Szerintetek merjek annak tanulni?
Szóval arról van szó hogy most májusban itt a fakultáció ideje. Nagyon sokat gondolkozom / gondolkodtam hogy mit is akarok csinálni a jövőben, melyik érne meg jobban, még akkor is hogyha egyszer úgy döntök külföldön szeretnék élni.
Ezekre gondoltam :
Orvos :
Bioszból nagyon jó vagyok, minden évben dicsérettel megyek át, ezen belül is a szülészet vagy esetleg a szívsebészet, fogorvos érdekelne. Egy a gond hogy nem vagyok valami jó kémiából, mindig is a gyengém volt, igazából nem is nagyon figyeltem oda mert az a tanár tanította akit nem nagyon kedveltem, és ha komolyabban odafigyelnék menne e?
Fizikából szintén jó vagyok, de inkább a kémia ami kellene.
Gépészmérnök:
igazából erről csak azt hallottam hogy nagyon jó fizetése van. Ha mérnök akkor matek és fizika, nem lenne probléma. Csak hogy valóban el akarok e mellette köteleződni??....
Jogász:
na igen... Történelem v magyar, angol. Ezek amik jobban mennek minden másnál ezért is gondoltam erre is. DE beszéltem így ismerősökkel és mindenki azt tanácsolta hogy szerinte nem érne meg, hogy már rengeteg jogász van stb... Meg úgy ezzel nem is tudom, külföldön mit tudnék kezdeni magyar joggal?...
Építészmérnök:
Ugye fizika és matek. És rajztudás, nem lenne baj ezekkel sem. De belegondolva... milyen lenne a fizetés, élvezném e stb...
Katona:
Na igen... Kiskorom óta szerettem volna katona vagy rendőr lenni. DE állítólag nagyon kuka a fizetésük. És őszintén a fizikai erőlét nálam kérdéses.
Szóval a segítségeteket kérném!
Ha valaki a fentiek közül dolgozza az egyiket kérlek ird le nekem hogy milyen! Élvezed e? Stb akár privátban is.
A nagy betűs kérdésem:
Mi alapján választottad ezeket?
Passzol a személyiségedhez, tulajdonságaidhoz, előnyeidhez, hátrányaidhoz? Tudod-e szeretni s elhivatottan alázattal teljesíteni?
Mert ha csak a sablon mentalitás miatt választod ezeket bele fogsz fásulni és nyűg lesz, az pedig kihat rád minden téren, karriertől a magánéletig.
Sokan hajszolják a pénzt, a prioritásukban 1. helyet adják neki... Holott az önismeret, kibontakozás következménye a siker, azzal pedig párhuzamosan nő az anyagi része is.
Gondold át!
Nekem anno mondták csóró leszek azzal amibe belevágtam, nos, ellenkezője történt. Csak tudni kell miből mit hozhatsz ki és élvezd mindazt.
Nekem egyik szempontom az volt, hogy nem akarok megsavanyodott, munkámat utáló ember lenni, ami ugye mindennapos jeleség. Elég ha kilép az ember az utcára s látja embereken, hallja ki milyen fájdalommal vergődik. Hiába is kap többet, mint átlag.
Pl. : körzeti dokimat offoltam.
Hanyag munka, folytonos panaszának hallgatása elég volt, majd átmentem magánba fogdokihoz.
Jobb közérzet, kellemes társalgás, mindent tökéletesen csinál, önmaga munkáját is ellenőrzi. Nálam ez plusz pont, mert szeretem a magamhoz hasonló precíz személyiségeket. +pár alapanyagot, eszközt jómagam is használok így a közös szenvedélyünk is megvan.
Szeretem, ahogy mesél, asszisztál és nem színjáték, szereti a munkáját.
Olyan ember lesz sikeresebb, aki ezzel a szeretettel, elhivatottságával bevonzza az embert és mindebből fakad az, hogy tisztességgel csinálja munkáját, sőt felül teljesít, mert imádja.
Mindez több hozzá járó embert jelent, ami ugyebár több kesst is.
Az elégedett vevő, ügyfél elégedettsége pedig szájról szájra terjed. Én is így jutottam el hozzá. Üzlettársam javaslatára kerestem fel.
Az általad felsoroltaknál fontos mindez, kivéve katona.
U. I. :
Bárki mesélheti neked mit élvez ő maga az adott munkájában, ám nem biztos, hogy te magad élveznéd mindazt!
Minden ember más.
Ennyi ésszel inkább ne legyél orvos!! Légyszi ne!!
