Nyelvvizsga vagy diploma? Vajon melyik er tobbet?
A tudás ér a legtöbbet, nem a papír.
2008. dec. 20. 14:06
A tudás többet ér. A diplomák többségéhez középfokú nyelvvizsga elég, csak az nem mindig jelent folyékony nyelvtudást, mert általában az emberek a kommunikációs nyelvből vizsgáznak, és nem a szakmai nyelvből, a munkahelyek viszont a szakmai nyelvet várják el, nem feltétlenül a papírt, hanem a nyelvtudást. Van, ahol le is tesztelik, nem mindenhol, de ahol tesztelik, oda mindenképpen szakmai nyelv kell.
2008. dec. 20. 14:24
13/24 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat, talan a legjobb, ha mindegyik megvan. Diploma es nyelvvizsga is.
Az a legfontosabb, hogy amiről "papírod" van azt tudd is!
Nem az a fontos, hogy diplomád legyen de ne érts semmihez!
A nyelvvizsga se azért kell, hogy mutogatni lehessen! Véleményem szerint többet ér a nyelvtudás a diplománál, ha mellette még tudsz is valamit. Nekem nincs diplomám és nyelvvizsgám se, de beszélem (írom is, olvasom is!) a német- és az angol nyelvet is! Csak egy szakközép iskolát és több szakmai tanfolyamot végeztem, másról nincs bizonyítványom. Ha úgy gondolod szerezz diplomát, amiből nem tudsz megélni; majd mi (én és a hozzám hasonlók) eltartunk, de ne csodálkozz azon ha az ország tönkre fog menni!
Ha értesz valamihez akkor boldogulni is tudsz!
2008. dec. 20. 18:33
Ha azon tanakodsz, hogy mire költ a pénzed, mire fordítsd az idő és nem teheted, hogy nappalin szerez dipit+nyelvvizsgákat akkor a válasz a nyelv. Ha tudsz nyelvet és jók a kapcsolataid, akkor hipphopp bent leszel vezetőként akár egy jólfizető állásba és vagy ők vag y ate fizudból kipengeted a tandíjat a dipihez. Manapság kevés ponttal be lehet jutni jónevű egyetemek fizetős részére....:O) hajrá!
2008. dec. 20. 18:49
Azért ne úgy állítsátok már be néhányan, mintha a diplomaszerzés felesleges időhúzás lenne csak! Gondolom, nem szívesen mennétek pl. olyan orvoshoz, aki önképzőkörben szedte össze a tudását, vagy netán a gyakorikérdésekben tenné fel a kérdést a diagnózishoz. Az egy dolog, hogy a munkanélküliség leküzdésére meg üzleti okokból alapítottak néhány egyetemnek/főiskolának álcázott melegedőt, de azért a tisztességes diplomákkal még mindig jobban el lehet helyezkedni, mint anélkül.
2008. dec. 20. 19:02
17/24 A kérdező kommentje:
Koszi mindenkinek a valaszat, utolso neked mi szamit tisztesseges diplomanak?
Az olyan, amire kereslet is van: orvosi, mérnöki, közgazdasági stb. Ne menj pl. művelődésszervező vagy kommunikáció szakra! Ezek nagyon divatosak, Dunát lehet rekeszteni a végzettekkel, aztán a legtöbben olyan állásokban végzik, ahová bőven elég lett volna egy érettségi. Általában minél nehezebb bekerülni valahová, és bennmaradni, annál nagyobb esélye van, hogy utána kezdeni is tudsz vele valamit.
2008. dec. 20. 19:16
egy multicégnél ugyanazt a melót csináltam, diploma nélkül, mint egy másik srác diplomával - neki duplaannyi volt a fizetése, mint nekem - csak a diploma miatt
most csinálom a nyelvszakos diplomát, így két legyet ütök egy csapásra
2008. dec. 20. 19:31
Ha befizeted a tandíjat jóformán mindenhova be lehet kerülni! Így ez alapján már nem lehet megmondani, hogy úgymond tisztessége-e az a suli vagy sem. A közgázra, avolt pszf-re és volt külkerre pld tuti, az eltére is....a többit még nem néztem meg. 2-es 3-as érettséivel, pld 170 ponttal is vesznek fel jónevűnek mondott iskolák hallgatókat! Napplira is és levire is, csak költségtérítésesre. ..........................Amúg yén egy tizsttességtelennek mondott, ítélt fősulira jártam és mégis életrevalóbb és szakmailag tekintélyesebb vagyok, mint az elittegyetemen végzett benyalt főnökünk, akit megkerülnek ha kérdés merül fel, mert dunsztja sincs a dologról.....:O))
2008. dec. 20. 19:34
Kapcsolódó kérdések: