért orvosin többnyire az a jellemző, hogy jeles/kitűnő tanulók jönnek a gimiből. Amúgy van aki full kitűnő volt gimiben, mégis megbukott, míg egy 4-es tanuló simán átment mindenből. De én még nem láttam olyat, hogy valakinek 3-asa (vagy rosszabb) jegye lett volna valamelyik érettségitárgyból...
Valóban vannak olyanok, akik csak azt tanulják, ami őket érdekli (pl. ismerek olyan embert, aki egy adott területből TDK-zik és már cikket is írt, míg más tárgyakból 2-es), míg a többi tárgyból csak azt tanulják, ami a "minimum" szint (azaz, hogy ne bukjon meg).
Amúgy orvosin is vannak magolós tárgyak ( A 3 leginkább "telefonkönyv" tárgy: anatómia, gyógyszertan, mikrobiológia, sőt bizonyos szempontból szinte az összes tárgy: pl. minden betegségnek meg kell tanulni a diagnosztikus kritériumait, gyógyszerezését, azok dozírozását stb.)
A bökkenő ott kezdődik, hogy ha valaki később úgy dönt, hogy a betegellátásban és nem a kutatásban helyezkedik el, akkor bármikor jöhet egy olyan sürgős eset, ami nem kifejezetten az ő szakterülete, de nincs idő/lehetőség telefonálni egy kompetensebb kollégának és ekkor csak arra a tudására hagyatkozhat, ami abból a "lesz@rom, csak legyen meg a kettes" tárgyból származik. Utána pedig magyarázkodhat a bíróságon, ha nem jönnek össze a dolgok.
Megtörtént eset: frissen végzett orvos, aki nőgyógyásznak készült, egy nyáron egy falusi rendelőbe "keveredett", amiben az adott nap ő volt az egyetlen orvos (kórház 30km-es körzetben nincs). És ezen a napon behoztak egy férfit növényvédő mérgezéssel. Ha akkor nem tudta volna, hogy miből mennyit kell adni (pedig az ő munkájához ez a tudás nem kellett), akkor ma nem lenne szakorvos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!