Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Támogatnád, hogy az érettségit...

Támogatnád, hogy az érettségit tovább nehezítsék, és csak a kivételesen jó tanulók kapjanak érettségi bizonyítványt, ezzel pedig átalakítsuk az egész oktatási rendszert?

Figyelt kérdés

Ebben az elképzelt oktatási rendszerben az lenne a cél, hogy megakadályozzuk azt, hogy a tanulást megvető diákok "átcsússzanak egy 2-essel", illetve, hogy a szakképestítés színvonalát tovább emeljük, továbbá növeljük a diploma értékét.

Az elképzelés szerint ugyanis az említett diákoknak a kezébe nem érettségi bizonyítványt kell adni, hanem SZAKMÁT. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzést is jelentősen át kellene alakítani. Megszűnne az, hogy 8 osztályos végzettséggel valaki "letesz" egy konkrét szakmát. 12 osztályos végzettséget várnánk el még egy biztonsági őrtől is. Sajnos túl sok olyan ember kapott OKJ bizonyítványt, akinek kritikán aluli a tudása. Ez a rendszer tehát a szakképesítés színvonalát is emelné. Azokkal az emberekkel, akiknek nincs meg a 12 osztály, a közmunkás állományt töltenénk fel, illetve gyorséttermekbe, gyárakba küldenénk ezt a réteget.

Az érettségi úgy nehezülne, hogy ami most emelt szintnek felel meg, az lenne a középszint, az emelt szintet pedig valamilyen módon tovább húznánk. Az ország ebből csak profitálna, mivel így jelentősen lecsökkenne a diplomások aránya, ami azt jelentené, hogy a felsőfokú végzettségnek lenne értéke. Lényegében megszűnne a büfészak, hiszen ebben a rendszerben egy bölcsész diploma is aranyat érne.

Mit gondoltok?

Mivel 35 év alatti vagyok, gondolotam rá, hogy belépek a Fidelitas-ba. Ilyesmi elképzelésekkel mennyire vennének ott komolyan engem?

2022. máj. 11. 18:34
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
85%

Van ahol annyi. Szakoktól függ.

Szóval én továbbra is azt mondom, hogy nincs ezzel baj, legalább nem az iskola állítja össze a saját szája íze szerint. Azért egy 25 %-os emelt érettségivel messzire nem mész, azt lássuk be.

2022. máj. 14. 16:54
 22/51 anonim ***** válasza:
50%

"egy 25 %-os emelt érettségivel messzire nem mész"

Arra pont jó, hogy elérhetővé váljanak azok az állások is, amelyek érettségihez vannak kötve, ne csak azok, amelyekhez elég a 8 általános is. Elég sokan vannak, akiknek ez igenis sokat számít.

2022. máj. 14. 17:32
 23/51 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem nem az érettségit kéne nehezíteni, hanem inkább egyetemre nem kéne felvenni fizetős szakokra 280 ponttól embereket.Valljuk be, ez siralmas szint egy egyetemistának. 350 alatt senkit nem vennék fel önköltségesre sem, viszont államira több embernek adnék lehetőséget. És Magyarország túlontúl papírország, amit meg kéne változtatni, hogy érettségivel is lehessen normális munkákhoz jutni. Én felháborítónak tartom, hogy mindenféle idióta bekerülhet manapság egyetemre, akiknek a szülei fizetnek mindent, viszont egyesek nem tudnak a vágyott szakukra bekerülni, mert nagyon sokba kerül. Mondom ezt úgy, hogy engem is támogatnak a szüleim anyagilag de remélem meglesz az állami, mert nem szeretnék velük ennyi pénzt kifizettetni egy alapdiplomáért.
2022. máj. 14. 18:30
 24/51 anonim ***** válasza:
80%
23. Nem minden a pont ám. Sok esetben komolyabban veszi az, aki 280 ponttal került be, mint az, aki 400-al. Ezek a pontok kb semmit nem jelentenek. Sőt, anno 240 ponttal is sokan elvégezték az adott szakot. Szerintem, ahogy most van, az teljesen jó. Ha még jobban szigorítanának, elég sok egyetemi kar/szak lehúzhatná a rolót, nem véletlen, hogy visszavonták a nyelvvizsga bemeneti követelményt is.
2022. máj. 14. 23:40
 25/51 A kérdező kommentje:

"az elképzelésed olyan válságot okozna, ami romba döntetni a gazdaságunkat"

Továbbra is fenntartom az elképzelésem, hogy a diákok jelentős részének a kezébe nem érettségi bizonyítványt és diplomát kell adni, hanem SZAKMÁT.

Túl sok olyan ember szerez közép- és felsőfokú végzettséget, ami nem felel meg sem a tanuláshoz való hozzáállásához, sem a tudásához. Ezeknek az embereknek a kezébe szakma kell.

Mivel pedig lecsökkentjük a számukat egy felső fokú végzettség jóval többet fog érni.

2022. máj. 14. 23:58
 26/51 A kérdező kommentje:
*hozzáállásának
2022. máj. 15. 00:00
 27/51 A kérdező kommentje:
*tudásának
2022. máj. 15. 00:00
 28/51 anonim ***** válasza:
85%
22-es, most miről beszélsz? Ha csak érettségizni akar, és nem tanul tovább nem kell emelt szintűt csinálnia. Ha viszont az emelt szintű érettségi a felvételihez kell a 25 %-kal semmire nem jut.
2022. máj. 15. 18:32
 29/51 anonim ***** válasza:
31%
24,es nyilván nem minden a pont és balszerencséje is lehet az embernek-akkor majd megpróbálja még egyszer. De könyörgöm 350 pontot 3mas érettségikkel is össze lehet szedni, még emelt nélkül is. De értem én, hogy nagy anyagi kiesés lenne, viszont talán ezt úgy kéne megoldani, hogy sokkal több pénzt költünk az egyetemekre, viszont ott képezzenek oda illő embereket.
2022. máj. 15. 18:41
 30/51 anonim ***** válasza:
19%

"Ha viszont az emelt szintű érettségi a felvételihez kell a 25 %-kal semmire nem jut."

Van, ahova siralmasan alacsony a ponthatár, oda bejuthat. Amúgy meg 25%-os "érettségiről" beszéltél, nem kimondottan "emeltről".

2022. máj. 15. 19:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!