Támogatnád, hogy az érettségit tovább nehezítsék, és csak a kivételesen jó tanulók kapjanak érettségi bizonyítványt, ezzel pedig átalakítsuk az egész oktatási rendszert?
Ebben az elképzelt oktatási rendszerben az lenne a cél, hogy megakadályozzuk azt, hogy a tanulást megvető diákok "átcsússzanak egy 2-essel", illetve, hogy a szakképestítés színvonalát tovább emeljük, továbbá növeljük a diploma értékét.
Az elképzelés szerint ugyanis az említett diákoknak a kezébe nem érettségi bizonyítványt kell adni, hanem SZAKMÁT. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzést is jelentősen át kellene alakítani. Megszűnne az, hogy 8 osztályos végzettséggel valaki "letesz" egy konkrét szakmát. 12 osztályos végzettséget várnánk el még egy biztonsági őrtől is. Sajnos túl sok olyan ember kapott OKJ bizonyítványt, akinek kritikán aluli a tudása. Ez a rendszer tehát a szakképesítés színvonalát is emelné. Azokkal az emberekkel, akiknek nincs meg a 12 osztály, a közmunkás állományt töltenénk fel, illetve gyorséttermekbe, gyárakba küldenénk ezt a réteget.
Az érettségi úgy nehezülne, hogy ami most emelt szintnek felel meg, az lenne a középszint, az emelt szintet pedig valamilyen módon tovább húznánk. Az ország ebből csak profitálna, mivel így jelentősen lecsökkenne a diplomások aránya, ami azt jelentené, hogy a felsőfokú végzettségnek lenne értéke. Lényegében megszűnne a büfészak, hiszen ebben a rendszerben egy bölcsész diploma is aranyat érne.
Mit gondoltok?
Mivel 35 év alatti vagyok, gondolotam rá, hogy belépek a Fidelitas-ba. Ilyesmi elképzelésekkel mennyire vennének ott komolyan engem?
Van ahol annyi. Szakoktól függ.
Szóval én továbbra is azt mondom, hogy nincs ezzel baj, legalább nem az iskola állítja össze a saját szája íze szerint. Azért egy 25 %-os emelt érettségivel messzire nem mész, azt lássuk be.
"egy 25 %-os emelt érettségivel messzire nem mész"
Arra pont jó, hogy elérhetővé váljanak azok az állások is, amelyek érettségihez vannak kötve, ne csak azok, amelyekhez elég a 8 általános is. Elég sokan vannak, akiknek ez igenis sokat számít.
"az elképzelésed olyan válságot okozna, ami romba döntetni a gazdaságunkat"
Továbbra is fenntartom az elképzelésem, hogy a diákok jelentős részének a kezébe nem érettségi bizonyítványt és diplomát kell adni, hanem SZAKMÁT.
Túl sok olyan ember szerez közép- és felsőfokú végzettséget, ami nem felel meg sem a tanuláshoz való hozzáállásához, sem a tudásához. Ezeknek az embereknek a kezébe szakma kell.
Mivel pedig lecsökkentjük a számukat egy felső fokú végzettség jóval többet fog érni.
"Ha viszont az emelt szintű érettségi a felvételihez kell a 25 %-kal semmire nem jut."
Van, ahova siralmasan alacsony a ponthatár, oda bejuthat. Amúgy meg 25%-os "érettségiről" beszéltél, nem kimondottan "emeltről".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!