Jogi vs. kereskedelem és marketing?
Szerintem a marketing. Ha befutsz, nagyon jók vele a lehetőségeid. Arról nem beszélve, hogy könnyebb ezzel külföldön elhelyezkedni.
A jogot nem nagyon ajánlom, mert tényleg nagyon nehéz jól fizető állást találni. Viszont rengeteget kell tanulni. Szerintem nem térül meg a befektetett munka.
"Ha befutsz, nagyon jók vele a lehetőségeid"
Igen, ez minden szakmára igaz. :D
A magyar piac nem egy nagy piac, elég sok lap le van már osztva, persze innoválni lehet, vállalkozni lehet. Azt meg ne felejetsük el, hogy a marketing eléggé fiatalos szakma, vagyis a fiatalabb munkavállalókat szeretik alkalmazni (igen, ez is sok szakmára iga), a vezetők között vannak idősebbek, de gondold el mennyi marketingvezető van országosan, hááát...
A jog pont az ellentéte: kezdetnek keveset keresel (bár a marketing sem fizet jobban, sőt...), majd ahogy szívod magadba a szakmát, úgy fogsz egyre többet keresni. Egyéni ügyvédként, bíróként, ügyészként, vállalati jogászként.
Jogot inkább fiatalabb éveiben végzed el könnyebben, nappalin. A marketinget meg bármikor. 3 év levelező képzés nem nagy, főleg jog után.
#3 ezt rosszul látod. Ügyvédből rengeteg van. Teljesen telített a szakma. Bírónak és ügyésznek kihalásos alapon/protekcióval lehet bekerülni. A vállalati jogászok között szintén nagy a verseny, a legjobbak közül válogatnak.
Ilyen meg alapból nincs, hogy magadba szívod a szakmát. Már az se biztos, hogy gyakornokként felvesznek normális munkahelyre. Nagyon sokan a közigazgatásban tudnak csak elhelyezkedni, minimálbér körüli fizetésért.
Én a marketinget találom jobb választásnak, mivel nagyon futnak manapság a gazdasági szakok, és jó marketingesekre mindig szükség van. Sokkal nagyobb rájuk a kereslet, mint jogászokra, akikből elég nagy túlképzés van.
5
Ne akard már nekem megmondani, hogyan van, jogász vagyok. :)
0 protekcióval, kerültem be nagyon jó helyekre pusztán azzal, hogy kitartó voltam, és érdekelt a szakma. Az egyetem mellett rengeteget side projekteztem (nyelvek, versenyek, OTDK) így kb. bárhová felvettek, 10 álláspályázatból 8 - 9 helyre hívtak be beszélgetni.
Nem látom telítettnek a szakmát, az igaz, hogy kapcsolatokkal könnyebb, igaz ez pont a bírói, ügyészi szintre már nem annyira igaz, mert felvételi pályázat van, és oda rendkívüli munkabírás kell, már a felvételi procedúrára felkészülni is nehezebb, mint az államvizsga.
Azonban ebben a szakmában a marketing úgy működik, hogy aki jó, annak nem nagyon kell magát promóznia. Viszont kevés emberből lesz jó, ahoz tényleg elhivatottság kell, és rengeteg munka.
Szóval ne akard már megmagyarázni, ebben élek, látom az álláshirdetéseket, az ismerősöket, akik munkáltatóként vannak a piacon, plusz én is a munkáltató oldalán vagyok már, mert néha - néha mi is keresünk embert.
Jah azt nem akarom megemlíteni, hogy a gazdasági munkák pont olyanok, amit az ember a gyakorlatban tanul meg.
Marketing vezető ismerősöm informatika szakkal lett marketinges, végigjárta a ranglétrát. A másik francia tanári végzettséggel lett sales vezető, és így tovább. Szóval ennyire nem kell leragadni a diplomád predesztináló hatásán.
Van tapasztalatom a témában, mivel én is joghallgató vagyok, és én nagyon nem így látom a helyzetet, ahogy te. Lehet, hogy szerencséd volt, de alapvetően nem ez a jellemző. Elég csak megnézni, hogy hány egyetemen képeznek jogászokat. Ez kötudott, hogy mennyire túlképzés van belőlük.
Amúgy az "ahoz" két h.
Én megbántam a döntésem kérdező.
8.
Micsoda tapasztalat, ez igen. Joghallgatóként már mindent láttál, és tudsz is. Irigyellek.
A "kötudott" pedig helyesen köztudott.
A felvi.hu szerint 17/18-ban 970 jogász végzett, marketingesből pedig 700-800. Nem látom itt a jelentős különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!