Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Fizikát honnan tudom érthetően...

Fizikát honnan tudom érthetően megtanulni?

Figyelt kérdés

8. Után angol nyelvielőkészítős osztályba mentem és így tavaly nem volt semennyi fizikám. Idén pedig eléggé alulképzett tanárunk volt az első félévben. Kb ut ido sebességet vettük fél éven keresztül. Aztán elment, és most második félévtől egy komolyabb tanár jött helyette. Viszont ő úgy tanít minket, mintha az előző félévben mindent vettünk volna és így nem értek az órákból semmit. Hiába mondtuk neki, hogy a regi tanárunkkal ilyeneket nem vettünk, ő azt mondta, biztosan nem, csak ez a kifogás amiért nem tanultunk.

Szóval honnan tudnám így átnézni/ meg is érteni az eddigi tananyagokat?

2022. febr. 11. 20:42
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A legfontosabb! Én hanyagolnám az iskolai könyveket.

Helyette:

Általános szemléletű könyvek:

- Dr. Szalay Béla: Fizika

- Holics László: Fizika 1-2 (eredeti zöld színű)

- Feynmann-Leighton-Sands: Mai fizika 1-10

- George Gamow-Joh M. Cleveland: Fizika

Feladatmegoldás:

- Dér-Radnai-Soós: Fizika feladatok 1-2

- Székely György: Ennyit kellene tudnod - Fizika példatár 1-2, sárga színű

- Szakközépiskolai összefoglaló feladatgyűjtemény(megoldás kötettel együtt), zöld színű

- Gimnáziumi összefoglaló feladatgyűjtemény fizikából (megoldás kötettel együtt), narancssárga színű

- Kömal, fizika feladatok

- Az előző évek érettségi feladatainak megoldása, ellenőrizve a javítókulcs szerint

Kísérlet:

- Juhász András: Fizikai kísérletek gyűjteménye 1-3

- Budó Ágoston: Kísérleti fizika 1-3

Természetesen a 100%-os eredményt megcélozva.

Sok sikert!

2022. febr. 11. 21:41
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

"Én hanyagolnám az iskolai könyveket."

Sajnos ezzel egyet kell, hogy értsek. A jelenlegi tankönyvnek titulált fércmunkák .... inkább nem is mondom, hogy mire lennének valók. Régebben, évtizedekkel ezelőtt még nem volt ennyire siralmas a helyzet, de azóta sok mindent szétbarmoltak az oktatásban.

Ui.: fizikából doktoráltam (csak, még mielőtt valaki... :) )

2022. febr. 11. 21:49
 3/8 anonim ***** válasza:

2-es válaszoló.

Ha tudsz jobb könyveket az 1-es hozzászólásban közölt könyveknél, szívesen fogadom.

2022. febr. 11. 21:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írtam, egyetértek #1 - gyel.

Talán a Holics - féle Fizika 1 - gyel kezdeném (bár, a mai lezüllesztett követelmények mellett az erős "túlképzettséget" fog eredményezni), illetve a Dér - Radnai - Soós feladatgyűjteményből oldogatnám meg a kapcsolódó példákat, mert úgy lehet igazán elsajátítani a dolgokat.

Esetleg a Holics Fizika 1 előtt - egyfajta elő olvasmányként - végigmennék az "Ennyit kellene tudnod fizikából", ami ugyan hiányos és nem egy helyen pontatlan, viszont - hangsúlyozom - előtanulmányként szerintem szükség lehet rá a Holics könyv előtt, mert, ha a kérdező tényleg "nullkm -es" kezdő, akkor a Holics szerintem erős kezdés lehet. Viszont az "előolvasmánynak" javasolt könyv után szerintem már sokkal érthetőbb lesz (de csak, ha feladatmegoldás is folyik mellette).

Kezdetnek valószínűleg bőven elég lesz ennyi. #1 felsorolt rengeteg forrást, amibe azért egy tájékozatlan és képzetlen középiskolás simán "elveszik". :)

2022. febr. 11. 22:05
 5/8 anonim ***** válasza:

4. hozzászóló.

Dr. Szalay Béla könyvéről mi a véleményed?

Ha már alapozás. Mi a helyes látásmód a fizikában?

Legyen szó elméleti alapozásról vagy feladatmegoldásról. Létezik tanulásmódszertan könyv fizikában?

2022. febr. 11. 22:12
 6/8 anonim ***** válasza:

Még mindig én (#2, #4): azt kihagytam, hogy, ha tudsz angolul (legalább értően olvasni), akkor el kell mondanom, hogy azok az angol nyelvű egyetemi fizika könyvek például, melyek nem fizika / fizikus szakon tanulóknak szólnak (hanem például mérnök hallgatóknak), meglepően jól érthetők még egy nem egyetemista olvasó számára is.

Én például, az általam mérnökhallgatóknak tartott fizika kurzus kapcsán ezt adtam meg a tárgyhoz irodalom gyanánt:

[link]

2022. febr. 11. 22:15
 7/8 anonim ***** válasza:

#5 Dr. Szalay Béla könyvét - szánom-bánom, de - sajnos nem ismerem.

Módszertani kérdésekbe pedig inkább nem mennék bele, mert egyfelől egyszerűen nincs annyi időm, amennyit ennek a kérdéskörnek a normális kitárgyalása igényelne, másfelől pedig... hogy mondjam...nem gondolom, hogy túlságosan "értenék" a módszertanhoz, legalábbis nem úgy, mint aki azt a területet műveli, mert nálam ösztönös a tanítás, mindig is az volt és a visszajelzések alapján egész jól csinálom (és ezzel most még csak véletlenül sem akartam lebecsülni az - úgymond - tanult módszertan fontosságát(!))

2022. febr. 11. 22:20
 8/8 A kérdező kommentje:
Rendben, nagyon köszönöm a válaszokat!
2022. febr. 12. 10:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!