Az hogy én élvezem-e a szakmámat, hivatásomat irreleváns, mert attól még te nem élveznéd ugyanazt.
Tipikus döntésképtelen ember vagy aki majd 50 éves korában gyári munkásként jön rá, hogy elcseszte az életét. Akkor már késő lesz.
Mondanám, hogy vállalkozz, de ilyen nyafka hozzáállással 2 nap alatt bukna a céged.
Legyél influenszer, arra talán még jó vagy.
Nem csak az elméleti rész fontos, hanem az, hogy gyakorlatban ki mit teljesít.
Épp úgy, mint a sportolóknál mely motoros képességek fejlettebbek alapon és milyen kombinációban van jelen.
Művészeteknél és minden másnál lényeges szerepet töltenek be a motoros képességek variációi, szintjei.
Köszönöm mindenkinek még annak is aki olyan kommentet írt ami említésre sem méltó kedves négyes.
Figyelj már 4! Vágod azt hogy egy tízenéves gyereknek pofázol? Tanácstalan vagyok mert mindenki a környezetemben mást mond, döntés előtt állok fiatalon ami az egész életemre kihat. És jösz te és itt ugatsz nekem? Már bocsi de ha csak kötekedni akarsz akkor szerintem rossz oldalon vagy!
Igen, igen tudom hogy attól mert más élvezni nem biztos hogy én is fogom, de ezt csak egy volt a sok közül amit szeretnék megtudni róluk(a munkáról), nem hiába írtam hogy privátban is " meghallagatnám", hogy tudjunk csevegni róla, hogy tudjam mibe vágok, ha bele is vágok... Sajnálom a környezetedben élőket mert ha internetes oldalon ilyen vagy.. A való életben???
A többieknek:
1: mondtam hogy állítólag, ismerősöktől hallottam. Ezért kértem is hogy egy olyan kommenteljen aki katona és tud nekem mesélni.
Az az igazság hogy eléggé zavaros vagyok... Én is szeretnék olyan ember lenni aki élvezi amit csinál... Csak annyi oldalról jön nekem ez a
" ez legyél..." "az legyél..." dolog...
Hogy kicsit írjak "magamról":
Igazából amit nagyon szeretek tantárgy szempontjából :
Angol, fizika, biosz, töri és ezekből jó is vagyok. Szeretek csapatban dolgozni ( de csak akkor ha én irányíthatok), önállóan is. Érdekel a történelem, érdekesnek találom, sokszor nézek történelmi dokumentumokat is. Szeretem az angolt, nyáron megyek nyelvvizsgázni. Szeretek rajzolni is ( bár nem tudom mennyire hasznos) és állítólag van tehetségem is hozzá, egyszer sikerült el is adnom amit festettem.
Az van hogy én még nem igazán szeretnék dönteni, úgy értem hogy csak tanulni akarok mert szeretek, mindenféle tantárgyat. Nem tudom másnál is volt e ilyen vagy csak " buta" vagyok.
Mindegy... Anyi a vége hogy tanácsokat, tapasztalatokat szeretnék kérni AZOKTÓL akik a fentiek közül dolgozzák az egyiket. Szóval ha nem vagy egy közülük kérlek lapozz tovább, ne sértegess... Mert amúgy sincs semmi értelme. Úgysem adok egy olyan szavára aki a gyik-on próbál sértegetni.
KÖSZÖNÖM!
Én a helyedben az orvost választanám.
Jogászból tényleg sok van, ha nem érdekel egy konkrét terület, vagy nincs ügyvédi iroda a családban, esetleg nem vágyad 200-250 nettóért dolgozni a közigazgatásban, ne válaszd.
Katona nem rossz, de azzal borzasztóan behatárolod magad, bár a fizetés jobb, mint jogászként.
Építészmérnök, gépészmérnök esetén ne a pénz vonzzon, ha maga a terület nem érdekel, nem fogod szeretni, hiába a jó fizetés. Sőt, ha nem érdekel és cask kényszerből tanulod, nem leszel a legjobb - márpedig középszerűként semmivel nem lehet jól keresni.
#8 vagyok, a katonai számok: br 550 a kezdő, br 600, ha nyelvvizsgával igazolható nyelvtudásod van.
550000*0,665 a nettó bér, ami bértábla szerint növekszik.
Az orvosoknak is bértábla van, de az övék magasabbról indul (keress rá).
Annyira köszönöm nektek ❤️
Ezek tényleg hasznos kommentek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!