Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Földrajz-hittantanár szakot...

Földrajz-hittantanár szakot érdemes elvégeznem?

Figyelt kérdés
Érettségim van már. Földrajzból emelt szintű érettségim, de hittanból kellene ugyebár külön, utólag, ha jól néztem csak írásbeli vizsga kell. Történelmen gondolkoztam még, de a vallástörténeten kívül más nagyon nem érdekel belőle, így azt kihúztam a listából. Van értelme? Nagyon megtetszett, hogy van ilyen párosítás. 22/F
2022. ápr. 18. 04:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
52%
Azért a földrajz és a hittan eléggé ellentmondásosak... az egyik egy tudomány, a másik pedig egy mese
2022. máj. 7. 14:15
 12/21 anonim ***** válasza:
11. Azért nem nevezném a Földrajzot mesének. Van benne sok süketelés, de ettől még van tudományos része is.
2022. máj. 7. 15:01
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

#11: Aki művelt már bármilyen természettudományt egyetemi szinten, az tudja, hogy elméletek jönnek, egy ideig maradnak, aztán megcáfolják vagy kijavítják őket. A földrajztudományban például a tektonikai elmélet csak olyan 60 éve vált elfogadottá. A kémiában száz éve sincs, hogy az atomokat felépítő elektronokat, protonokat és neutronokat ismerjük. Az atommag belső felépítése, szerkezete a mai napig nincs teljes mértékben tisztázva. Nagyon sokáig azt gondolták, hogy az atommagokban a protonok és neutronok permanens, egymáshoz tapadt golyószerű részecskék, de most már az az uralkodó nézet, hogy másodpercenként milliárdszor és milliárdszor egymásba alakulnak, és egy közös tömegközéppont körül keringenek. Hamis képet fest egy természettudományról az, aki az igazság mindenkori megmondójaként állítja azt be. A természettudományok provizórikus modelleket állítanak a világról, amelyek szükségszerűen csak kompromisszumok lehetnek. Egyrészt azért, mert a világ végtelenül bonyolult, ezért nincs tökéletes modell semmire, másrészt pedig azért, mert az emberi agy felfogóképessége korlátozott. Aki azt gondolja, hogy a természettudományok valamiféle abszolút igazságokat tárnának fel az emberiség számára, az nagyot téved.

A hittudomány pedig (ha jól művelik) úgyszintén provizórikus jellegű. Ugyanis minden forrás, amiből dolgozik, például a keresztény teológia esetén a Biblia is, interpretációk széles körét teheti lehetővé. A hitviták pedig egyáltalán nem haszontalanok, mert a vitatkozó felek saját nézőpontjuk gyengeségeit felismerve árnyalhatják a véleményüket. A lelki fejlődés folyamán sokat segít, ha az emberek a világról alkotott hite fejlődik.

Nekem az a véleményem, hogy a világ mint olyan maradéktalanul megismerhetetlen. Elméleteket, modelleket gyárthatunk, elfogadhathatunk vagy elutasíthatunk, de ez minden. Amit igaznak gondolunk a világról, abban sosem lehetünk teljesen biztosak. Szerintem az az igazán értékes hit, beleértve a tudományos elméleteket és a vallásbeli hiteket is, amelyben van merszünk kételkedni. Az persze igaz, hogy sajnos az iskolákban a hittant legtöbbször doktríner módon tanítják. A jövő tanárgenerációk feladata lesz ezen változtatni.

2022. máj. 7. 15:15
 14/21 anonim ***** válasza:
52%

A hittudomány vagy teológia valójában egyáltalán nem tudomány, a vallástörténettel foglalkozó kérdéskörök lehetnek tudományosak, de konkrétan egy vallás művelése semmi esetre sem tudományos, hiszen eleve ellentmond a tudománynak. Bár a 12-es valószínűleg ironikusan írta, hogy a földrajzot nem nevezné mesének, de nyilvánvalóan nem arra értettem a mesét.

Mint geográfus, az első bekezdéseddel tisztában vagyok, többek között ez különbözteti meg a vallásokat és a tudományokat, mert utóbbiak képesek korrigálni az elméleteket, a vallások azonban hiten alapszanak, nem tudáson.

Nem kell világról alkotott hit. Tudás kell vagy ismeret. Hitre semmi esetre sincs szükség, mert az téves, nem visz előbbre, sőt.

Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a világ nem ismerhető meg 100%-ig.A tudományos elméletek viszont nem hiten alapszanak, igazából az elmélet szó sem mindig megfelelő. Bizonyíték kell rájuk, ha van, akkor viszont már több puszta elméletnél.

Hittanra NINCS is szükség az iskolában, tanulják történelemből, földrajzból, irodalomból és művészetekből a vallásokat, de ne hittant oktassanak, mert rettentő káros.

2022. máj. 7. 15:38
 15/21 anonim ***** válasza:

14. A hit úgy viszonyul a teológiához, mint a kirándulás a földrajztudományhoz.

Az iskolában oktatott hittan valójában teológia. Nincs benne semmi káros.

