Emelt törin, ha van felmentésem kérvényezhetem a dupla szóbelit ?
Sziasztok! Szintemelőt szeretnék tenni ebben az évben az őszi érettségin, de nem vagyok benne biztos, hogy az emeltnél már ki lehet váltani a felmentésemet...
És erre vonatkozó leírást sem találatam sehol, ami kitért volna erre...
A mentességeknél a jogszabály nem tesz különbséget a középszintű és az emelt szintű érettségi vizsga között. Pontosan ugyanazok a szabályok.
Ugyanakkor felmerült bennem, hogy miért akarsz történelemből emelt érettségit tenni, ha ennyire diszgráfiás vagy diszlexiás vagy. Gondolom, egyetemre akarsz bekerülni. Az egyetemen viszont nem fognak felmenteni az írásbeli zárthelyi dolgozatok alól. Az oktatók nem fognak miattad mindig külön szóbelit tartani, vagy többletidőt adni neked. Ilyenre ne is számíts. Minden egyetemen legalább félévente 10 zárthelyi dolgozatot meg kell majd írnod. Ha nem megy majd, egyszerűen és gondolkodás nélkül megbuktatnak. Senkit nem fog érdekelni az, hogy SNI-s vagy, ugyanazokat a követelményeket és ugyanolyan feltételekkel kell majd teljesítened, mint a többieknek.
lehet kérni.
Az egyetemen a fogyatékkal élőkre külön szabályok vonatkoznak a vizsgák tekintetében. De szerintem csak elvileg.
Jövőre végzek
Építészként...
Kiskoromban volt diszgráfiám, de imádtam olvasni...így lényegében didakta módon fejlesztettem magam.
Mondhatni kinőttem, de a papírom megvan mint jackpot és én ezt ki szeretném használni. 😅
#4: Hát szerintem nem biztos, hogy jobban jársz a dupla szóbelivel. Ott bizony nagyon be lehet égni.
S egyébként is ha diplomád lesz, akkor egyáltalán nem lesz szükséged emelt érettségire, mert diplomásoknak nem kell emelt érettségi a felvételhez. Fölösleges pénzkidobás. Ráadásul ha jeles vagy jó lesz a diploma minősítése, már az alapján is számíthatják a pontjaidat, így bejuthatsz akkor is, ha gyengék a középiskolai és érettségi pontjaid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!