A pszichológus szakma jól keres meg lehet belőle élni?
Relatív. Minden szakmában hatalmas szórás, munkakör és munkáltató függvényében.
Pszichológus szakma alatt mit értünk? V
an az EÜ vonal (klinika), jellemzően kórházak, rendelőintézetek alkalmaznak, esetleg magánegészségügy. A közszférában nagyon alacsony a fizetés. A magán EÜ-ben talán egy kicsit jobb, de ott profinak kell lenni, tökéletes életúttal. És szerintem ott sem fizetnek rommá. Emellett elkezdheted építeni a személyes márkádat, és magad vállalkozni. Rengeteg idő, gyakorlat, pénz, és ügyfélkör kell a jó megélhetéshez.
Corporate vonal: HR tanácsadó, esetleg munkapszichológiai tanácsadás. Jobban fizet mint egy közszféra EÜ.
Kutatás, oktatás: egyetemen, kutatóintézetben.
Iskolapszichológus, kezdésnek sokan helyezkednek el itt, szerintem alacsony a fizetés, közszféra miatt.
Tréner, coach, tanácsadó: erre sem olyan hatalmas a kereslet, fizetés meg kitudja mennyi.
A szakmai tapasztalat egy dolog, mellett kell jó sok human skill, vállalkozás, szervezés, mert a főnökök keresnek jól, nem a beosztottak.
"Egy hónapban 4 héttel számolva ez 40 ezer. Nem én vagyok az egyetlen ügyfele nyilván."
Ok. Ez eddig a bevétel. Ebből vond le a vállalkozás valamennyi költségét, ha egyéni vállalkozóként dolgozik.
Rendelőbérlés; rendelő berendezései, adminisztráció (számítógépek, irodaszerek stb.), könyvelő, néha ügyvéd, adó, pszichológia tesztek liszenszei. Továbbképzések. Azt már meg sem említem, hogy a kötelező szakképzések, szakvizsgák milliós tételt jelentenek...
Ezt most csak hirtelen átgondolva írtam, nem tudom milyen speciális dolgok kellenek ahhoz, hogy valaki praktizálhasson, tehát lehet ezt a listát lehet még bővíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!