2022. máj. 7. 15:47
 16/21 anonim ***** válasza:
#14: Láthatóan nem veszed észre, hogy a tudományos megismerésbe mint az igazság feltárásába vetett hited is csak egy hit, nem több. Honnan tudhatod, hogy az érzékszerveid, a tapasztalásod, vagy az agyad, amelyből a tudásodat építed, nem vezet félre, és nem egy álomvilágban élsz, melyben a saját képzeleted tart? Honnan tudhatod, hogy nem egy illúzióban élsz? Honnan tudhatod, hogy nem léteznek érzékszerveid és agyad által érzékelhetetlen dimenziók, melyek nélkül a világról alkotott képed valójában egy nevetséges tákolmány? Ezekre a kérdésekre soha, de tényleg soha nem lehet biztos és cáfolhatatlan választ találni. Az agyunk és az érzékszerveink korlátai között éljük le az életünket, s ebbe bele kell nyugodnunk. A tudomány igazságába vetett hit is csak egy hit tehát, mely bizonyíthatatlan előfeltevéseken alapszik. Egy doktríner vagy tehát, aki választott magának egy hitet, s minden más hitet automatikusan tévesnek vagy károsnak tart. Ilyen értelemben nincs különbség közted és a vallási fanatikusok között.
2022. máj. 7. 16:17
 17/21 anonim ***** válasza:
52%
16, ez nettó hülyeség, amit írsz. :D A tudomány sose lesz hitkérdés, hiszen tapasztalod is sok elemét, ellenben a vallás nem igazán tud ilyet. Mutass nekem bárkit, aki harmadnapra feltámadt, járt a vízen és még sorolhatnám azt a rengeteg baromságot, ami a vallásokban szerepel. Pont emiatt káros a hittan, a gyerekek hülyítésére semmi szükség nincs
2022. máj. 7. 17:06
 18/21 anonim ***** válasza:
67%
#17: Láthatóan nem vagy elég intelligens ahhoz, hogy az érvelésemet megértsd. Nem veszed észre, hogy a tapasztalásba vetett hit is egy hit, s nem tudhatjuk, hogy a tapasztalásunk mennyire csap be minket. Reménytelen eset vagy, egy szemellenzős doktríner, akivel nincs értelme tovább erőlködnöm, hogy megértessem magam. Nem tudlak úgysem kirángatni abból a beszűkült, sárba ragadt világképből, amiben élsz. Úgyhogy részemről a vitát lezárom. Sajnállak csupán, mint minden embert, aki beleragad egy doktrínába, és képtelen kilátni belőle.
2022. máj. 7. 22:27
 19/21 anonim ***** válasza:

Utolsó: 17. csak egy tanulatlan gyerek, nem ért a tudományfilozófiához.

17. Én értem amit mondani akarsz, de a vallás sokkal több a vízen járásnál, sőt még a feltámadás hitnél is. Alapvető kérdéseket feszeget: mivégett vagyunj itt a Földön? Mi a jó és a rossz? Mi a bűn? Stb. Amikről más szaktárgyakon belül nincs lehetőség beszélgetni.

2022. máj. 7. 23:07
 20/21 anonim ***** válasza:
52%

De a vallást nem lehet különválasztani azoktól a meséktől, amiken alapszik, mint például a vízen járás. A tapasztalásba vetett hittel teljesen értelmetlen jönnöd, mert ennyi erővel bármit meg lehet kérdőjelezni, aminek nincs értelme, mert így a büdös életben nem jutunk egyről a kettőre. Te például azt mondod, hogy én nem létezek, csak a te képzeletedben, ezt hogy cáfoljam meg? Semmi értelme ilyeneken leragadni.

Pont, hogy a vallásos emberek ragadnak bele egy világképbe, ami ráadásul ezerszer és ezerféleképpen meg lett cáfolva. Éppen ezért te nem vagy elég intelligens, mert olyan dolgot hozol fel megcáfolandó állításként, amit nem is lehet megcáfolni.

Az érvelésedet megértettem, de értelmetlennek találtam, azért mindent nem kell megkérdőjelezni, akkor te a gravitációt is megkérdőjelezed, mert mi van, ha a tapasztalásod csupán egy illúzió? Amit írsz, az teljesen irracionális és életképtelen elgondolás. A természettudományok alapja pedig a bizonyítás, ráadásul nem egyszer, hanem többször, magyarán csak akkor tekinthető egy feltevés igaznak, ha az bizonyítottan folyamatosan (vagy többször) úgy van. Ezzel szemben a Biblia (vagy bármelyik másik vallás) történetei nem tapasztalhatóak meg, vagyis elvileg megtapasztalhatóak lennének, de nem azok, mivel teljesen ellentmondanak a természettudományos törvényeknek.

Amit a 16-os kommentben kérdésként feltettél, az teljesen értelmetlen, igazából én vagyok a hülye, hogy megpróbáltam veled vitába szállni, mert láthatóan értelmetlen. A tudományt követő emberek nem fanatikusak, hiszen elfogadják, ha tévednek és hiába nevezünk néhány dolgot elméletnek, az annál több, mint az evolúciós elmélet is valójában már több egy elméletnél, ugyanakkor ez a motívum a vallásokból hiányzik, hiszen ők továbbra is a berögzült és megdöntött világképhez ragaszkodnak - éppen ezért NINCS helye a közoktatásban a hittannak. A vallásokról lehet és kell is tanulni, de vallásosságra, hitre nem szabad a gyerekeket tanítani.

2022. máj. 8. 00:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!